2017 Le Macchiole Bolgheri Messorio

Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Wijnhuis Le Macchiole
Jaar 2017
Druif Merlot
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2022 - 2040
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt. 

Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.

Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten en sindsdien is dit een ware cultwijn vergelijkbaar met de Sassicaia. Alom bekend is dat 2015 en 2016 een van de allerbeste jaren waren in de Bolgheri dus het zou ons niet verbazen als deze wijn weer dicht en wellicht op de magische 100-punten grens komt.

De Messorio is een 100% Merlot en wordt ook wel eens de Italiaanse Petrus genoemd. De wijn is zeer compleet en extreem goed in balans zoals ze deze alleen in de Bolgheri en de Pomerol kunnen maken. Donker fruit, bramen, kruiden, leer, teer en tabak worden samengevouwen tot een homogeen geheel. De wijn wordt ondersteund door fijn geïntegreerde tannines met heerlijke smaken van donker fruit en een prachtige pluche textuurrijkheid. De afdronk is sappig en mooi gelaagd. Dit is een prachtige wijn die de komende decennia niet zal vervagen en een aanrader voor een mooie wijn-collectie.

95/100 Parker, 97/10 Suckling en 94/100 WS

Vineyard for 2017 Le Macchiole Bolgheri Messorio

Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt. 

Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.

De Paleo Rosso is een wijn die allen van de Cabernet Franc druif is gemaakt, in de eerste jaren van deze release bevatte de wijn ook kleine delen Cabernet Sauvignon en/of Sangiovese. De wijn werd voor het eerste uitgebracht in 1989 en krijgt een lange opvoeding op houten vaten, 18 maanden. De Paleo Rosso behoort tot de allerbeste Cabernet Franc wijnen wereldwijd! Totale productie: 25000 - 30000 flessen.

De Scrio is de derde cepage wijn van Le Macchiole, gemaakt van 100% Syrah. Ook deze wijn kan zich meten met het beste wat er te maken is van Syrah, de stijl lijkt met name op die van de Rhône Vallei in Frankrijk. De eerste uitgave was in 1994, de productie is zeer beperkt: slechts 6500 flessen.

Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten.

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Toscane
Wijnhuis Le Macchiole
Druif Merlot
Biologisch Nee
Vegan Nee
Jaar 2017
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2040
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Parker rating 95
James Suckling rating 97
Smaakprofiel Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2017 Le Macchiole Bolgheri Messorio
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

16.05.2022

2021 Domaines Ott by Ott rose

"Heerlijke Provence rosé met veel rood fruit en wat wat grapefruit en ci..." Ingrid

Bekijk product recensie