2017 Le Macchiole Bolgheri Messorio

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Le Macchiole |
Jaar | 2017 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2022 - 2040 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt.
Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.
Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten en sindsdien is dit een ware cultwijn vergelijkbaar met de Sassicaia. Alom bekend is dat 2015 en 2016 een van de allerbeste jaren waren in de Bolgheri dus het zou ons niet verbazen als deze wijn weer dicht en wellicht op de magische 100-punten grens komt.
De Messorio is een 100% Merlot en wordt ook wel eens de Italiaanse Petrus genoemd. De wijn is zeer compleet en extreem goed in balans zoals ze deze alleen in de Bolgheri en de Pomerol kunnen maken. Donker fruit, bramen, kruiden, leer, teer en tabak worden samengevouwen tot een homogeen geheel. De wijn wordt ondersteund door fijn geïntegreerde tannines met heerlijke smaken van donker fruit en een prachtige pluche textuurrijkheid. De afdronk is sappig en mooi gelaagd. Dit is een prachtige wijn die de komende decennia niet zal vervagen en een aanrader voor een mooie wijn-collectie.
95/100 Parker, 97/10 Suckling en 94/100 WS
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Wijnhuis | Le Macchiole |
Druif | Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
Rating
95
Release Price
NA
Drink Date
2022 - 2040
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
30th Oct 2020
Source
Issue 251 End of October 2020, The Wine Advocate
Messorio is a wine that beautifully reflects the characteristics of the vintage and is a very accurate measuring stick of how any single vintage will eventually perform both in terms of near-term accessibility and long-term cellar aging. That said, the Le Macchiole 2017 Messorio plays its strongest cards in terms of mouthfeel and texture, revealing a robust structure and firmly integrated tannins that come from both the richly concentrated fruit and the careful use of oak. The wine shows a heavy center of gravity and a solid base of dark fruit that is enhanced by caramel, brown sugar, spice and creamy blackberry preserves. It does offer immediate appeal, but I'd wait a few more years to give this 2017 Messorio more time to flesh out and evolve.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
LE MACCHIOLE
Toscana Messorio 2017
Score: 94
Release Price: $275
Region: Italy / Toscana
Issue: Oct 15, 2021
Tasting Note
A beam of black cherry and blackberry permeates this red, accented by wild rosemary, thyme, iron and oak spice. Beautifully balanced and graceful, this should begin to hit its stride in two to three years, once the oak is absorbed. Merlot. Best from 2023 through 2040. 950 cases made, 90 cases imported. — BS
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt.
Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.
Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten en sindsdien is dit een ware cultwijn vergelijkbaar met de Sassicaia. Alom bekend is dat 2015 en 2016 een van de allerbeste jaren waren in de Bolgheri dus het zou ons niet verbazen als deze wijn weer dicht en wellicht op de magische 100-punten grens komt.
De Messorio is een 100% Merlot en wordt ook wel eens de Italiaanse Petrus genoemd. De wijn is zeer compleet en extreem goed in balans zoals ze deze alleen in de Bolgheri en de Pomerol kunnen maken. Donker fruit, bramen, kruiden, leer, teer en tabak worden samengevouwen tot een homogeen geheel. De wijn wordt ondersteund door fijn geïntegreerde tannines met heerlijke smaken van donker fruit en een prachtige pluche textuurrijkheid. De afdronk is sappig en mooi gelaagd. Dit is een prachtige wijn die de komende decennia niet zal vervagen en een aanrader voor een mooie wijn-collectie.
95/100 Parker, 97/10 Suckling en 94/100 WS
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Wijnhuis | Le Macchiole |
Druif | Merlot |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2017 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 95 |
James Suckling rating | 97 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
Rating
95
Release Price
NA
Drink Date
2022 - 2040
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date
30th Oct 2020
Source
Issue 251 End of October 2020, The Wine Advocate
Messorio is a wine that beautifully reflects the characteristics of the vintage and is a very accurate measuring stick of how any single vintage will eventually perform both in terms of near-term accessibility and long-term cellar aging. That said, the Le Macchiole 2017 Messorio plays its strongest cards in terms of mouthfeel and texture, revealing a robust structure and firmly integrated tannins that come from both the richly concentrated fruit and the careful use of oak. The wine shows a heavy center of gravity and a solid base of dark fruit that is enhanced by caramel, brown sugar, spice and creamy blackberry preserves. It does offer immediate appeal, but I'd wait a few more years to give this 2017 Messorio more time to flesh out and evolve.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
LE MACCHIOLE
Toscana Messorio 2017
Score: 94
Release Price: $275
Region: Italy / Toscana
Issue: Oct 15, 2021
Tasting Note
A beam of black cherry and blackberry permeates this red, accented by wild rosemary, thyme, iron and oak spice. Beautifully balanced and graceful, this should begin to hit its stride in two to three years, once the oak is absorbed. Merlot. Best from 2023 through 2040. 950 cases made, 90 cases imported. — BS
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen