2020 Le Macchiole Paleo Rosso
De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
| Wijnsoort | |
|---|---|
| Land | |
| Regio | |
| Appellatie | |
| Wijnhuis | |
| Jaar | 2020 |
| Druif | |
| Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
| Drink venster | 2026 - 2048 |
| Beschikbaar per | 3 dec. 2025 |
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt.
Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.
De Paleo Rosso is een wijn die alleen van de Cabernet Franc druif is gemaakt, in de eerste jaren van deze release bevatte de wijn ook kleine delen Cabernet Sauvignon en/of Sangiovese. De wijn werd voor het eerste uitgebracht in 1989 en krijgt een lange opvoeding op houten vaten, 18 maanden. De Paleo Rosso behoort tot de allerbeste Cabernet Franc wijnen wereldwijd! T
De Scrio is de derde cepage wijn van Le Macchiole, gemaakt van 100% Syrah. Ook deze wijn kan zich meten met het beste wat er te maken is van Syrah, de stijl lijkt met name op die van de Rhône Vallei in Frankrijk. De eerste uitgave was in 1994, de productie is zeer beperkt: slechts 6500 flessen.
Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten. De instapwijn Rosso ‘Le Macchiole’ valt voortaan ook onder de DOC Bolgheri-appellatie en bevat merlot, cabernet franc en syrah. Instap is eigenlijk een beetje beledigend want de Rosso is een zeer fraaie Bolgheri en in tegenstelling tot de Messorio, Paleo en Scrio is deze wijn nog redelijk qua prijs.
De Paleo werd voor het eerst geproduceerd in 1989 en het belichaamt echt Bolgheri. In het begin was de wijn een klassieke Bordeaux-blend maar werd in 2001 een monovarietal van Cabernet Franc en is sindsdien een cultwijn geworden. De naam "Paleo" verwijst naar een wild kruid dat te vinden is aan de Toscaanse kust en het symboliseert een sterke lokale identiteit van Le Macchiole. De Le Macchiole Paleo Rosso geeft je alle reden om erop verliefd te worden. De wijn is een 100% Cabernet Franc en heeft een indrukwekkend pallet aan bloemen en rood fruit. In de neus zelfs wat gedroogde lavendel en dit alles zeer in balans maar ook zeer intens. De wijn heeft gepolijste tannines en is bijna monumentaal in de mond. Geef het vijf jaar en zal zich nog verder ontwikkelen en in zijn jonge jaren is het advies om de wijn te decanteren.
Specificaties
| Beschikbaar per | 3 dec. 2025 |
|---|---|
| Verpakking opmerking | Doos |
| Wijnsoort | Rood |
| Land | Italië |
| Regio | Toscane |
| Appellatie | Bolgheri |
| Wijnhuis | Le Macchiole |
| Druif | Cabernet Franc |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2020 |
| Drinken vanaf | 2026 |
| Drinken tot | 2048 |
| Alcohol % | 14.5 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 96 |
| James Suckling rating | 95 |
| Vinous rating | 97 |
| Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
| Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$160
Drink Date:
2025 - 2048
One of Italy's best Cabernet Francs, the Le Macchiole 2020 Paleo is very dense and richly concentrated with a level of dark fruit that can only be chipped at and broken down by slow cellar aging. Paleo is always a wine for the long haul. The oak needs time to integrate and find focus. Even at this young stage, the quality of the tannins and the spot-on fruit ripeness is convincing. A note of sweet cherry, exotic spice and dark chocolate make for a long send-off.
Published: May 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Avg Price (ex-tax)
$ 124
Le Macchiole Toscana Paleo Rosso 2020
Wednesday, Jun 28, 2023
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2020
Download Shelftalker
Lots of black berries and black olives with currants and rosemary. Full-bodied, chewy and rich with intense tannins and a long and powerful finish. Muscular and toned. A little old school. Drink after 2028.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2027 - 2045
From: Exploring New Releases from Coastal Tuscany (Aug 2023)
The 2020 Paleo Rosso is classy, elegant and wonderfully polished. Crushed flowers, spice and blood orange lend brightness. Deceptive in its mid-weight structure, Paleo Rosso offers tons of depth. Historically it has aged quite well. I expect that will be the case here also, as the 2020 exudes balance from start to finish. The 2020 spent 18 months in 100% French oak, with 5% of the wine aged in amphora.
- By Antonio Galloni on August 2023
Proprietor Cinzia Merli, winemaker Luca Rettondini and their team turned out a sublime set of 2020s. Merli describes 2020 as warmer than 2019, especially in July, but with more moderate temperatures beginning in August through the end of harvest. ''in years like these, which are now common, we have learned we have to use a lighter hand in winemaking," Merli told me. "Two thousand-twenty was also the first year we used alternative aging vessels for a small amount of the wine, as we find 100% oak can be too much in a hot year," she added. In tasting, I was deeply impressed with the freshness and vibrancy of the 2020s. Farming and winemaking come down to making the right adjustments in critical times. Le Macchiole certainly seems to have done that in 2020.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt.
Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.
De Paleo Rosso is een wijn die allen van de Cabernet Franc druif is gemaakt, in de eerste jaren van deze release bevatte de wijn ook kleine delen Cabernet Sauvignon en/of Sangiovese. De wijn werd voor het eerste uitgebracht in 1989 en krijgt een lange opvoeding op houten vaten, 18 maanden. De Paleo Rosso behoort tot de allerbeste Cabernet Franc wijnen wereldwijd! Totale productie: 25000 - 30000 flessen.
De Scrio is de derde cepage wijn van Le Macchiole, gemaakt van 100% Syrah. Ook deze wijn kan zich meten met het beste wat er te maken is van Syrah, de stijl lijkt met name op die van de Rhône Vallei in Frankrijk. De eerste uitgave was in 1994, de productie is zeer beperkt: slechts 6500 flessen.
Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanLe Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt.
Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.
De Paleo Rosso is een wijn die alleen van de Cabernet Franc druif is gemaakt, in de eerste jaren van deze release bevatte de wijn ook kleine delen Cabernet Sauvignon en/of Sangiovese. De wijn werd voor het eerste uitgebracht in 1989 en krijgt een lange opvoeding op houten vaten, 18 maanden. De Paleo Rosso behoort tot de allerbeste Cabernet Franc wijnen wereldwijd! T
De Scrio is de derde cepage wijn van Le Macchiole, gemaakt van 100% Syrah. Ook deze wijn kan zich meten met het beste wat er te maken is van Syrah, de stijl lijkt met name op die van de Rhône Vallei in Frankrijk. De eerste uitgave was in 1994, de productie is zeer beperkt: slechts 6500 flessen.
Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten. De instapwijn Rosso ‘Le Macchiole’ valt voortaan ook onder de DOC Bolgheri-appellatie en bevat merlot, cabernet franc en syrah. Instap is eigenlijk een beetje beledigend want de Rosso is een zeer fraaie Bolgheri en in tegenstelling tot de Messorio, Paleo en Scrio is deze wijn nog redelijk qua prijs.
De Paleo werd voor het eerst geproduceerd in 1989 en het belichaamt echt Bolgheri. In het begin was de wijn een klassieke Bordeaux-blend maar werd in 2001 een monovarietal van Cabernet Franc en is sindsdien een cultwijn geworden. De naam "Paleo" verwijst naar een wild kruid dat te vinden is aan de Toscaanse kust en het symboliseert een sterke lokale identiteit van Le Macchiole. De Le Macchiole Paleo Rosso geeft je alle reden om erop verliefd te worden. De wijn is een 100% Cabernet Franc en heeft een indrukwekkend pallet aan bloemen en rood fruit. In de neus zelfs wat gedroogde lavendel en dit alles zeer in balans maar ook zeer intens. De wijn heeft gepolijste tannines en is bijna monumentaal in de mond. Geef het vijf jaar en zal zich nog verder ontwikkelen en in zijn jonge jaren is het advies om de wijn te decanteren.
| Beschikbaar per | 3 dec. 2025 |
|---|---|
| Verpakking opmerking | Doos |
| Wijnsoort | Rood |
| Land | Italië |
| Regio | Toscane |
| Appellatie | Bolgheri |
| Wijnhuis | Le Macchiole |
| Druif | Cabernet Franc |
| Biologisch gecertificeerd | Nee |
| Natural wijn | Nee |
| Vegan | Nee |
| Jaar | 2020 |
| Drinken vanaf | 2026 |
| Drinken tot | 2048 |
| Alcohol % | 14.5 |
| Alcoholvrij/arm | Nee |
| Inhoud | 0.75 ltr |
| Houtrijping | Ja |
| Bubbels | Nee |
| Dessert wijn | Nee |
| Afsluiting | Kurk |
| Parker rating | 96 |
| James Suckling rating | 95 |
| Vinous rating | 97 |
| Smaakprofiel | Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
| Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$160
Drink Date:
2025 - 2048
One of Italy's best Cabernet Francs, the Le Macchiole 2020 Paleo is very dense and richly concentrated with a level of dark fruit that can only be chipped at and broken down by slow cellar aging. Paleo is always a wine for the long haul. The oak needs time to integrate and find focus. Even at this young stage, the quality of the tannins and the spot-on fruit ripeness is convincing. A note of sweet cherry, exotic spice and dark chocolate make for a long send-off.
Published: May 31, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
95
Avg Price (ex-tax)
$ 124
Le Macchiole Toscana Paleo Rosso 2020
Wednesday, Jun 28, 2023
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2020
Download Shelftalker
Lots of black berries and black olives with currants and rosemary. Full-bodied, chewy and rich with intense tannins and a long and powerful finish. Muscular and toned. A little old school. Drink after 2028.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
97
Drinking Window
2027 - 2045
From: Exploring New Releases from Coastal Tuscany (Aug 2023)
The 2020 Paleo Rosso is classy, elegant and wonderfully polished. Crushed flowers, spice and blood orange lend brightness. Deceptive in its mid-weight structure, Paleo Rosso offers tons of depth. Historically it has aged quite well. I expect that will be the case here also, as the 2020 exudes balance from start to finish. The 2020 spent 18 months in 100% French oak, with 5% of the wine aged in amphora.
- By Antonio Galloni on August 2023
Proprietor Cinzia Merli, winemaker Luca Rettondini and their team turned out a sublime set of 2020s. Merli describes 2020 as warmer than 2019, especially in July, but with more moderate temperatures beginning in August through the end of harvest. ''in years like these, which are now common, we have learned we have to use a lighter hand in winemaking," Merli told me. "Two thousand-twenty was also the first year we used alternative aging vessels for a small amount of the wine, as we find 100% oak can be too much in a hot year," she added. In tasting, I was deeply impressed with the freshness and vibrancy of the 2020s. Farming and winemaking come down to making the right adjustments in critical times. Le Macchiole certainly seems to have done that in 2020.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt.
Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.
De Paleo Rosso is een wijn die allen van de Cabernet Franc druif is gemaakt, in de eerste jaren van deze release bevatte de wijn ook kleine delen Cabernet Sauvignon en/of Sangiovese. De wijn werd voor het eerste uitgebracht in 1989 en krijgt een lange opvoeding op houten vaten, 18 maanden. De Paleo Rosso behoort tot de allerbeste Cabernet Franc wijnen wereldwijd! Totale productie: 25000 - 30000 flessen.
De Scrio is de derde cepage wijn van Le Macchiole, gemaakt van 100% Syrah. Ook deze wijn kan zich meten met het beste wat er te maken is van Syrah, de stijl lijkt met name op die van de Rhône Vallei in Frankrijk. De eerste uitgave was in 1994, de productie is zeer beperkt: slechts 6500 flessen.
Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan