2022 Le Macchiole Bolgheri Rosso

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Le Macchiole |
Jaar | 2022 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2025 - 2031 |
Op voorraad
6 items beschikbaar
Omschrijving
Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt.
Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.
Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten. De instapwijn Rosso ‘Le Macchiole’ valt voortaan ook onder de DOC Bolgheri-appellatie en bevat merlot, cabernet franc en syrah. Instap is eigenlijk een beetje beledigend want de Rosso is een zeer fraaie Bolgheri en in tegenstelling tot de Messorio, Paleo en Scrio is deze wijn nog redelijk qua prijs.
De Le Macchiole Rosso heeft 6 maanden op 1e en 2e jaars barriques mogen rijpen. In het glas heeft de wijn een mooie granaatrode kleur met ietwat paarse schakeringen. In de neus heeft deze mooie Bolgheri licht kruidige accenten van groene peper meten lichte vanille toon en prettige rode fruitaroma’s. Zeer elegant en verfijnd. Dit is een zeer fraaie Rosso gemaakt door een van de allerbeste wijnhuizen uit de Bolgheri.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten. Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
-
Gegrilde entrecote met rozemarijn en zeezout
De rijpe tannines en het donkere fruit van de wijn sluiten prachtig aan bij de sappige structuur en kruidigheid van de entrecote. -
Pasta bolognese met Parmezaanse kaas
De rijke vleessaus en de zoute kaas vinden een perfecte balans met de stevige structuur en fruitige tonen van de Bolgheri Rosso. -
Pizza met prosciutto, rucola en Parmezaanse schilfers
De combinatie van hartig vlees en verse rucola past goed bij de levendige frisheid en de subtiele kruidigheid van de wijn. -
Aubergine parmigiana
De gelaagde smaken van geroosterde aubergine, tomaat en kaas worden versterkt door het volle en sappige karakter van de wijn. -
Ossobuco met gremolata en saffraanrisotto
De rijke, gelatineuze textuur van de ossobuco en de frisse citrustonen van de gremolata worden prachtig gedragen door de structuur en finesse van de wijn. -
Wildzwijnravioli met salieboter
De aardse smaken van wildzwijn en de aromatische salie sluiten perfect aan bij de diepe fruittonen en kruidige complexiteit van de wijn.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Wijnhuis | Le Macchiole |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2031 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$40
Drink Date:
2024 - 2030
The Le Macchiole 2022 Bolgheri Rosso is currently on the market with a new vintage arriving soon. The 2022 growing season was hot and dry. In comparison, 2023 was hot with more rain toward the end of the season. This expression shows terrific fruit definition and firmness, with present but mild tannins at the back, and unexpected freshness that does the trick. The blend is Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon and Syrah that sees a quick 12 days of skin maceration and is partially aged in cement and partially in oak.
I was granted a preview taste of Cinzia Merli's top three reds—Scrio, Paleo and Messorio. They will be released in one year's time.
Published: Feb 13, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
94
Avg Price (ex-tax)
$ 33
Le Macchiole Bolgheri Rosso 2022
Wednesday, Jul 24, 2024
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2022
This is really polished and gentle, with ultra-fine tannins that run the length of the wine. It's medium-bodied with a creamy texture and a long and expressive finish of red fruit, stone and thyme. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
90
Drinking Window
2024 - 2030
From: New Releases from the Tuscan Maremma (Dec 2024)
The 2022 Bolgheri Rosso is a soft, easygoing red to drink now and over the next few years. Sweet red cherry fruit, pipe tobacco, cedar and spice open nicely, giving this mid-weight Rosso plenty of charm. Soft contours wrap it all together in style.
- By Antonio Galloni on May 2024
This is a stellar set of 2021s from Le Macchiole. What impressed me most this year is how distinctive the three main reds are. In recent years, proprietor Cinzia Merli and her team have introduced numerous refinements in farming, winemaking and élevage that give the wines a bit more nuance and overall freshness than in the past.
One of the keys to the 2021 growing season at Le Macchiole is a healthy amount of rain that fell over the winter months. There were some frost issues in April, but mostly cold weather served to delay fruit set and flowering, pushing timing back to more ‘normal’ parameters that are less common these days. The central part of summer was quite warm, which may explain the intense concentration found in some of the 2021s, most notably Paleo Rosso. Harvest began in late August for the whites and the Merlot for the Bolgheri Rosso, followed by the Merlot for Messorio and then the Syrah. Rain at the end of September pushed the Cabernet Franc harvest back a touch. Overall, the wines are deep and quite intense. I expect they will be even better with more time in bottle.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
4.0
4.0 Vivino
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Le Macchiole is een relatief klein domein (24 Ha) in de Bolgheri in Toscane in Italie. Het domein is opgericht in 1983 door Eugenio Campolmi en Cinzia Merli. Voor 1983 produceerden de vader en grootvader van Eugenio reeds wijnen, voornamelijk voor eigen gebruik. De naam “Le Macchiole” betekent “De plaats waar alles begon”. Het domein is vooral bekend vanwege haar cepage wijnen, met name de wijnen gemaakt van Cabernet Franc, Merlot en Syrah. Met de oogst uit 1987 werden de eerste wijnen commericeel op de markt gebracht. Met name in deze begin jaren produceerden Eugenio and Cinzia wijnen van meerdere druiven, met de nadruk op Bordeaux blends Vanaf het midden van de jaren 90, specialiseerden zij zich in wijnen die van een soort druif werden gemaakt.
Helaas overleed Eugenio in 2002, hij was slechts 40 jaar oud. Op dit moment wordt “Le Macchiole” geleid door Cinzia, zijn weduwe. De eerste wijn die onder haar leiding werd gemaakt (sinds 1994) is de Messorio, een 100% Merlot wijn die 20 maanden in houten vaten (barriques) is opgevoed en gebottled is zonder filtratie. Het is zonder meer een van de beste Merlots uit Italie en kan vergeleken worden met de beste merlots uit Bordeaux. De totale productie bedraagt ongeveer 9000 flessen per jaar.
Le Macchiole is een referentie voor Bolgheri geworden. In 2008 werd hun topwijn Messorio in WineSpectator beoordeeld met 100/100 punten. De instapwijn Rosso ‘Le Macchiole’ valt voortaan ook onder de DOC Bolgheri-appellatie en bevat merlot, cabernet franc en syrah. Instap is eigenlijk een beetje beledigend want de Rosso is een zeer fraaie Bolgheri en in tegenstelling tot de Messorio, Paleo en Scrio is deze wijn nog redelijk qua prijs.
De Le Macchiole Rosso heeft 6 maanden op 1e en 2e jaars barriques mogen rijpen. In het glas heeft de wijn een mooie granaatrode kleur met ietwat paarse schakeringen. In de neus heeft deze mooie Bolgheri licht kruidige accenten van groene peper meten lichte vanille toon en prettige rode fruitaroma’s. Zeer elegant en verfijnd. Dit is een zeer fraaie Rosso gemaakt door een van de allerbeste wijnhuizen uit de Bolgheri.
WEETJE: De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten. Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
-
Gegrilde entrecote met rozemarijn en zeezout
De rijpe tannines en het donkere fruit van de wijn sluiten prachtig aan bij de sappige structuur en kruidigheid van de entrecote. -
Pasta bolognese met Parmezaanse kaas
De rijke vleessaus en de zoute kaas vinden een perfecte balans met de stevige structuur en fruitige tonen van de Bolgheri Rosso. -
Pizza met prosciutto, rucola en Parmezaanse schilfers
De combinatie van hartig vlees en verse rucola past goed bij de levendige frisheid en de subtiele kruidigheid van de wijn. -
Aubergine parmigiana
De gelaagde smaken van geroosterde aubergine, tomaat en kaas worden versterkt door het volle en sappige karakter van de wijn. -
Ossobuco met gremolata en saffraanrisotto
De rijke, gelatineuze textuur van de ossobuco en de frisse citrustonen van de gremolata worden prachtig gedragen door de structuur en finesse van de wijn. -
Wildzwijnravioli met salieboter
De aardse smaken van wildzwijn en de aromatische salie sluiten perfect aan bij de diepe fruittonen en kruidige complexiteit van de wijn.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Bolgheri |
Wijnhuis | Le Macchiole |
Druif | Cabernet Sauvignon, Merlot, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2031 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 94 |
Vinous rating | 90 |
Smaakprofiel | Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 93
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$40
Drink Date:
2024 - 2030
The Le Macchiole 2022 Bolgheri Rosso is currently on the market with a new vintage arriving soon. The 2022 growing season was hot and dry. In comparison, 2023 was hot with more rain toward the end of the season. This expression shows terrific fruit definition and firmness, with present but mild tannins at the back, and unexpected freshness that does the trick. The blend is Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon and Syrah that sees a quick 12 days of skin maceration and is partially aged in cement and partially in oak.
I was granted a preview taste of Cinzia Merli's top three reds—Scrio, Paleo and Messorio. They will be released in one year's time.
Published: Feb 13, 2025
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Score
94
Avg Price (ex-tax)
$ 33
Le Macchiole Bolgheri Rosso 2022
Wednesday, Jul 24, 2024
Color
Red
Country
Italy
Region
Tuscany
Vintage
2022
This is really polished and gentle, with ultra-fine tannins that run the length of the wine. It's medium-bodied with a creamy texture and a long and expressive finish of red fruit, stone and thyme. Drink or hold.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
90
Drinking Window
2024 - 2030
From: New Releases from the Tuscan Maremma (Dec 2024)
The 2022 Bolgheri Rosso is a soft, easygoing red to drink now and over the next few years. Sweet red cherry fruit, pipe tobacco, cedar and spice open nicely, giving this mid-weight Rosso plenty of charm. Soft contours wrap it all together in style.
- By Antonio Galloni on May 2024
This is a stellar set of 2021s from Le Macchiole. What impressed me most this year is how distinctive the three main reds are. In recent years, proprietor Cinzia Merli and her team have introduced numerous refinements in farming, winemaking and élevage that give the wines a bit more nuance and overall freshness than in the past.
One of the keys to the 2021 growing season at Le Macchiole is a healthy amount of rain that fell over the winter months. There were some frost issues in April, but mostly cold weather served to delay fruit set and flowering, pushing timing back to more ‘normal’ parameters that are less common these days. The central part of summer was quite warm, which may explain the intense concentration found in some of the 2021s, most notably Paleo Rosso. Harvest began in late August for the whites and the Merlot for the Bolgheri Rosso, followed by the Merlot for Messorio and then the Syrah. Rain at the end of September pushed the Cabernet Franc harvest back a touch. Overall, the wines are deep and quite intense. I expect they will be even better with more time in bottle.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
4.0
4.0 Vivino
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen