Filteren

Alicante bouschet

Geen producten gevonden voor deze selectie.

Alicante Bouschet is een speciale druif. Het is een teinturier! Dit is een blauwe druif met gekleurd vruchtvlees en dus ook gekleurd sap. Alicante Bouschet is een kruising tussen Petit Bouschet en Grenache Noir die door Henri Bouschet tot stand werd gebracht. Petit Bouschet is dan weer een kruising tussen de onbekende druivensoorten Teinturie du Cher x Aramon.

Alicante Bouschet verspreidde zich vanaf 1855 vooral in het Zuiden van Frankrijk. Vandaag de dag komt hij zo goed als niet meer voor in Frankrijk.

Soort: Blauw

Herkomst: Frankrijk

Kenmerken

Alicante Bouschet bezit een dikke schil, de druif behoeft dus hitte om tot een volledige rijpheid te kunnen komen. Het is een vroegrijpende druif die een redelijk hoge opbrengst geeft. Je kan de druif dan ook beter intomen om tot goede resultaten te komen. Bij te hoge opbrengsten (van 200 of meer hectoliter per hectare) neemt het alcoholpercentage af tot 10 procent of minder.

Gebruik

De druif wordt vandaag vooral met succes verbouwd in Alentejo (Portugal). Hier kan de Alicante Bouschet en wijn met kleur, tannine en fruit opleveren. Verder komt hij ook nog, met wisselend succes, voor in het zuiden en het midden van Italië, in Israël,, Noord-Afrika, Chili en California.

Synoniemen : Garnache Tintorera (Spanje)

De bloei begint al vroeg in het voorjaar waardoor er risico ontstaat van nachtvorst, die grote schade kan aanbrengen. Alhoewel resistent tegen echte meeldauw, is deze druif gevoelig voor valse meeldauw, wind en droogte. De wijn heeft een zeer diepe rode kleur en is in de afdronk zacht en fruitig.

Venus la Universal