Filteren

Sierra de Gredos

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De benaming "Sierra de Gredos" maakt sinds kort opgang, vooral onder invloed van Daniel Landi en Maranones en eigenlijk omhelst het al de wijngebieden in dit gebergte, dat spijtig genoeg wettelijk verdeeld is tussen de D.O. Méntrida, de D.O. Vinos de Madrid en de VdT de Castilla y Leon. Hoewel de wijnbouw in de Sierra de Gredos al eeuwenoud is, wordt de regio pas sinds 2018 erkend als officiële wijnregio. Als je aan Spanje denkt, denk je vaak aan Barcelona, Madrid en de zonnige kust. Maar wat de meeste mensen niet weten, is dat Spanje een land met veel bergen is. Na Zwitserland is Spanje het meest bergachtige land van Europa. De Sierra de Gredos is een bergketen, en ligt ten westen van Madrid. Sierra de Gredos heeft daarnaast een natuurpark, wat heel  geliefd is bij wandel- en natuurliefhebbers. Vanwege de hoogte is deze regio ook de thuisbasis van toonaangevende wijngaarden. Sommige wijngaarden liggen wel op 1200 meter hoogte en tot op de dag van vandaag worden de meeste wijnstokken volledig met de hand onderhouden, omdat het zo lastig is om de benodigde machines zo hoog in de geïsoleerde bergen in te krijgen.

Omdat wijn in Sierra de Gredos zo'n kleine wijnmakende regio is, heeft de regio nooit gekozen voor een traditionele DO. In plaats daarvan worden de wijnen allemaal verkocht onder de regio Vinos de la Tierra de Castilla y León. Dit is een beetje misleidend omdat Gredos eigenlijk tot drie provincies behoort: Ávila (gelabeld als VdT CyL), Madrid (DO Vinos de Madrid) en Toledo (DO Méntrida).

De wijnboeren in de Sierra de Gredos gebruiken ook zeer oude, traditionele wijnbereidingsmethoden. De wijnen zijn meestal biologisch geteeld – een van de weinige dingen waarover de meeste wijnmakers in de regio het wel over eens zijn. Dit proces is zelfs vastgelegd: de zelfopgelegde grenache de Gredos-kwalificatie bepaalt dat alle grenache- en albillodruiven biologisch moeten worden geteeld. De wijnen worden meestal gemaakt zonder toegevoegde gisten en worden gerijpt in grote eiken vaten of kleikruiken, tinajas genoemd.

Telmo Rodriguez