Poggio Verrano
Door zich niet aan de DOC regels te houden en met internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot te experimenteren, maakten pionierende wijnboeren eind vorige eeuw tafelwijnen die beter en duurder waren dan menige Chianti DOC. Om toch een onderscheid te maken tussen de echte slobber tafelwijntjes en deze topwijnen werd de term Super Tuscan bedacht....
Door zich niet aan de DOC regels te houden en met internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot te experimenteren, maakten pionierende wijnboeren eind vorige eeuw tafelwijnen die beter en duurder waren dan menige Chianti DOC. Om toch een onderscheid te maken tussen de echte slobber tafelwijntjes en deze topwijnen werd de term Super Tuscan bedacht. Bij Tenuta Poggio Verrano maken ze pas sinds 2000 hun Super Tuscans, maar het resultaat is verbluffend. Maar dat kan ook niet anders met Francesco Bolla als eigenaar, kleinkind van Alberto Bolla, de ‘Godfather’ van de Amarone wijn uit de Veneto streek. Samen met de beroemde wijnmaker Carlo Ferrini is hij hard op weg om de onbetwiste top onder de Super Tuscans te worden.
Gevestigd in het dorpje Montiano werd deze tenuta in 2000 opgericht door Francesco Bolla en zijn gezin. Montiano maakt onderdeel uit van de commune Magliano-in-Toscana, in de provincie Grosseto, dat bekend staat als het wijnbouwgebied van Morellino di Scansano. Hier, in de kuststreek van de Toscaanse Maremma, liggen hun zuid-zuidwest georiënteerde wijngaarden op zo'n 15 km verwijderd van de Middellandse Zee. Op een hoogte van 170 tot 300 meter boven de zeespiegel zijn de wijngaarden beplant met de druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Alicante, Sangiovese en Cabernet Franc. De aanplantingsdichtheid bedraagt 6.700 stokken per hectare. Het totale wijngaardareaal omvat 27 hectare, waarvan de met stenen bezaaide bodem van nature uit kalk en klei bestaat.
Na jarenlang zijn familie te hebben bijgestaan in Soave (Veneto), werd wijnmaker en eigenaar Francesco Bolla getrokken door het Etruskische landschap van de Toscaanse Maremma. Het Mediterrane klimaat en de koele, ziltige zeebries hebben een bijzonder gunstig effect op de wijngaarden. Strevend naar perfectie, krijgt Francesco waardevolle adviezen van zijn goede vriend Carlo Ferrini, één van de meest gerespecteerde, Italiaanse oenologen die ook voor Barone Ricasoli en Poliziano werkt. De wijnen krijgen al jarenlang hoge beoordeling van onder andere Parker (Wine Advocate). De Poggio Verrano Dromos staat al jaar in-jaar-uit in de top-10 of Toscane lijstje van VINUM in het rijtje met Tignanello en Macchiole Paleo.
Door zich niet aan de DOC regels te houden en met internationale druiven als Cabernet Sauvignon en Merlot te experimenteren, maakten pionierende wijnboeren eind vorige eeuw tafelwijnen die beter en duurder waren dan menige Chianti DOC. Om toch een onderscheid te maken tussen de echte slobber tafelwijntjes en deze topwijnen werd de term Super Tuscan bedacht. Bij Tenuta Poggio Verrano maken ze pas sinds 2000 hun Super Tuscans, maar het resultaat is verbluffend. Maar dat kan ook niet anders met Francesco Bolla als eigenaar, kleinkind van Alberto Bolla, de ‘Godfather’ van de Amarone wijn uit de Veneto streek. Samen met de beroemde wijnmaker Carlo Ferrini is hij hard op weg om de onbetwiste top onder de Super Tuscans te worden.
Gevestigd in het dorpje Montiano werd deze tenuta in 2000 opgericht door Francesco Bolla en zijn gezin. Montiano maakt onderdeel uit van de commune Magliano-in-Toscana, in de provincie Grosseto, dat bekend staat als het wijnbouwgebied van Morellino di Scansano. Hier, in de kuststreek van de Toscaanse Maremma, liggen hun zuid-zuidwest georiënteerde wijngaarden op zo'n 15 km verwijderd van de Middellandse Zee. Op een hoogte van 170 tot 300 meter boven de zeespiegel zijn de wijngaarden beplant met de druivenrassen Cabernet Sauvignon, Merlot, Alicante, Sangiovese en Cabernet Franc. De aanplantingsdichtheid bedraagt 6.700 stokken per hectare. Het totale wijngaardareaal omvat 27 hectare, waarvan de met stenen bezaaide bodem van nature uit kalk en klei bestaat.
Na jarenlang zijn familie te hebben bijgestaan in Soave (Veneto), werd wijnmaker en eigenaar Francesco Bolla getrokken door het Etruskische landschap van de Toscaanse Maremma. Het Mediterrane klimaat en de koele, ziltige zeebries hebben een bijzonder gunstig effect op de wijngaarden. Strevend naar perfectie, krijgt Francesco waardevolle adviezen van zijn goede vriend Carlo Ferrini, één van de meest gerespecteerde, Italiaanse oenologen die ook voor Barone Ricasoli en Poliziano werkt. De wijnen krijgen al jarenlang hoge beoordeling van onder andere Parker (Wine Advocate). De Poggio Verrano Dromos staat al jaar in-jaar-uit in de top-10 of Toscane lijstje van VINUM in het rijtje met Tignanello en Macchiole Paleo.