Filteren

Fixin

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Fixin is een gemeente in het Franse departement Côte-d'Or en telt 785 inwoners. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Dijon. De appellation Fixin beslaat zo’n 100 hectare wijngaard en ligt even ten noorden van Gevrey-Chambertin. De beste wijngaarden liggen hier tegen de hellingen en bezitten de status van Premier Cru.Fixin werd lange tijd ondergewaardeerd en diende als opmaat voor de meer bekende wijndorpen in de Côte de Nuits. De laatste jaren staat een Fixin gelukkig ferm op zijn eigen benen en krijgt deze Bourgogne de nodige lof toegezwaaid.

Het dorp Fixin ligt net ten noorden van een zeer beroemde buur - Gevrey-Chambertin - bovenop de karakteristieke kalksteenrijke bodems van de regio Côte de Nuits in de Bourgogne, maar de meeste wijnen van hier worden alleen op dorpsniveau geclassificeerd. Er zijn echter zes Premier Cru-wijngaarden en het is de moeite waard om de rode wijnen, die uitsluitend van Pinot Noir worden geproduceerd, te zoeken, dus zoek deze namen op een etiket: Arvelets, Clos de la Perrière, Clos du Chapitre, Clos Napoleon, Hervelets, Le Meix Bas. Fans van witte Bourgogne zullen het moeilijk hebben om iets buiten het dorp zelf te vinden, aangezien er slechts 11 hectare wordt aangeplant voor Chardonnay.

Wat betreft de rode wijnen, Master of Wine Clive Coates, en expert in Bourgondische wijn, beschrijft ze het beste als 'sauvage', wat zich vertaalt naar 'wild'. Verwacht rustieke aroma's en smaken, waaronder zwarte bes, kersenjam en viooltjes. 

Meo-Camuzet