Veneto
De Veneto, bekend vanwege het tot de verbeelding sprekende Venetië en het Lago di Garda. Het afwisselende landschap van de Veneto strekt zich uit van de Alpen tot aan de Adriatische Zee en omvat bergen, heuvels, meren, rivierdalen, vlaktes en kustgebied.
Op het gebied van de wijnproductie staat de Veneto zowel voor kwantiteit als kwaliteit. Met een jaarlijkse productie van zo'n 9 miljoen hectoliter afkomstig van 75.000 hectare wijngaard staat deze regio op nummer 1, op de voet gevolgd door respectievelijk Apulieum; en Sicilium;.
De kwaliteit wordt uitgedrukt in de toekenning van het aantal classificaties: de regio telt 2 DOCG's en 19 DOC's. Tweederde van de totale wijnproductie valt echter onder de 9 IGT's die de regio rijk is. Dat betekent dat de Veneto naast een groot aantal kwaliteitswijnen ook een groot producent en exporteur is van relatief goedkopere en makkelijk drinkbare wijnen. In de regio zijn vrijwel alle wijntypes vertegenwoordigd: jonge witte en rode wijnen, een aanzienlijke hoeveelheid mousserende wijnen, stevige rode wijnen en tenslotte de passiti, waarbinnen de Recioto di Soave zelfs de status van DOCG geniet.
De bekendste wijnen zijn ongetwijfeld de Soave, de Valpolicella en de Bardolino. Alledrie afkomstig uit het meest westelijke deel van de regio, rond de stad Verona en het Gardameer. De eerste is een droge witte wijn op basis van de Garganega, in combinatie met de Trebbiano di Soave. Er worden grote hoeveelheden van geproduceerd en ge&eum;xporteerd. Net als bij de Valpolicella en de Bardolino kan de kwaliteit nogal verschillen, hoewel er over de hele linie de laatste jaren aanzienlijke successen zijn geboekt wat de kwaliteit betreft.
De beste droge Soave's vindt met doorgaans bij dÌe wijnmakers die tevens met de zoete DOCG-variant van de Soave hoog scoren, de Recioto di Soave. Een prachtige goudgele wijn, gemaakt van gedeeltelijk ingedroogde druiven van de Garganega, aangevuld met maximaal 30% Trebbiano di Soave en/of Chardonnay en/of Pinot blanc. De droge Soave heeft een licht bittertje in de afdronk en is een geschikte begeleider van diverse visgerechten en zeevruchten.
De Valpolicella, uit het gebied rond het gelijknamige dorp tussen Verona en het Gardameer, is een blend van diverse druivensoorten waarvan de Corvina Veronese en de Rondinella de belangrijkste basis vormen. Het resultaat is, zoals gezegd, uiteenlopend van kwaliteit, maar in het algemeen kan de Valpolicella als zacht, vol en droog gekarakteriseerd worden, waarmee zij een goede begeleider van tal van vlees- en pastagerechten vormt.
De Amarone della Valpolicella is een fenomeen op zich: de laat geoogste druiven worden op rieten matten in de zon te drogen gelegd, of opgehangen in goed geventileerde ruimtes, zodat de druiven voor een groot deel indrogen terwijl de suikers behouden blijven. Pas in de maand januari worden de druiven geperst en ontstaat er een suiker- en extractrijke most. Het uiteindelijke resultaat is een krachtige rode wijn die door de algehele vergisting van de druivensuikers een alcoholpercentage van circa 15% kan bereiken. De wijn kenmerkt zich, naast het hoge alcoholgehalte, door een intens bouquet en een volle, complexe structuur met een aangenaam bittertje ('amaro'). Past goed bij wild en stevige vleesgerechten, evenals bij gerijpte kazen en is zeer geschikt voor oudering op fles. Wanneer de druivensuikers niet geheel in alcohol worden omgezet spreekt men van een Recioto di Valpolicella: een zoete rode dessertwijn met een alcoholpercentage van minimaal 14%.
Ook de Bardolino, eveneens afkomstig van de heuvels rond Verona, wint aan faam. De Bardolino Superiore en de Bardolino Classico Superiore mogen tegenwoordig zelfs DOCG op het etiket zetten. Het betreft hier robijnrode wijnen die ten minste 12% alcohol moeten bezitten en 1 jaar houtlagering gehad moeten hebben alvorens in de handel gebracht te worden. Het zijn droge, licht bittere, maar zeer delicate wijnen die bij diverse lichte vleesgerechten, maar ook bij antipasti op basis van vlees en kaas gedronken kunnen worden. Naast de Bardolino Superiore kent men ook de steeds populairder wordende Bardolino Novello en de Bardolino Chiaretto. Deze laatste is gedeeltelijk zonder druivenschil bereid en dankt daaraan zijn lichte, kersenrode kleur. Beide dienen jong en licht gekoeld gedronken te worden.
De Bianco di Custoza ook uit het gebied rond Verona, is gemaakt van onder andere de Garganega en de Trebbiano Toscano. Het is een frisse, licht kruidige witte wijn die aan bekendheid wint, niet alleen in Italië zelf maar ook daarbuiten.
Een ander 'gegeven' in de Veneto is de Proscecco, afkomstig uit het noordoostelijke deel van de regio, rond de dorpjes Conegliano en Valdobbiadene, en gemaakt van de gelijknamige druivensoort. Hoewel er ook zoete varianten bestaan zijn de meeste Prosecco's droog en vrijwel altijd in meer (in de vorm van een Spumante) of mindere mate (in de vorm van een Frizzante) mousserend. De inwoners van de Veneto nuttigen deze frisse witte wijn graag als apèritief of bij diverse salades en lichte visgerechten.
Twee gebieden die aan populariteit winnen binnen de wijnproductie zijn de Colli Berici, vanwege zijn verdienstelijke wijnen van internationale druivenrassen, en de Colli Euganei waar men steeds betere rode en witte wijnen produceert van inheemse druivenrassen. In de omgeving van Vicenza, ten oosten van Verona, wordt de Gambellara gemaakt. Een zachte droge witte wijn met een mooi bittertje in de afdronk. Te drinken als apèritief of als begeleider van diverse visgerechten, salades en lichte vleesgerechten.
Tenslotte maken we melding van de Torcolato: een schitterende fluweelzachte goudgele zoete wijn van ingedroogde druiven met een rijk bouquet en een delicate smaak met tonen van honing en amandel. De Torcolato valt onder de DOC Breganze.
Login and Registration Form