Filteren
Bodegas Vetus

Galicia

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Omdat Galicia aan twee kanten aan de Atlantische Oceaan grenst, is de gastronomie erg op vis, schaal- en schelpdieren gericht. De steile noordwestkust verbergt naast de grotere havens een aantal kleine vissersdorpjes. De plaatselijke specialiteiten zijn percebes (eendemosselen) en de meer gangbare oester, mossel, krab, kreeft, schelpjes en garnalen. Men vindt er ook alle soorten zoutwatervissen en lampreien die op bepaalde tijdstippen van het jaar in overvloed aanwezig zijn in de rivieren. Landinwaarts wordt de keuken zwaarder en gebruikt men meer vlees (varkenspoten, ham, eend) en traditionele Noordspaanse specialiteiten: chorizo (pikante worst) en callos (pens).

De albariño, treixadura, torrontés en loureira druiven hebben zich op een natuurlijke wijze ontwikkeld tot de perfecte partner van schelp- en schaaldieren, terwijl de hartigere schotels in het binnenland vragen om de traditionele Ribeiro en Valdeorras wijnen.

Galicia heeft ook eigen kazen: Tetilla (= Spaans voor "borst"), met zijn suggestieve naam en vorm; Arzua uit La Coruña en Lugo, San Simón uit Villalba in Lugo en Cebreiro uit Puerto del Cebreiro in Lugo. Dit zijn allemaal koemelkse kazen.