Filteren

Soave (Superiore)

Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Soave's recente geschiedenis van overproductie en teleurstellende resultaten begint te vervagen naarmate men het Classico-niveau bereikt. Deze wijnen worden uitsluitend gemaakt in de traditionele productiegebieden van Soave, met locaties voornamelijk op heuvels rond het dorp Soave, en met een aanzienlijk kleinere productie dan de meeste reguliere Soave. Soave Classico, een blend van ten minste 70% Garganega, pronkt met de pittige zuurgraad, ronde textuur, aromaten en minerale tonen van de wijn, maar met veelzijdigheid dankzij de diverse, meestal vulkanische bodemsoorten in de heuvelachtige regio.

Soave Classico kent geen officiële classificatie, maar wel een vijftigtal erkende Cru’s, heuvels die de beste kwaliteit wijn voortbrengen. Het zijn er rijkelijk veel, in feite alle heuvels van het gebied, dus de status van Cru zegt op zich weinig. Pas als je ziet waar de beste producenten hun belangrijkste wijngaarden hebben, krijg je een idee wat de beste Cru’s zijn. Daartoe behoren zeker de centrale heuvels als Frosca, Foscarino, Carbonare, Calvarino en Rugate, maar ook het tegen Soave aan gelegen La Rocca. Al deze Cru’s zijn direct verbonden met de topproducenten van het gebied. Zo komt de topwijn van Gini van Frosca (Soave Classico La Froscà), is Suavia bijna synoniem met Carbonare (Soave Classico Monte Carbonare), staat Prà voor Monte Grande en spreekt het bij Ca’ Rugate helemaal voor zich (Monte Fiorentine is een deel van de vrij grote Cru Rugate). Foscarino is grotendeels van Inama (hij maakt er onder andere zijn Soave Classico Vigneti di Foscarino en Soave Classico Vigneto du Lot), maar ook Anselmi heeft er percelen. Toch is Anselmi vooral bekend van zijn geweldige Capitel Croce van de Santa Croce-heuvel, een stevig op nieuw hout opgevoede wijn van 100 procent garganega, die gewoon Soave Classico zou kunnen en moeten heten. De wellicht hoogst gewaardeerde Soave Classico-wijnen komen van Pieropan, van de Cru’s Calvarino en La Rocca, al eens omschreven als de viool en de piano van het Soave Classico-orkest. La Rocca is een bijzondere wijngaard. Hij ligt tegen Soave aan, is geheel omheind en de bodem van klei en kalksteen lijkt meer op die van Valpolicella dan op die van Soave Classico. De zeer laat geoogste garganegadruiven uit deze wijngaarden leveren de meest geroemde wijn van het gebied.

Het wonder van goede Soave Classico ontstaat, net als in alle andere bijzondere wijngebieden, vanuit het ultieme samenspel tussen druivenras en terroir, met een bescheiden maar intelligente rol voor de mens. En dat samenspel luistert hier zeer nauw, want het is verre van vanzelfsprekend dat een warm gebied als westelijk Veneto frisse, aromatisch rijke en mineralige witte wijn voort brengt. De donkere, poreuze vulkanische bodems van Soave Classico warmen snel op, ook doordat water er diep in wegzakt. De wortels van de wijnplanten moeten en kunnen zeer diep wortelen op zoek naar water, waarbij ze veel mineralen opnemen. Garganega rijpt laat, zoals gezegd. Dat heeft als voordeel dat de druiven aromatisch mooi rijp kunnen worden, maar het nadeel is dat de zuurgraad wat laag kan liggen. Maar de frisheid van Soave Classico komt niet zozeer van de zuren, maar van de mineraliteit, die een subtiel zoutige afdronk kan geven. Het aroma is ook uniek: het is bovenal een complexe mix van allerlei florale tonen, zoals die van acacia-, vlierbes- en amandelbloesem, en van wilde witte veldbloemen als kamille. De smaak kan, afhankelijk van de rijpheid en de opvoeding fruitig, geconfijt of wat weeïg zoet zijn, met naast de zoutige mineraliteit ook vaak wat amandelbitter in de afdronk. Als alles perfect samen komt, is Soave Classico een wijn die zich niet alleen qua authenciteit, maar ook qua smaakbalans kan meten met de grootste witte wijnen ter wereld.

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!