2022 Inama Vulcaia Sauvignon del Veneto

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2023 - 2028 |
Omschrijving
In de jaren '60 begon Giuseppe Inama, de oprichter van dit gereputeerde wijndomein, met het kopen van kleine percelen wijngaarden in het hart van ' Soave Classico'. Het gebied was oorspronkelijk beplant met de oude "Graecanicum" (afkomstig uit Griekenland) variëteit. Deze naam werd vervolgens omgezet in "Garganega" in het lokale dialect. Zijn idee was om alleen topkwaliteit wijngaarden van oude wijnrank Garganega te verzamelen, en van hen een wijn te maken die in staat is Soave's reputatie te herstellen. Vandaag telt Inama als een referentie voor zowel witte als rode wijnen in Soave.
De Vulcaia en Vulcaia Fumé waren de eerste wijnen die in 1991 werden geproduceerd met als idee was om het potentieel van het Soave Classico-gebied te laten zien voor het druivenras Sauvignon blanc (welke in de aanliggende Alto Adige al fameus is gewoorden). Niet om een kopie te maken maar iets volslagen unieke en dat is Inama gelukt en deze Sauvignon's worden wel eens de Italiaanse Chalbis genoem. Deze Sauvignon blanc worden verbouwd op vulkanische aarde en dat geeft een geheel nieuwe en andere versie van de Franse variëteit.
De Vulcaia Sauvignon del Veneto is een 100% Sauvignon en was de eerste wijn welke was geproduceerd door het landgoed in 1991 en sindsdien timmert Inama flink aan de weg internationaal met vele hoge beoordeling van Gamberro Ross, suckling en Parker. Deze Sauvignon is geproduceerd op vulkanische grond, in het Soave Classico-gebied op de Monte Foscarino. De wijn is na de fermentatie opgevoed sur lie op RVS. In het glas heeft de wijn een citroengele kleur met in de neus tonen van citrus en groene appel maar nu komt het bijzondere. Dit gaat gepaard met een unieke mineraliteit en dit geeft een totaal ander karakter aan de wijn. Meer complex, minder doorsnee. Ook in de mond heeft de wijn een mineraal karakter met een mooie frisheid in de afdronk.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Vulcaia 2016
93 PT. JAMES SUCKLING,
93 PT. LUCA MARONI
Vulcaia 2015
91 PT. JAMES SUCKLING
Vulcaia 2014
93 P. JAMES SUCKLING,
SELECTED FOR FINNAIR BUSINESS CLASS
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Veneto |
Appellatie | Soave (Superiore) |
Wijnhuis | Inama |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Groen & grassig, Licht, Strak, Tropisch fruit, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
Wijnhuis Inama is gelegen nabij de Noord-Italiaanse stad Verona. De familie Inama produceert al meer dan 50 jaar wijnen en richt zich daar als enige activiteit dan ook volledig op. Wijnhuis Inama wordt inmiddels gerund door Stefano en Guiseppe Inama, de 3e generatie, met als visie: het produceren van diverse wijnen waarbij men, ondanks de stijlen en trends van het moment, vooral wijnen wil maken waarbij hun visie op het prachtige land voldoende wordt vertegenwoordigd. Er wordt dan ook gewerkt met een organisch landbouwsysteem omdat dit beter fruit oplevert.
Wijnhuis Inama vaart geheel zijn eigen koers en hebben dan ook hun eigen know-how ontwikkeld, zonder allerlei experts en wijngoeroe’s te raadplegen. Ze geloven in wijn die emoties genereert, en proeven dan ook bij voorkeur "blind".