Filteren
Conero

Conero

Geen producten gevonden voor deze selectie.

De Marche is een regio die vooral bekend staat om zijn wijdverspreide Verdicchio-wijnen, maar Conero DOCG is compleet anders: de wijnen zijn dicht met een hoge zuurgraad en de DOCG is alleen voor Montepulciano-druiven, Verdicchio en Sangiovese spelen hier geen rol (15% van Sangiovese is wel toegestaan). Het is de meest noordelijke plek voor Montepulciano — bekend van Montepulciano d'Abruzzo DOC en ook aanwezig in Zuid- en Midden-Italië. Maar in deze ambiance kan Montepulciano wonderen doen.

De reden: een combinatie van bodem en klimaat die unieke omstandigheden creëert. Het klimaat wordt verzacht door de zeebries van de nabijgelegen Adriatische Zee — de zee is vanaf veel wijngaarden te zien, maar de berg Conero beschermt ze tegen de koude wind uit het noorden, aangezien ze grotendeels ten zuidoosten van de berg liggen. De ondergrond is een klei uit de Pleistoceen periode met een hoog kalkgehalte: deze witte grond geeft de wijn zijn kracht en een hogere zuurgraad dan elke andere wijngaard uit de Apennijnen in Marche en Abruzzo. Als gevolg hiervan kan Montepulciano uit deze wijngaarden vele jaren rijpen: over het algemeen is een periode van 10 jaar aan te bevelen, maar het is geen verrassing dat een 25 jaar oude Conero DOCG nog steeds fris en drinkbaar is.

Er zijn twee versies van Conero: de normale Rosso Conero DOC en de Conero DOCG, dat is in feite een riserva die minimaal 24 maanden moet rijpen — deels in hout. Het is toegestaan ​​om tot 15% andere druiven toe te voegen voor de DOCG-wijn, maar de meeste producenten kiezen ervoor om een ​​100% Montepulciano te maken, vooral voor de riserva-versie. De Rosso Conero DOC is een mooie en makkelijk drinkbare rode wijn met wat bloemige aroma's en makkelijk fruit, niet tannine en nooit gerijpt in hout dit in tegenstelling tot de Conero DOCG welke zeker een (lange) houtopvoeding krijgt. De regio beslaat 350 hectare en produceert zo'n 13.000 hl, waarvan ongeveer 1,3 miljoen flessen worden geproduceerd — de DOCen DOCG tesamen.

Montepulciano is een interessante druif, heeft veel kleur en fenolgehalte en rijpt relatief laat: daarom heeft hij een warm klimaat nodig. Maar wanneer producenten de moderne wijnbouwpraktijk volgen, kan de wijn een groot prestige en potentieel hebben, rijk aan organoleptische kwaliteiten. Conero riserva DOCG is totaal anders dan alle andere Montepulciano-wijnen — vanwege het speciale territorium van de berg Conero: vooral bij het ouder worden bereikt de wijn een intensiteit van rijp fruit in combinatie met veel frisheid: dit is opmerkelijk en het maakt Conero DOCG een van Italië's elite wijnen.

Conero DOCG wordt altijd op hout gerijpt, de meeste producenten gebruiken eikenhouten vaten, maar soms worden grote vaten gebruikt. Sommige wijnen hebben zelfs op jonge leeftijd moeite met het tonen van fruit en hebben meer tijd nodig, maar het is heel duidelijk dat elke Conero DOCG een paar jaar nodig heeft om zich volledig te ontwikkelen. Montepulciano is rijk aan fenolen en door druivenselectie en langere rijping bevat deze wijn er veel van, dus heeft echt tijd nodig om zich te ontwikkelen tot een harmonieuze drinkwijn. Als hij jong is, vertoont hij een mooie robijnrode kleur, dicht en met de tijd wordt hij elegant glanzend rood.

Het parfum van de wijn is soms intens bloemig met rozen, kersen en vers fruit als ze jong zijn, zich ontwikkelend met de leeftijd tot pruimen, tabak, viooltjes, samen met wat bramen, bosbessen en gedroogde rozen, soms met hints van zoethout, eucalyptus en wat balsamico. Het proeven van een goed gerijpte Conero toont een rijke en volle wijn, eerst met heerlijke sensaties van intens fruit, frisheid en een mooie rondheid. Maar als het langer open is, wordt het complexer met tonen van balsamico, pruimen en zwarte kersen, samen met wat alcohol en sterke tannines, maar niet problematisch en geweldig uitgebalanceerd. Eigenlijk is Hhet enige probleem is dat de naam niet begint met een 'B' zoals Barolo, Barbaresco en Brunello, anders herinneren mensen zich de wijn misschien gemakkelijker want dit zijn namelijk geweldige wijnen.

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!