Filteren

Barossa

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 23

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

In de Barossa Valley, met zijn klimaat variërend van warm tot zeer warm in Nuriootpa en het noordwesten tot aanzienlijk koeler en natter in het hogere zuiden nabij Williamstown, bloeit een rijke verscheidenheid aan druivensoorten op in zijn diverse terroir. Het viticultuurlandschap van de vallei toont een scala aan druivensoorten, waaronder Shiraz, Grenache, Cabernet Sauvignon, Riesling en Semillon.

Meer informatie over de Barossa Valley

De Barossa Valley, die slechts een fractie van de omvang van Bordeaux beslaat, valt op door zijn gevarieerde topografie, met verschillende grondsoorten en microklimaten. Deze diversiteit is een zegen voor wijnmakers, waardoor ze een breed spectrum aan wijnen kunnen produceren, verdergaand dan alleen de bekende Shiraz. De vraag naar Chardonnay leidde tot een toename in de productie van witte wijn, wat resulteerde in Chardonnay wijnen die variëren van vol en rond tot fris en knapperig, afhankelijk van de invloed van hun specifieke oorsprong binnen de regio. De ware parels van de Barossa Valley zijn echter zijn rode wijnen. Rhône-druivensoorten zoals Grenache en Mourvèdre, naast de klassieke Cabernet Sauvignon, gedijen in het diverse terroir van de vallei. Dankzij de invloed van Europese immigranten, vooral na de oorlog, groeide de lokale markt sterk. Een cruciaal moment in de geschiedenis van de regio was toen Peter Lehmann pleitte voor een regionale identiteit voor de Barossa, waarbij hij de uniekheid van Barossa wijnen benadrukte. Wijngaarden volgden zijn voorbeeld, waarbij ze pure Barossa Valley-wijnen benadrukten en weigerden te mengen met andere regio's. Deze gezamenlijke inspanning versterkte aanzienlijk de reputatie van de regio. Vooral Shiraz heeft zich als de meest succesvolle druivensoort in de Barossa Valley bewezen. Het gedijt in het continentale klimaat van de vallei, gekenmerkt door warme, droge zomers, koele nachten, lage luchtvochtigheid en minimale neerslag. Deze klimatologische combinatie geeft intense smaken en complexiteit aan de Shiraz wijnen, waardoor ze zowel nationaal als internationaal zeer gewild zijn. Tegenwoordig staat de Barossa Valley als een bewijs van de synergie tussen menselijk vakmanschap en de overvloed van de natuur, waarbij wijnen worden geproduceerd die enthousiastelingen en kenners blijven boeien. Zijn erfenis als de bakermat van de Australische wijnbouw blijft een bron van trots, een echo van de dromen en vastberadenheid van zijn vroege kolonisten.

Welke druiven worden gebruikt in de Barossa Valley?

De Barossa Valley, bekend om zijn diverse terroir en gunstige klimaat, herbergt een breed scala aan druivensoorten. Hoewel de regio beroemd is om zijn Shiraz (Syrah) wijnen, gedijen verschillende andere druivensoorten in de Barossa Valley, wat bijdraagt aan de rijkdom en complexiteit van zijn wijnbouwerfgoed. Hier zijn enkele van de belangrijkste druivensoorten die in de Barossa-regio worden geteeld:

Shiraz (Syrah): Shiraz is het vlaggenschip-druivenras van de Barossa Valley. De regio staat met name bekend om zijn volle, rijke en kruidige Shiraz-wijnen. Deze wijnen vertonen vaak smaken van donker fruit, zwarte peper en chocolade, wat de warme klimatologische omstandigheden en diverse grondsoorten van het gebied weerspiegelt.

Grenache: Grenache is een ander veelvoorkomend rood druivenras dat wordt verbouwd in de Barossa Valley. Het wordt vaak gebruikt in blends maar wordt ook tot varietal-wijnen verwerkt. Grenache draagt bij aan de rode blends van de regio en zorgt voor zachtheid, smaken van rood fruit en een vleugje kruidigheid.

Mourvèdre (Mataro): Mourvèdre, bekend als Mataro in Australië, wordt vaak gebruikt in blends en voegt structuur en complexiteit toe. Het levert aardse en hartige tonen aan de wijnen en balanceert de fruitigheid van andere druivenrassen.

Cabernet Sauvignon: Hoewel niet zo prominent als Shiraz, wordt Cabernet Sauvignon nog steeds verbouwd in de Barossa Valley. Deze wijnen kenmerken zich door zwarte bessen- en cederhouttonen, en ze hebben vaak stevige tannines, wat ze geschikt maakt voor rijping.

Riesling: Riesling is een wit druivenras dat gedijt in de koelere, hoger gelegen delen van de Barossa Valley. Barossa Rieslings staan bekend om hun bloemige aroma's, citrusachtige smaken en levendige zuurgraad. Ze kunnen variëren van kurkdroog tot lichtzoet, en spreken verschillende smaakvoorkeuren aan.

Chardonnay: Chardonnay is een populair wit druivenras in de Barossa Valley, en het produceert zowel ongekruide als eikenhoutgerijpte stijlen. Eikenhoutgerijpte Chardonnays vertonen vaak smaken van rijp fruit, boter en vanille, terwijl ongekruide versies de natuurlijke fruitkenmerken en zuurgraad benadrukken.

Semillon: Semillon is een ander wit druivenras dat in de Barossa wordt gevonden en vaak wordt gebruikt in blends. Het voegt body en textuur toe aan de wijnen, en wanneer het wordt gemengd met Sauvignon Blanc, creëert het de klassieke Australische wijnstijl die Semillon-Sauvignon Blanc-blend wordt genoemd.

Viognier: Viognier is een geurig wit druivenras dat af en toe in de Barossa wordt verbouwd. Het voegt bloemige aroma's, steenvruchtensmaken en een weelderige textuur toe aan zowel varietal- als geblendde wijnen.

Deze druivensoorten, samen met anderen in kleinere hoeveelheden, dragen bij aan de diverse en levendige wijnportfolio van de Barossa Valley, waardoor het een van de meest gevierde wijnregio's van Australië is.

Welke subregio's heeft Barossa?

De Barossa Valley staat bekend om zijn diverse terroir en microklimaten, wat leidt tot de vorming van verschillende subregio's binnen de vallei. Elke subregio heeft zijn unieke kenmerken, die bijdragen aan de algehele rijkdom en complexiteit van Barossa-wijnen. Hier zijn enkele belangrijke subregio's binnen de Barossa Valley:

Eden Valley: Gelegen in het oostelijke deel van de Barossa Valley, staat Eden Valley bekend om zijn koelere klimaat, hogere hoogte en kenmerkende bodems. Deze regio staat vooral bekend om zijn uitzonderlijke Riesling wijnen. De koele nachten en unieke terroir dragen bij aan de heldere zuurgraad en bloemige aroma's die te vinden zijn in Eden Valley Rieslings.

High Eden: High Eden is een subregio binnen Eden Valley, gelegen op nog hogere hoogten. De wijngaarden hier behoren tot de hoogste in Zuid-Australië. Deze hoogte zorgt voor koelere temperaturen, wat resulteert in een langere groeiseizoen en langzamere rijping van de druiven. High Eden staat bekend om zijn elegante en complexe Shiraz wijnen, die de koele klimaatkenmerken van de regio laten zien.

Barossa Valley Floor: De valleivloer, waaronder gebieden als Nuriootpa en Tanunda vallen, heeft vruchtbare gronden en een relatief warmer klimaat in vergelijking met de hoger gelegen gebieden. Shiraz gedijt hier goed, wat resulteert in krachtige en volle wijnen. Grenache en Mataro (Mourvèdre) vinden ook gunstige omstandigheden op de valleivloer en dragen vaak bij aan heerlijke rode blends.

Greenock: Greenock, gelegen in het noordwestelijke deel van de Barossa Valley, staat bekend om zijn oude Shiraz en Grenache wijnstokken. De warme dagen en koele nachten resulteren in wijnen met diepe fruittonen en een goede zuurgraad. Met name de Greenock Shiraz wordt hoog gewaardeerd vanwege zijn concentratie en complexiteit.

Seppeltsfield: Seppeltsfield is beroemd om zijn historische wijnmakerij, opgericht in de jaren 1850. De regio staat bekend om zijn rijke en weelderige Shiraz wijnen. Het warme klimaat en goed gedraineerde bodems dragen bij aan de ontwikkeling van intense smaken en fluweelzachte tannines in de wijnen.

Moppa: Moppa, gelegen in de buurt van de stad Nuriootpa, wordt gekenmerkt door diverse grondsoorten, waaronder rode klei en zandige leem. Deze subregio staat bekend om zijn Shiraz wijnen met een balans tussen rijp fruit en een kruidige, peperachtige karakter.

Elk van deze subregio's binnen de Barossa Valley draagt bij aan de algehele reputatie van de regio voor het produceren van hoogwaardige wijnen, waarbij de diverse terroir en de vaardigheid van de wijnmakers tot uiting komen. Wijnliefhebbers verkennen vaak deze subregio's om de unieke nuances te ervaren die elk gebied aan de wijnen toevoegt.

Barossa

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!