Filteren
Douro

Douro

Tonen als Foto-tabel Lijst

1 product

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Douro is één van de oudste wijngebieden ter wereld met een beschermde herkomstbenaming. Het wijngebied ligt langs de rivier de Douro, beginnend bij de stad Regua en eindigend bij de Spaanse grens. Onofficieel valt het gebied in drie subgebieden uiteen; Baixo Corgo, de Cima Corgo en de Douro-Superior. Het gebied is circa 250.000 ha groot waarvan er circa 45.000 ha grond is beplant. Het wijngebied is in eerste instantie aangelegd voor de productie van Port maar er worden tegenwoordig ook gewone, niet-versterkte droge wijnen geproduceerd. 

Geschiedenis

De Romeinen hebben hier de wijnbouw geintroduceerd en bevordert. In 219 voor Christus zijn er sporen gevonden van stenen vaten voor het treden van de druiven en stenen amfora vazen voor de gisting en opslag. In de vijftiende en zestiende eeuw was er een vraag naar zware wijnen voor de vloten die een impuls gaf aan de wijnbouw in de streek. De grootste groei trad op in de tweede helft van de zeventiende eeuw door Engelse handelaren waardoor Portugal wereldwijd bekend werd om zijn portwijnen. In de achttiende eeuw werd de eerste classificatie ingevoerd.

In tegenstelling tot andere importeerden de Portugezen hun druivenrassen uit Noord-Afrika. Enkele van deze druivenrassen worden nog steeds en exclusief in Portugal gebruikt.

De laatste tien jaar is er veel veranderd. De Europese gemeenschap heeft Portugal subsidie gegeven om nieuwe wijngaarden aan te planten en technologie en procédés door te voeren voor de vervaardiging van droge wijnen. Roestvrijstalen gistingtanks, gedroogde gistsoorten, pneumatische persen en het gebruik van nieuw eikenhouten vaten, zorgen nu voor meer commerciële wijnen die frisser en fruitiger qua stijl zijn. Innovatie is bijna niet meer te stoppen en de kwaliteit van de wijnen gaat met grote stappen vooruit. Toch zijn er ook nog wijnmakers die deze vernieuwingen niet doorvoeren. Traditie staat bij hen hoog in het vaandel. Zij werken nog steeds met open gistingskuipen en geven hun wijnen pas vrij na voldoende rijping in hun kelders.

Bodem & Klimaat

Het is een ruig en bergachtig gebied met een arme, droge bodem van schist, een soort leisteen. Leisteen heeft als eigenschap dat het de warmte goed vasthoudt. Overdag dringen de zonnestralen de grond in en 's nachts wordt de warmte afgegeven aan de druiven. Dit zijn omstandigheden die ideaal zijn voor wijnbouw. De druiven voor de Douro wijnen komen doorgaans van koelere, hoger gelegen wijngaarden of van wijngaarden met een geschikte zonligging. Voor de gewone wijnen worden de druiven geplukt zodra ze rijp zijn maar nog wel voldoende zuren bevatten. De druiven voor port blijven langer hangen zodat ze extra veel suiker vormen.

In het binnenland van het gebied heerst een landklimaat. De zomers zijn heet en er valt dan weinig regen. De winters zijn koud en er kan sneeuw vallen. Het klimaat wordt beheerst door hoge bergen (1400m) die de wijngaarden beschermen tegen Atlantische winden en regenbuien. 

De wijnen

Er zijn ongeveer 100 druivenrassen in gebruik. De meest gebruikte zijn Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Roriz en Tinta Francisca voor rood; Mavasia, Rabigato, Viosinho en Donzelinho voor wit.

De wijnen moeten minimaal 11% alcohol hebben. Witte wijnen moeten 9 maanden vatlagering hebben; rode 18 maanden. De meeste Douro wijnen rijpen in houten vaten wat zorgt voor complexe, complete wijnen met een goede structuur.

Men onderscheidt er 2 types wijngaarden. Ten eerste deze waar de menselijke arbeid terug te vinden is: de terrassen op de steile berghellingen. Deze noemt men Antrossolos Aritico. Een tweede soort zijn de wijngaarden waar enkel wat genivelleerd werd.

Als Grandcruwijnen hebben we naast prachtige wijnen ook geweldige delicatessen. Zoals ook bij onze wijnen slechts alleen de beste kwaliteit en natuurlijke tegen scherpe prijzen. Heerlijk om mee te bestellen maar ook ideaal om een fraai wijn- en delicatessen pakket zelf samen te stellen met leuke producten. Mooi voor u zelf of om als cadeau te geven!

Kwaliteit delicatessen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen en delicatessen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service, dat is Grandcruwijnen!

Delicatessen online bestellen — Grandcruwijnen

Hier kunt u kwaliteit delicatessen kopen! Heerlijke kaas, noten, iberico ham, olijf olie en meer!