2018 Stift Göttweig Riesling Ried Silberbichl 1ÖTW

33,95 28,06
Wijnsoort Wit
Land Oostenrijk
Regio Wachau
Appellatie Kremstal (Appellatie)
Wijnhuis Weingut stift Göttweig
Jaar 2018
Druif Riesling
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (13%)
Drink venster 2022 - 2038
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Weingut Stift Göttweig staat bekend als een van de oudste wijnhuizen van Oostenrijk. Als benedictijnenabdij is Stift Göttweig gesticht in het jaar 1083 door Altmann van Passau(ook wel sint Altmann genoemd). Sinds die tijd heeft de abdij altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkelingen van de wijn productie in de Wachau-vallei. Stift Göttweig ligt tussen het glooiende landschap aan de zuidoever van de Donau tegenover de stad Krems op 449 meter boven zeespiegel. Vanwege deze locatie en de abdij wordt het wijnhuis ook wel het Oostenrijkse Montecassino genoemd. De Benedictijnen zijn tot 1988 verantwoordelijk geweest voor de administratie en het beheer daarna werd het pand tot 2005 verhuurd. Sinds 2006 herbeleven wijnboer Fritz Miesbauer en zijn team de geschiedenis op het landgoed Stift Göttweig.

De Silberbichl waar de riesling groeit voor de Stift Göttweig Riesling Ried Silberbichl is een brede terrasstap boven de Donau weide. De bodem bestaat uit oud Donau-grind ,verweerde rotsen bedekt met löss.  De term "Silber" (in het Nederlands zilver)is waarschijnlijk onstaan vanwege de aanwezigheid van mica in de bodem welke een zilverachtige glans geven aan de grote stukken die hiervan te vinden zijn in de wijngaard. "Bichl" is een variatie op "Bühel" (heuvel). De cru Silberbichl is georiënteerd op het zuidoosten. Vanwege deze bijzondere grond is er in deze wijngaard 6,34 hectare beplant met riesling.

Nadat de druiven in oktober geoogst zijn worden de druiven ontsteelt waarna er een strenge selectie plaatsvindt om alleen de allerbeste druiven te gebruiken voor deze wijn. Vervolgens volgt de maceratie van 6 uur, na 7 maanden contact met zijn fijne droesem in roestvrijstalen tanks word de wijn gebotteld.

De Stift Göttweig Riesling Ried Silberbichl Kremstal DAC Reserve, 1ÖTW (Erste Lage) geeft in de neus fruitige aroma's weer van witte perzik, peer en frisse citrusvruchten. intens en weelderig in de mond. Mineraal, citroen, groene appel en steenfruit gevolgd door een gestructureerde en lange afdronk die smaakt naar meer.

 

 

 
Vineyard for 2018 Stift Göttweig Riesling Ried Silberbichl 1ÖTW

Weingut Stift Göttweig staat bekend als een van de oudste wijnhuizen van Oostenrijk. Als benedictijnenabdij is Stift Göttweig gesticht in het jaar 1083 door Altmann van Passau(ook wel sint Altmann genoemd). Sinds die tijd heeft de abdij altijd een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkelingen van de wijn productie in de Wachau-vallei.

Aan de zuidoever van de Donau tegenover de stad Krems op 449 meter boven zeespiegel ligt Stift Göttweig tussen het glooiende landschap. Vanwege deze locatie en de abdij wordt het wijnhuis ook wel het Oostenrijkse Montecassino genoemd. De Benedictijnen zijn tot 1988 verantwoordelijk geweest voor de administratie en het beheer daarna werd het pand tot 2005 verhuurd. Sinds 2006 herbeleven wijnboer Fritz Miesbauer en zijn team de geschiedenis op het landgoed Stift Göttweig.

De atmosferische stromingen die afkomstig zijn van het Dunkelsteiner- bos en de warmere Pannonische lucht zorgen voor een bijzonder microklimaat op de Göttweigerberg, De combinatie van deze luchtstromen en de natuurlijke vochtigheid in de Donau-regio zorgen voor evenwichtige omstandigheden waardoor de druiven optimaal kunnen groeien. Naast het bijzondere microklimaat is ook de bodemsamenstelling zeer gevarieerd. De samenstelling van kalkachtige klei, grind, löss en zand in combinatie met het microklimaat zorgen er voor dat de bijzondere nuances van het terroir terug komen in de wijnen.

De 26 hectare wijngaarden die Weingut Stift Göttweig bezit zijn onderverdeeld in verschillende druivenrassen namelijk: 60% Grüner Veltliner, 30% Riesling, 4% Chardonnay en 6% Pinot Noir. Na de oogst gaan de druiven naar de wijnkelder welke ligt in het eerder genoemde Krems waar de oogst verwerkt wordt tot de prachtige wijnen die Weingut Stift Göttweig te bieden heeft.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Oostenrijk
Regio Wachau
Appellatie Kremstal (Appellatie)
Wijnhuis Weingut stift Göttweig
Druif Riesling
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2038
Alcohol % 13
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 94
Smaakprofiel Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Steenfruit, Strak, Wit fruit
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Stift Göttweig Riesling Ried Silberbichl 1ÖTW
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

23.03.2023

2020 Bogle Vineyard Chardonnay Reserve

"De Vinyard Chardonnay van Bogle is al zeer goed. Deze Reserve is fantast..." Frank

Bekijk product recensie