Negroamaro

Gianfranco Fino
2019 Gianfranco Fino Salento Negraomaro Jo
63,95 52,85
2019 Gianfranco Fino Salento Negraomaro Jo Magnum
134,95 111,53
Niet op voorraad
per pagina

Een blauwe druif die in Apulië (Puglia) in Italië zorgdraagt voor zeer intense en krachtige wijnen. Het zijn op dit moment wijnen die worden gezien als de Amarones van het Zuiden. Over de herkomst van de Negroamaro druif is weinig bekend. Niets is terug te vinden in geschriften van de vorige eeuw. Er wordt aangenomen dat deze druif uit Griekenland komt. Veel wijst erop dat de druif een verwante is van de Griekse druif genaamd Xinomavro.

Alles over de Negroamaro druif

Een blauwe druif die in Apulië (Puglia) in Italië zorgdraagt voor zeer intense en krachtige wijnen. Het zijn op dit moment wijnen die worden gezien als de Amarone's van het Zuiden. Voorwaarde is echter wel, dat de druiven volrijp moeten zijn alvorens er wijn van te maken, omdat er anders onaangename aroma's van kool en thee onstaan met een bittere smaak. De druif heet niet voor niets de donkere bittere.

Deze druif heeft 25% van de totale wijngaard in Puglië in haar greep.

De Negroamaro druif is een favoriet van verschillende producenten. Mede door haar stabiliteit, haar afweer tegen ziektes en haar weerstand tegen droogte.

Indien de producent een dikke volle wijn met een hoog alcoholgehalte wil hebben is het wijs om de druif pas eind oktober te oogsten. Voor een complexere en meer gebalanceerde wijn moet de druif halverwege september geoogst worden.

Negroamaro wijnen

Negroamaro wordt gebruikt om de beroemde Negroamaro del Salento wijnen te maken. Drie goede voorbeelden zijn:

Aroma's in Negroamaro druiven

  • Vanille
  • Rijpe kersen
  • Gebrand
  • Krenten
  • Tabak

De wijnen die op basis van de Negroamaro worden gemaakt hebben een zeer diepe, donkere kleur (negro) en bij de afdronk een fijne bittere smaak (amaro). Combineer beide en de naam is te verklaren!

Wijn en spijs: Negroamaro wijn

Zoals het geval is met de meeste Italiaanse wijnen, zijn ze een uitstekende keuze in combinatie met Italiaans eten, zoals pastagerechten of zelfgemaakte pizza. Het is ook een heerlijke wijn om te drinken tijdens borrels met pittige salami of ham en andere soortgelijke snacks. Andere geweldige combinaties zijn lams of tonijn maaltijden.

Heeft u al een gerecht in gedachten, maar weet u niet welke wijn erbij past? Grandcruwijnen heeft een smart sommelier optie. U voert de ingrediënten van het gerecht in, en wij hebben gegarandeerd een goede match voor het gerecht!

Hoe lang moet je een negroamaro wijn bewaren?

Negroamaro wijn heeft een groot bewaarpotentieel waarbij sommige flessen tot 10 jaar kunnen worden bewaard! Afhankelijk van of de wijn op hout heeft gerijpt of niet, kan hij na de oogst ongeveer 4 jaar worden bewaard; dit is bijvoorbeeld het geval voor lichtere wijnen.

Ik wil graag een negroamaro wijn kopen.

Een negroamaro is een druif die elke wijndrinker geproefd moet hebben! Grandcruwijnen heeft negroamaro wijnen voor elk budget. Wilt u toch meer te weten komen over de druif of een specifieke aanbeveling? Neem dan gerust contact met ons op!