Gianfranco Fino

Gianfranco Fino

In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant.

Toon meer
filter Filteren
Druif
2021 Gianfranco Fino ES
grape Primitivo
67,45 55,74 Vanaf 61,95
2019 Gianfranco Fino Se Primitivo di Manduria
grape Primitivo
Special Price 49,95 41,28 van 54,95
2019 Gianfranco Fino Salento Negraomaro Jo
grape Negroamaro
63,95 52,85
2021 Gianfranco Fino SE
grape Primitivo
56,95 47,07 Vanaf 51,95
2020 Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Es
grape Primitivo
125,95 104,09
Niet op voorraad
2021 Gianfranco Fino ES Magnum
grape Primitivo
150,00 123,97
Niet op voorraad
2017 Gianfranco Fino SN Rosé Spumante
grape Primitivo
59,95 49,55
Niet op voorraad
2016 Gianfranco Fino Salento Negramaro Jo Jeroboam (3 liter)
grape Negroamaro
275,00 227,27
Niet op voorraad
2020 Gianfranco Fino Primitivo di Manduria Es Jeroboam (3 liter)
grape Primitivo
299,00 247,11
Niet op voorraad
per pagina

In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant.

Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn. De Gianfranco Es is in 2012 nog verkozen door de Gamberro Rosso als beste wijn van Italië. De Gianfrancro wijnen worden gezien als de referentie voor hoe een Appassimento dient te zijn. Dus niet alleen veel fruit maar dit in combinatie met de juiste frisheid. Dat maakt een stevige full bodied wijn zoals de Se, Jo en Es heerlijk maar deze manier van wijn maken is een absolute kunst.