2019 Gianfranco Fino ES Riserva

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (15%) |
Drink venster | 2025 - 2040 |
Op voorraad
24 items beschikbaar
Omschrijving
De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen de nieuwste editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 10.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1.
Es is volgens Freud: "instinct en ongebreidelde passie (hetzelfde waarmee deze wijn is geproduceerd), zonder regels, zonder beperkingen, voorbij ruimte, tijd, logica en moraal. Het kent geen goed of slecht. Es is onderworpen aan één enkel principe: "PLEASURE" Gianfranco Fino startte dit domein in 2004 wanneer hij een 50-jaar oude wijngaard Primitivo kocht. Ondanks de recente start, is het domein nu reeds een referentiepunt in de regio. De wijnen hebben nu reeds een cultstatus bij wijnjournalisten en aficionados. Extreme kwaliteit. 100% Primitivo. Microproductie van 7000 flessen.
De ES Red oftewel de ES Riserva is het topmodel van deze geweldige wijn en wordt alleen gemaakt in de topjaren zoals deze 2018 en 2019. Een absurd laag rendement zorgt voor een nooit geziene wijn van de Primitivo-druif. De primitivo druiven voor de Gianfranco Es komen al van een zeer kleine wijngaard, maar wat het volslagen uniek maakt (en dus ook de prijs verklaart) is dat er gemiddeld slechts 200 gram druiven per wijnstok wordt geoogst. Er wordt dus middels agressieve snoei slechts een paar trossen aan de wijnstok gehouden, maar die krijgen dan ook al het voedsel wat de oude wijnstokken diep uit de grond naar boven brengen. De wijn wordt verbouwd volgende de biodynamische principes. De ES Riserva bevat de beste druiven komende van de beste plot uit zijn wijngaard.
Als de tijd rijp is worden de verdorde druiven met de hand geoogst in plastic kratten met zorgvuldige selectie van de trossen en deze worden vervoerd in gekoelde vrachtwagen. De druiven worden, ontsteelt, zeer zacht geplet, maceratie in roestvrijstalen tanks met 3-4 weken, contact van de schillen met de most, controle van de temperatuur van de dop, 2 dagelijkse délestages, zacht persen van de schillen met hydraulische verticale breker. Na ca. 12 maanden eikenhout rijping wordt de wijn gebotteld zonder hulp van klaringsmiddelen en krijgt dan nog 4 jaar (48 maanden) flesrijping voordat deze op de markt komt (dus deze jaargang is pas in 2024/2025 beschikbaar gekomen). Er worden, maar rond de 800-1.000 flessen gemaakt van de ES Riserva en deze zit in OWC/1
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Specificaties
Verpakking opmerking | Kist |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Puglia |
Appellatie | Primitivo di Manduria |
Wijnhuis | Gianfranco Fino |
Druif | Primitivo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Professionele Recensies
Parker
Rating93+
Release PriceNA
Drink Date2019 - 2026
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date5th Mar 2020
SourceMarch 2020 Week 1, The Wine Advocate
Gianfranco Fino gives us another treat in the form of the decadently rich and unctuous 2016 Primitivo di Manduria Es. This is a landmark wine from Puglia that expertly weaves together concentration, richness and power, resulting in one of the most emblematic wines to emerge from the sun-scorched instep of Italy's boot. This Primitivo, drawn from vineyards less than 100 meters from the sea-level stretch of Greek settlements along the Ionian, weighs in with a Herculean 16.5% alcoholic content. Thanks to nine months of barrique aging, you get plenty of sweet spice and mesquite on the close. The 2016 vintage offers bright fruit with plum, prune and dried blackberry, perfect for a heavy potato, tomato and red meat stew. Some 15,000 bottles were made.
De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen de 25e editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 1.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1.
(ES means wild passion, a passion which does not give into rules or compromises. It is the expression of instinct into wine.) - Gambero Rosso 2011: Tre Bicchieri-Award! : Very high quality. The nose offers a broad, intense, spice-and-balsam bouquet with notes of tobacco and wild berries tot the fore. The palate is rich, full, deep, elegant and fresh despite rich alcohol and sweet fruit notes with a long expansive finish.
- Duemilavini 2011: 5 Grappoli!
- Veronelli 2011: Super Tre Stelle!
- Duemilavini 2011: 5 Grappoli
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
Zie onder de tab Bijlage de diverse (hoge) beoordeling van deze iconische wijn
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant.
Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn. De Gianfranco Es is in 2012 nog verkozen door de Gamberro Rosso als beste wijn van Italië. De Gianfrancro wijnen worden gezien als de referentie voor hoe een Appassimento dient te zijn. Dus niet alleen veel fruit maar dit in combinatie met de juiste frisheid. Dat maakt een stevige full bodied wijn zoals de Se, Jo en Es heerlijk maar deze manier van wijn maken is een absolute kunst.
Trivia
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aanDe Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen de nieuwste editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 10.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1.
Es is volgens Freud: "instinct en ongebreidelde passie (hetzelfde waarmee deze wijn is geproduceerd), zonder regels, zonder beperkingen, voorbij ruimte, tijd, logica en moraal. Het kent geen goed of slecht. Es is onderworpen aan één enkel principe: "PLEASURE" Gianfranco Fino startte dit domein in 2004 wanneer hij een 50-jaar oude wijngaard Primitivo kocht. Ondanks de recente start, is het domein nu reeds een referentiepunt in de regio. De wijnen hebben nu reeds een cultstatus bij wijnjournalisten en aficionados. Extreme kwaliteit. 100% Primitivo. Microproductie van 7000 flessen.
De ES Red oftewel de ES Riserva is het topmodel van deze geweldige wijn en wordt alleen gemaakt in de topjaren zoals deze 2018 en 2019. Een absurd laag rendement zorgt voor een nooit geziene wijn van de Primitivo-druif. De primitivo druiven voor de Gianfranco Es komen al van een zeer kleine wijngaard, maar wat het volslagen uniek maakt (en dus ook de prijs verklaart) is dat er gemiddeld slechts 200 gram druiven per wijnstok wordt geoogst. Er wordt dus middels agressieve snoei slechts een paar trossen aan de wijnstok gehouden, maar die krijgen dan ook al het voedsel wat de oude wijnstokken diep uit de grond naar boven brengen. De wijn wordt verbouwd volgende de biodynamische principes. De ES Riserva bevat de beste druiven komende van de beste plot uit zijn wijngaard.
Als de tijd rijp is worden de verdorde druiven met de hand geoogst in plastic kratten met zorgvuldige selectie van de trossen en deze worden vervoerd in gekoelde vrachtwagen. De druiven worden, ontsteelt, zeer zacht geplet, maceratie in roestvrijstalen tanks met 3-4 weken, contact van de schillen met de most, controle van de temperatuur van de dop, 2 dagelijkse délestages, zacht persen van de schillen met hydraulische verticale breker. Na ca. 12 maanden eikenhout rijping wordt de wijn gebotteld zonder hulp van klaringsmiddelen en krijgt dan nog 4 jaar (48 maanden) flesrijping voordat deze op de markt komt (dus deze jaargang is pas in 2024/2025 beschikbaar gekomen). Er worden, maar rond de 800-1.000 flessen gemaakt van de ES Riserva en deze zit in OWC/1
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Verpakking opmerking | Kist |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Italië |
Regio | Puglia |
Appellatie | Primitivo di Manduria |
Wijnhuis | Gianfranco Fino |
Druif | Primitivo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2025 |
Drinken tot | 2040 |
Alcohol % | 15 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Met vrienden, Open haard |
Parker
Rating93+
Release PriceNA
Drink Date2019 - 2026
Reviewed by
Monica Larner
Issue Date5th Mar 2020
SourceMarch 2020 Week 1, The Wine Advocate
Gianfranco Fino gives us another treat in the form of the decadently rich and unctuous 2016 Primitivo di Manduria Es. This is a landmark wine from Puglia that expertly weaves together concentration, richness and power, resulting in one of the most emblematic wines to emerge from the sun-scorched instep of Italy's boot. This Primitivo, drawn from vineyards less than 100 meters from the sea-level stretch of Greek settlements along the Ionian, weighs in with a Herculean 16.5% alcoholic content. Thanks to nine months of barrique aging, you get plenty of sweet spice and mesquite on the close. The 2016 vintage offers bright fruit with plum, prune and dried blackberry, perfect for a heavy potato, tomato and red meat stew. Some 15,000 bottles were made.
De Michelingids voor de restaurants, de Vini d'Italia van uitgever Gambero Rosso voor de beste Italiaanse wijnen. Onlangs verscheen de 25e editie die oordeelt op basis van de kwaliteit van de wijn en continuïteit daarvan door de jaren heen. Michelin geeft sterren, de Gambero geeft glazen. Tre Bicchieri (3 glazen) is de ultieme beoordeling. De gids is 1000 pagina's dik, beoordeeld 2.350 producenten en meer dan 1.000 wijnen. Deze gids blijft echter de belangrijkste beoordelaar van wijnen in Italië en de wijnen van Gianfranco Fino zijn verkozen tot de absolute nummer 1.
(ES means wild passion, a passion which does not give into rules or compromises. It is the expression of instinct into wine.) - Gambero Rosso 2011: Tre Bicchieri-Award! : Very high quality. The nose offers a broad, intense, spice-and-balsam bouquet with notes of tobacco and wild berries tot the fore. The palate is rich, full, deep, elegant and fresh despite rich alcohol and sweet fruit notes with a long expansive finish.
- Duemilavini 2011: 5 Grappoli!
- Veronelli 2011: Super Tre Stelle!
- Duemilavini 2011: 5 Grappoli
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
98
Zie onder de tab Bijlage de diverse (hoge) beoordeling van deze iconische wijn
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
In 2004 beginnen met wijnbouw en 10 jaar later de beste wijn van Italië maken? Klinkt als een romantische droom, maar Gianfranco Fino heeft het toch maar even gedaan. Hij begon in Mandurië met een klein stukje grond met 50 jaar oude Primitivo stokken, streefde naar een extreem lage opbrengst per wijnstok en vertrouwde, in tegenstelling tot vele andere wijnmakers, op de van nature aanwezige wilde gisten. Langzaam heeft hij het aantal hectares uitgebreid en tevens Negroamaro aangeplant.
Een perfectionist met oog voor detail die alles anders doet in de wijngaard dan de rest. Zo laat hij zijn druiven zelfs een tijdje aan de wijnstok drogen voor nog meer smaak en suikerconcentratie. Dat krikt het alcoholpercentage weliswaar tot grote hoogte, zonder echter de balans in de wijn te verstoren. Die gedrevenheid en eigenzinnige aanpak heeft ervoor gezorgd dat Fino’s wijnen tot de absolute top in Italië behoren, getuige de superlatieven in Gambero Rosso. Zijn prestaties hebben ook Puglia’s naam definitief gevestigd als referentie voor kwaliteitswijn. De Gianfranco Es is in 2012 nog verkozen door de Gamberro Rosso als beste wijn van Italië. De Gianfrancro wijnen worden gezien als de referentie voor hoe een Appassimento dient te zijn. Dus niet alleen veel fruit maar dit in combinatie met de juiste frisheid. Dat maakt een stevige full bodied wijn zoals de Se, Jo en Es heerlijk maar deze manier van wijn maken is een absolute kunst.
Wijn Trivia
🍷 Genoten van deze wijnweetjes? Deel je nieuwe kennis met andere wijnliefhebbers!
Ontdek Wijn Trivia
Log in om interessante feiten over deze wijn te ontdekken en je kennis te vergroten.
Meld je aan