Filteren

Vinho Verde (Appellatie)

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 17

Van laag naar hoog sorteren
Pagina
per pagina

Vinho Verde, ook wel de ‘groene wijn’-regio genoemd, ligt in het noordwesten van Portugal. Het is een van de meest karakteristieke en grootste wijngebieden van het land. Vinho Verde ligt in de Minho-regio, dicht bij de grens met Spanje, en strekt zich uit langs de kust. De regio omvat de noordwestelijke hoek van Portugal.

Meer informatie over Vinho Verde

Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan, wat leidt tot koele en regenachtige omstandigheden. Deze omstandigheden zijn bijzonder gunstig voor de productie van frisse, aromatische wijnen. Vinho Verde-wijnen staan doorgaans bekend om hun jeugdigheid en frisheid. Ze worden vaak slechts een paar maanden na de oogst vrijgegeven en worden gewaardeerd vanwege hun levendige zuurgraad, lichte bruisen en citrusachtige of groene appeltonen.

Vooral de Minho River Valley staat bekend om het produceren van hoogwaardige Alvarinho-wijnen, die vaak worden beschouwd als enkele van de beste uitingen van Vinho Verde.

Monção e Melgaço, gelegen in het uiterste noorden, staat bekend om zijn Alvarinho-wijnen. Alvarinho is een witte druivensoort van hoge kwaliteit die aromatische en smaakvolle wijnen produceert met een goed rijpingspotentieel.

Vinho Verde wordt vaak geassocieerd met informele, gemakkelijk drinkbare wijnen die perfect zijn voor warm weer en buitenomgevingen. Het lichte bruisen van veel Vinho Verde-wijnen draagt bij aan hun verfrissende karakter. De wijnregio heeft zich verder ontwikkeld dan zijn traditionele imago, en tegenwoordig richten veel producenten zich op wijnen van hogere kwaliteit die het potentieel van de unieke druivensoorten en het terroir van de regio laten zien. De toewijding van de regio aan duurzaamheid en innovatie draagt bij aan het aanhoudende succes van de regio op de mondiale wijnmarkt.

Welke druiven worden gebruikt in Vinho Verde?

Vinho Verde staat vooral bekend om zijn witte wijnen, vaak blends van inheemse druivensoorten. De meest voorkomende witte druivensoorten die in Vinho Verde worden gebruikt, zijn onder meer:

Alvarinho: Alvarinho, ook bekend als Albariño in Spanje, staat hoog aangeschreven vanwege het produceren van aromatische witte wijnen van hoge kwaliteit. Het wordt vaak geassocieerd met de subregio Monção e Melgaço.

Loureiro: Loureiro draagt bloemige en aromatische kenmerken bij aan Vinho Verde-wijnen. Het wordt gewaardeerd vanwege het toevoegen van elegantie en geur aan de melanges.

Arinto: Arinto staat bekend om zijn hoge zuurgraad en brengt frisheid en knapperigheid in de wijnen. Het wordt vaak gebruikt om de structuur van Vinho Verde-melanges te verbeteren.

Avesso: Avesso wordt gewaardeerd om zijn volle karakter en draagt bij aan de complexiteit van Vinho Verde-wijnen, vooral qua mondgevoel.

Trajadura: Trajadura is een andere witte druivensoort die deel uitmaakt van veel Vinho Verde-melanges. Het wordt gewaardeerd om zijn neutrale smaakprofiel en het vermogen om andere druiven aan te vullen.

Naast deze belangrijkste witte druivensoorten worden er ook enkele rode druivensoorten gebruikt bij de productie van de rode en roséwijnen van Vinho Verde. Deze kunnen het volgende omvatten:

Vinhão: Vinhão is een rode druivensoort die veel gebruikt wordt bij de productie van de rode wijnen van Vinho Verde. Deze wijnen staan bekend om hun diepe kleur en levendige zuurgraad.

Azal Tinto: Azal Tinto is een andere rode druivensoort die voorkomt in Vinho Verde. Het wordt gebruikt om rode wijnen te produceren die een scala aan smaken kunnen vertonen, van fruitige tot meer gestructureerde profielen.

Padeiro: Padeiro is een rode druivensoort die af en toe wordt gebruikt in Vinho Verde-wijnen.

Het is vermeldenswaard dat de precieze gebruikte druivensoorten kunnen variëren tussen producenten en subregio's binnen Vinho Verde. De toewijding van de regio aan inheemse druivensoorten draagt bij aan het unieke karakter en onderscheidend vermogen van Vinho Verde-wijnen.

Hoe zit het met de subregio's van Vinho Verde?

Vinho Verde is als wijnregio verdeeld in verschillende subregio's, die elk unieke kenmerken bijdragen aan de geproduceerde wijnen. Deze subregio's hebben verschillende terroirs, druivensoorten en wijntradities. Hier zijn enkele van de opmerkelijke subregio's van Vinho Verde:

Monção en Melgaço:

- Gelegen in het uiterste noorden van Vinho Verde.

- Bekend om zijn productie van hoogwaardige Alvarinho-wijnen.

- Alvarinho-wijnen uit deze subregio zijn vaak voller en hebben bewaarpotentieel.

Ave:

- Gelegen in het zuidoostelijke deel van Vinho Verde.

- Beschikt over een mix van microklimaten, waardoor een verscheidenheid aan wijnen kan worden geproduceerd.

- De rivier de Ave beïnvloedt het klimaat en zorgt voor diverse groeiomstandigheden.

Cávado:

- Gelegen in het centrale deel van Vinho Verde.

- Heeft een scala aan bodemsoorten, wat bijdraagt aan de diversiteit aan wijnen.

- Bekend om de productie van zowel witte als rode Vinho Verde-wijnen.

Lima:

- Gelegen in het zuidelijke deel van Vinho Verde.

- De thuisbasis van enkele van de meest prestigieuze wijnhuizen uit de regio.

- Bekend om de wijnen Loureiro en Alvarinho.

Basto:

- Gelegen in het zuidoostelijke deel van Vinho Verde.

- Bekend om zijn pittoreske landschappen en historische monumenten.

- Produceert een verscheidenheid aan Vinho Verde-wijnen, zowel wit als rood.

Sousa:

- Gelegen in het zuidwestelijke deel van Vinho Verde.

- Beschikt over een combinatie van vlak en heuvelachtig terrein.

- Bekend om de productie van Vinho Verde-wijnen met een breed scala aan smaken.

Deze subregio's weerspiegelen de diverse geografie en microklimaten binnen Vinho Verde. Terwijl Alvarinho in het noorden de neiging heeft om te schitteren, tonen andere subregio's de veelzijdigheid van inheemse druivensoorten zoals Loureiro en Arinto. De toewijding aan het behoud van de unieke kenmerken van elke subregio draagt bij aan de algehele rijkdom en diversiteit van Vinho Verde-wijnen.

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!