Ribera del Duero

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 117

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 117

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

De Ribera Del Duero ligt in de Spaanse regio Castilla y León aan de rivier de Duero (douro in Portugal). Het gehele wijnbouwgebied beslaat ongeveer 200.000 hectare en is omringd door bergen die het dal beschermen tegen extreme klimatologische omstandigheden. De tempraturen kunnen in de zomer wel oplopen tot bijna 40 graden en in de wintermaanden dalen onder het vriespunt. Zulke tempraturen en de hoge ligging dragen bij aan de productie van de hoge kwaliteit wijnen die hier uiteindelijk geproduceerd worden en waar de Ribera del Duero zo bekend om staat.

De belangrijkste druif van Ribera del Duero, en tevens de enige 'aanbevolen', is de tinto fino, of tinta del país. Dit is een plaatselijke variant van de Tempranillo. Deze druif beslaat 95% van het totale wijngaardareaal en wordt in de hele regio aanbevolen voor heraanplanting. In Rioja heeft deze druif de steun van andere variëteiten nodig, maar door de hoogte en bodemsamenstelling in de Duero geeft ze hier fijne, complexe wijnen als monocultuur. De D.O. eist een minimum van 75% tinto fino. Cabernet-sauvignon, Garnacha tinta, Malbec, merlot en albillo zijn geclassificeerd als toegestane variëteiten. Garnacha tinta ook wel bekend als tinto aragonés, wordt vooral gebruikt voor de productie van rosado Ribera del Duero.

Vega Sicilia is de trendsetter geweest voor Ribera del Duero: zij laten de wijn vele dagen lang in open kuipen gisten en de wijn rijpt 10 jaar, voordat hij gebotteld en verkocht wordt. De moderne methode is iets anders en de wijnen kunnen nu redelijk jong gedronken worden (2 á 3 jaar), maar tot 10 jaar lang worden ze beter. Het is nu gebruikelijk in Ribera del Duero om na het ontstelen en voor het persen te gisten. Sommige van de modernste bodegas behandelen hun druiven inderdaad nauwelijks voordat de wijn gemaakt is, en voor het oversteken van de wijn gebruikt men de zwaartekracht. In een doorsnee modern bedrijf verloopt het proces als volgt: De bodega is op een heuvelflank gebouwd en de druiven worden op het hoogste punt van de heuvel in een tremel gestort. Van daaruit worden ze naar een ontsteler overgebracht. Daarna vallen de druiven door de zwaartekracht in een roestvrijstalen tank van zo'n 150 hl. De tank wordt door een kraan getakeld en naar een gistingsvat gebracht. Hier wordt de inhoud, weer door zwaartekracht, in het vat overgebracht. 

De belangrijkste wijngoederen van Ribera del Duero

 • Pago de Carraovejas
 • Matarromera
 • Vega Sicilia
 • Dominio de Pingus
 • Aalto
 • Emilio Moro
 • Finca Villacreces, 
 • Hermanos Sastre 
 • J.C. Conde Alonso del Yerro
 • Dominio de Atauta
 • Hacienda Monasterio
 • Alión
 • Finca Torremilanos
 • Telmo Rodríguez
 • Montecastro
 • Félix Callejo
 • Pérez Pascuas - Viña Pedrosa
 • Pesquera
 • Condado de Haza
 • Pago de los Capellanes
 • Mauro
 • Abadía Retuerta

Waarom is het gebied rondom de Duero nu juist uitermate geschikt voor de productie van kwaliteitswijn?

Een aantal factoren is daarvoor doorslaggevend.

Allereerst is daar het barre landklimaat dat in geen enkel opzicht te vergelijken is met de vriendelijkere klimaat dat we kennen van de Spaanse costa’s. De plaatselijke bevolking omschrijft het zelf als “9 maanden winter, 3 maanden hel”; alles in Ribera is intens. Het aantal zonuren bedraagt 2400 per jaar. Tijdens de drie zomermaanden is het overdag bloedheet (vandaar de “hel”) zonder een drupje regen en ’s winters daalt het kwik gemakkelijk tot -20°C en soms zelfs nog daaronder. Misschien nog wel het belangrijkst voor de kwaliteit van Ribera-wijnen is het temperatuurverschil tussen dag en nacht (ookwel aangeduid met de Engelse term diurnal range) tijdens het groeiseizoen. Door de ligging van de wijngaarden tussen de 720 tot 1.100 meter boven de zeespiegel op het Spaanse bergplateau ‘Meseta Central’, dalen ‘s nachts de temperaturen enorm. Zelfs in de zomer kan het er ’s nachts verraderlijk koud zijn! Druiven zijn gek op deze temperatuurschommelingen tussen dag en nacht. Tijdens de warme dagen krijgen de druiven overvloedig zon en warmte om perfect te rijpen. Vervolgens wordt ‘s nachts de fotosynthese die voor die rijping zorgt abrupt afgebroken, waardoor de druiven als het ware in een status van shock belanden, daarbij tot rust komen en - heel belangrijk - hun zuren goed vasthouden. Het resultaat van deze extreme condities is duidelijk terug te proeven in de wijn. Ribera del Duero wijnen zijn vol, rijp en krachtig en hebben over het algemeen een flink alcoholpercentage, maar beschikken daarnaast altijd over een aangename zuurgraad die zorgt voor finesse en een goede balans.

De rivier, naamgever van de DO, heeft in de tweede plaats een belangrijke impact op het wijngebied. De nabijheid van de rivier heeft een matigende invloed op de omgevingstemperatuur in de wijngaarden en beschermt de stokken in het voor- en najaar tegen nachtvorst. Ook zorgt de rivier voor steenrijke afzettingen. In de hoger gelegen wijngaarden bestaat de bodem vooral uit kalksteen en klei.

Een ander belangrijk punt voor de kwaliteit van Ribera del Duero, is het hoge percentage oude bush vines van de tinto fino druif (ook wel tinta del país genoemd). Sommige stammen zelfs nog uit het pre-phylloxera tijdperk! Tino fino is een kloon, een plaatselijke variant van de tempranillo druif. De kracht van oude stokken zit hem erin dat ze dusdanig diepgeworteld zijn dat ze ook in extreme droogte kunnen overleven. Hoewel de opbrengst van oude stokken een stuk lager is dan die van jongere exemplaren - zowel wat betreft het aantal trossen als de grootte van de druiven - is de concentratie en de power van de wijn die ze opleveren ongeëvenaard.

Beoordelingen van jaargangen uit de Ribera del Duero

2019 Excellent
2018 Very good
2017 Very good
2016 Excellent
2015 Excellent
2014 Very good
2013 Good
2012 Very good
2011 Excellent
2010 Excellent

Wijn online bestellen bij Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen.nl, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen en delicatessen als wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering & betrouwbare service dat is Grandcruwijnen!