2021 Emilio Moro Malleolus
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2021 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2032 |
Beschikbaar per | 29 feb. 2024 |
Omschrijving
Emilio Moro wordt gezien als het voorbeeld van de wijnmaker in de Duero's (benchmark producer). Malleolus komt van het Latijnse woord Majuelo wat 'kleine wijngaard betekent. De tempranillo druiven komen van stokken variërend tussen de 25-75 jaar oud. De Malleolus wordt alleen in de goede jaren gemaakt. De oogst van 2021 kende milde lentetemperaturen, overvloedige regenval in april en een zomer met temperaturen die iets lager waren dan normaal, waardoor de vegetatieve cyclus van de planten werd vertraagd. Aan het begin van de herfst was er weinig regen, wat de rijping van de druiven bevorderde.
De Emilio Moro Malleolus is een variëteit Tinto Fino 100% (de Emilio Moro kloon van de Tempranillo) en heeft gedurende 18 dagen gemacereerd met zijn eigen skins. Na malolactische gisting in roestvrijstalen vaten, het is gerijpt in Franse eiken vaten. In het glas heeft de wijn een zeer diepe, intens kersenrode kleur. Deze Malleolus presenteert een intense concentratie van vers rood fruit - een resultaat van de lage opbrengst van de oude wijngaard. Het heeft klasse, elegantie, rijp aroma,'s met goede intensiteit en een geweldige persoonlijkheid. De balans tussen rijpheid en versheid is uitstekend, en de maanden van veroudering in de vaten van 500 liter hebben de Malleolus een hele mooie complexiteit verleend. Het is krachtig en gestructureerd en in de mond met een goed evenwicht en een lange, aanhoudende passage. De Malleolus heeft een zeer opzichtige, verleidelijke neus van gerookte spek, gebrande koffie, granen, viooltjes, kersen en frambozen met veel kruiden en zeer goed geïntegreerd eiken. De smaak is medium tot full-bodied met mooie verfijnde tannines. Prachtig voor nu, maar zal met de jaren zeker nog verbeteren en deze wijn wordt al jaren gezien als benchmark Ribera del Duero-wijn.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor Afhalen in Afreken-pagina. We zitten bijna naast de Rijksweg met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
Specificaties
Beschikbaar per | 29 feb. 2024 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Emilio Moro |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2021 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 93 |
James Suckling rating | 92 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Het familiebedrijf Emilio Moro is sinds 1892 in Pesquera del Duero gevestigd. Deze bodega kan bogen op een traditie van drie generaties en omvat onder andere wijngaarden van meer dan 90 jaar oud. Door hun lange historie zijn ze in staat geweest om hun wijngaarden heel gericht uit te breiden met veelal Tinto Fino. De Finca Resalso en Crianza blinken uit in zuiverheid, elegantie en complexiteit. De top cuvées zijn van zeldzame klasse; de zeer oude wijnstokken van deze twee 'Pagos' geven een uiterst lage opbrengst wat resulteert in zeer complexe wijnen met een geweldige diepgang en temperament.
In 1987 werden er door Emilio Moro voor het eerst eigen wijnen onder eigen label op de markt gebracht. Met zo'n 200 hectare aan wijngaarden en een totale jaarproductie van can 1.5 miljoen flessen is het een modern en groot bedrijf. Dankzij de hoge kwaliteitsstandaarden en een innovatieve bedrijfsvoering is het tevens een van de meest toonaangevende wijnbedrijven. Dit geldt niet alleen in Spanje maar geld wereldwijd en dit wordt ook mede bevestigd dat het door Wine Enthusiast is genomineerd als Best Winery of the World. De focus van Emilio Moro op Research, Development en Innovatie is indrukwekkend en de enorme focus op kwaliteit zijn zeker een belangrijke factor in de hoge kwaliteit van alle wijnen maar laten we zeker niet vergeten dat de oude wijngaarden van Emilio Moro zijn gelegen in het mooiste gedeelte van de Ribera del Duero met een volstrekt uniek en uitermate geschikt terroir gelegen op grote hoogte. In 2017 heeft Wine Spectator de (2015) Emilio Moro op de 59th plaats gezet in de Prestigieuze Top 100 van werelds beste wijnen.
In 2008 stierf emilio Moro op 75-jarige leeftijd. In datzelfde jaar werd de Emilio Moro foundation opgericht die zich inzet om arme streken in de wereld te voorzien van schoon drinkwater en er de leefomstandigheden te verbeteren. Inmiddels geven Javier & José Moro leiding.
Het portfolio van emilio moro bestaat uit 5 rode wijnen welke allemaal zijn gemaakt van de regionale variant van de Tempranillo (tinto fino). Het bijzondere is dat er gebruik wordt gemaakt van een zeer oude pure kloon. De wijngaarden varieren tussen de 30-90 jaar oud maar zelfs de jongere wijngaarden zijn van de loten van deze unieke kloon. Bij Emilio moro maakt men geen gebruik van de termen Crianza of Reserva en de naam van de wijn staat voor het karakter van de wijn.