2021 Alion

De fles/label kan afwijken van de afbeelding

De specificaties zoals vermeld bij de wijn (o.a. wijnjaar) en in de titel zijn leidend en er kunnen geen rechten worden ontleend aan de afbeelding die wordt getoond. Lees meer in onze Frequenty asked questions

  • Koop 3 voor 94,95 78,47 en bespaar 5%

Op voorraad

10 items beschikbaar

🚚 Bestellingen geplaatst vóór 17:00 worden vandaag verzonden

Omschrijving

chevron-down

Alión heeft een andere filosofie dan Vega Sicilia. De stijl lijkt op die van een modern gemaakte grand cru uit Bordeaux maar dan van Tinto Fino: geconcentreerd, maar met een zekere elegantie, een dichte smaakstructuur, zalvende fruittannines en pakken fruit, vlezigheid en grote lengte. Kwaliteit staat hoog in het vaandel en hier gaat men ver in. 

De 2021 Alión, die in 2025 is uitgebracht, is een jaargang om te herinneren en wordt beschouwd als een van de beste van de laatste jaren. Het groeiseizoen verliep rustig en volgens het boekje met in het begin van het jaar sneeuwval, een zachte lente, een relatief koel zomer wat het rijpingsproces vertraagde en een perfect najaar met een perfecte rijping zonder regen na september De druiven zijn afkomstig uit 13 verschillende dorpen in Ribera del Duero, verspreid over 130 hectare wijngaarden. De druiven worden 24 uur gekoeld en vervolgens ontsteeld. Daarna vindt vergisting plaats in eikenhouten en roestvrijstalen vaten, voorafgegaan door een koude inweking van vijf dagen.
Er wordt gebruikgemaakt van inheemse gisten, via een "pied de cuve"-starter.

De 2021 Alión is zeer fris en fruitgedreven, met de balans en elegantie van koelere jaren. De wijn heeft een lichte strengheid, maar is verfijnd met zeer elegante en gepolijste tannines. De langzame rijping van de druiven heeft een unieke kwaliteit opgeleverd, waardoor deze jaargang zich onderscheidt door finesse en structuur.

WEETJE-in eerste instantie was het de bedoeling om de Alion als 2e wijn van Vega Siclia op de markt te brengen maar al snel had Alion zijn eigen plek verdiend en velen zijn geeneens op de hoogte dat Vega Sicilia deze geweldige wijn produceert. Alion is al decennia de top uit de Ribera en is een fractie van de prijs van een Vega Sicilia maar zeker geen fractie qua kwaliteit. 

WEETJE: In de tab 'Bijlagen' vindt u de officiĆ«le factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor 'Afhalen' op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Rood
Land Spanje
Regio Castilla y Leon
Appellatie Ribera del Duero
Wijnhuis Alion
Druif Tempranillo
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2021
Drinken vanaf 2025
Drinken tot 2040
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Staffelkorting
Parker rating 96
James Suckling rating 95
Vinous rating 93
Smaakprofiel Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol
Drink momenten Indruk maken, Lekker luxe, Open haard

Professionele Recensies

chevron-down

Parker

96

James Suckling

95

Vinous

93

Wijnhuis

chevron-down

Alion is een van de grote Spaanse klassiekers. Het is het 'moderne' topdomein van de eigenaars van Vega Sicilia, een goede 10 km verderop gelegen in hetzelfde Ribera del Duero. De wijn is een volmondige, stevige en sappige Ribera die jong op de markt komt en steeds jarenlang kan rijpen. Top !

Geschiedenis Alión
Na de aankoop van Vega Sicilia in 1982 rijpte reeds in 1986 het idee bij de familie Alvarez om een nieuw domein te creƫren waar een wijn zou gemaakt worden met een verschillende filosofie, en vooral ook met een andere identiteit dan in Vega Sicilia waardoor de mogelijkheid om deze wijn te maken in de installaties van Vega Sicilia dadelijk van tafel werd geveegd. Het was immers niet de bedoeling om een 2e merk te maken van Vega Sicilia.

In 1987 werden er reeds wijngaarden aangekocht in Padilla de Duero (25 ha), waar begin 1988 nog eens 18 ha extra bij werden aangeplant. De bedoeling was om eerst 100 ha te verkijgen, maar de schaarste aan goede wijngaarden op dat moment doet hen besluiten om meer aan te planten op het domein van Vega Sicilia. Het ging tenslotte om een domein van 1000 ha waar tot dan slechts 250 ha wjnstokken op aangeplant stonden. Op dat moment werd ook beslist om een bodega te zoeken zonder grote naam, maar waar voldoende moderne installaties aanwezig waren om wijnen te maken.

In 1992 kwamen ze uit bij Bodegas Liceo, opgericht in 1990 in Peñafiel. Hier was alles aanwezig wat ze zochten. Op 5 november 1992 werd de koop gesloten en werd Alión opgericht, een naam verbonden met de roots van pater familias David Alvarez. In de comarca Alión, deel van de provincie León, was hij immers geboren.

De eerste wijn kwam in 1995 op de markt: Alión 1991. De wijn werd dadelijk vermeld als een van de beste wijnen van Spanje, nationaal en internationaal. In 2000 werd de laatste hand gelegd aan de modernisatie van de bodega. Vandaag is Alión een van de topreferenties in Ribera del Duero en in Spanje. Jaar na jaar een vaste waarde voor uw wijnkelder. Sérieux en rechtlijnigheid, de basisprincipes van de familie, weerspiegelen zich dan ook duidelijk in dit project.

Varieteiten
Op dit domein wordt enkel gewerkt met 100% Tinto Fino. Vanzelfsprekend worden dezelfde kwaliteitsparameters vooropgesteld als in het moederdomein Vega Sicilia. De druiven worden niet geoogst onder de 13% alcohol, lage rendementen, etc.

Het enige verschil is dat deze wijn wordt gemaakt met jongere druivenstokken dan Valbuena en Unico. Vandaag zijn de stokken van Alión tussen 25 en 30 jaar oud.

Terroir
Het hele gebied heeft een klei-kalkbodem, met een aantal gemengde zones en een deel alluviaal met zandbodems en keien (van het domein naar de Duero toe).

Het klimaat is continentaal met Atlantische invloeden, met weinig neerslag (nooit meer dan 500 mm) en gemiddeld 2200 uren zon.

De nabijheid van de Duero zorgt ervoor dat de ochtenddauw een verfrissend effect heeft op de wijngaarden.

Vinificatie
Na de manuele oogst verloopt de gisting en de maceratie op grote eikenhouten foeders, een techniek waar men goede ervaringen mee had in Vega Sicilia. Afhankelijk van de rijpheid van de druiven duurt de gisting tussen de 8 en 20 dagen.

Eenmaal de gisting en malolactische gisting voorbij, wordt de wijn onder koude gehouden in de cuves tot de maand januari. Dan gaat de wijn op vat, enkel nieuwe Franse eik, met om en bij de 25% gebruikte vaten afhankelijk van het wijnjaar tussen 14 tot 16 maanden. Initieel worden de percelen apart gevinifieerd en gerijpt tot net voor de assemblage.

Bijlagen

chevron-down