2023 Domaine Henri Bourgeois Sancerre Blanc Les Baronnes

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2023 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13%) |
Drink venster | 2024 - 2028 |
- Koop 6 voor 24,95 20,62 en bespaar 7%
Lage voorraad
Nog maar 1 over
Omschrijving
Domaine Henri Bourgeois ligt in Chavignol, waar het wijndomein 60 jaar geleden 2 hectare besloeg. De tiende generatie van het familiebedrijf bezit nu 65 hectare die druiven voor de helft van de geproduceerde wijnen levert. De familie heeft ook een bezit in de Marlborough streek in Nieuw Zeeland en bottelt zelfs een aantal van hun pittige sancerres. De topwijnen van sancerre en pouilly-fumé rijpen op eikenhouten vaten.
De terroirs van Sancerre zijn net zo veelzijdig als de wijnen die ze voortbrengen. Les Baronnes is daar een mooi voorbeeld van. Deze heerlijke Sancerre wordt gemaakt op basis van druiven uit de wijngaarden tussen Chavignol en Sancerre. Deze hebben een ondergrond die bestaat uit mengsels van klei en kalk. Waarvan zo’n twee derde klei is en een derde kalk. Dat levert wijnen op met een levendig en fruitig karakter, met typische fruitige Sauvignon-aroma’s. Bij het wijn maken wordt daar rekening mee gehouden, door een gisting op lage temperatuur, zo tussen de 15 en 18 graden. Daarna volgt een rijping op de fijne lie, waardoor hij een mooi rijp en rijk karakter krijgt. Het toonbeeld van een klassieke Sancerre, goed getypeerd voor de Sauvignon Blanc, in een bijzondere, mond vullende en krachtige stijl.
Een heerlijke Sancerre van Henri Bourgeois dus kwaliteit is verzekerd. De oude druivenstokken van ruim 30 jaar geven de wijn zijn concentratie.In het glas heeft deze sauvignon blanc een lichte frisse kleur met gouden schakeringen. In de neus ruiken we de typische tonen van een goede sancerre zoals ananas, grapefruit, witte bloemen, passievrucht en een beetje citrus. Dit is een super fruitrijke, aromatische en complexe wijn. Fris en levendig met citrusfruit en een hint van kruisbes.Deze Les Baronnes Sancerre is mooi rijp, sappig en smaakvol, rijk en vol, lekker droog, helemaal niet streng, door zijn zachte zuren.
Specificaties
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Sancerre |
Wijnhuis | Henri Bourgeois |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | T-Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 90 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Met vrienden, Summer party, Terras |
Professionele Recensies
James Suckling
HENRI BOURGEOIS SANCERRE 2023
Score
90
A vivid, succulent and well-made Sancerre white. The nose reveals notes of white peaches, sliced pears, apples and mild spices. It’s medium-bodied with fresh acidity. Crisp and joyful with a mineral edge toward the juicy finish. Drink now. Screw cap.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
93
2023 James Suckling 90 pts
2021 Decanter 90 pts
2020 Wine Spectator 90 pts
2020 Loire Buyers’ Selection 93 pts
2019 Bacchus 90 pts
2019 Decanter Bronze
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Wijnhuis Domaine Henri Bourgeois werkt al 10 generaties vol passie en zorg met Sauvignon Blanc en Pinot Noir druiven om wijnen met een unieke expressie te maken. Ieder lid van de familie: Jean-Marie Bourgeois, Arnaud, Lionel en Jean-Christophe zet zijn kennis en expertise in om dit doel te kunnen bereiken. Het huis ligt in het hart beroemde stadje Chavignol, op de grootste terroirs van Sancerre en Pouilly-Fumé. Het gebied ligt aan de bovenloop van de Loire.
De pioniersgeest binnen de familie heeft ervoor gezorgd dat er in 2000 ook een wijnhuis kon worden gestart in Marlborough, Nieuw-Zeeland: Wijnhuis Clos Henri. Ook hier bloeien de Sauvignon Blanc en Pinot Noir op de grote terroirs van deze streek.
Clos Henri is een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. Daar komen zijn wijnen op de markt onder de naam van de oprichter, Henri Bourgeois. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Henri leeft niet meer, maar zijn kinderen en kleinkinderen zetten het huis op magistrale wijze voort. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois rijpe en klassieke Sancerres gemaakt, in totaal zo’n 1,2 miljoen flessen, met aan de basis 72 hectare wijngaarden.
De kennis die zij opdeden in de Sancerre over de teelt en de vinificatie van Sauvignon Blanc en Pinot Noir konden ze één op één toepassen in hun bijzondere nieuwe wijngoed in Nieuw-Zeeland. Hiervoor verwierf de familie in 2000 109 hectare weilanden in Marlborough, om hier hun passie in een ander land te kunnen botvieren. Ze kozen voor het district Wairau River, dus in het rivierdal ten westen van Blenheim, het centrale plaatsje van Marlborough. Een logische keuze, want de ondergrond is hier heel arm, door de oude afzettingen van rivierkeien, en daarmee perfect geschikt voor de aanplant van Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Maar tegelijk is de ligging zo gekozen, dat een deel van de wijngaarden op de heuvels ligt. Daardoor zijn er op de aangekochte grond drie soorten terroir te vinden, en dat komt de complexiteit van de wijnen ten goede. De wijnen van de verschillende delen van de wijngaard hebben een duidelijk verschillend karakter.
Een van de redenen voor de keuze van juist dit stuk land was dat het nog zo onbedorven was. Er bevond zich hier een schapenboerderij, en het land was nooit geploegd of bemest –er was eigenlijk geen sprake van enige menselijke interventie. Dat betekende een gezonde ondergrond, ideaal voor de aanplant van een mooie wijngaard. Met behoud van het biologisch evenwicht werden door Jean-Marie Bourgeois eerst planten neergezet die de grond wat extra voeding zouden geven, om de tekorten die er waren aan bepaalde voedingsstoffen te compenseren. De eerste stokken gingen in de grond in augustus 2001. Elk jaar worden zes hectare wijngaarden aangeplant, zodat het in totaal twaalf jaar duurt voor het hele stuk is omgevormd van boerderij tot wijngaard. Daarmee is het ook mogelijk voor de familie om stap voor stap een nog beter idee te krijgen van het bijzondere terroir, en ook om het wijngaardbeheer waar mogelijk verder te verbeteren en aan te passen. Zo is een bijzondere wijngaard gecreëerd voor precies dezelfde twee druiven waarmee Bourgeois ook in Sancerre en omstreken succes mee heeft: Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De eerste wijnen onder de naam Clos Henri zijn gemaakt in 2003 en de volgende jaargangen profiteerden van het bijzondere terroir van deze nieuwe wijngaard. Een prachtig project, dat nu al bijzondere wijnen oplevert.
Domaine Henri Bourgeois ligt in Chavignol, waar het wijndomein 60 jaar geleden 2 hectare besloeg. De tiende generatie van het familiebedrijf bezit nu 65 hectare die druiven voor de helft van de geproduceerde wijnen levert. De familie heeft ook een bezit in de Marlborough streek in Nieuw Zeeland en bottelt zelfs een aantal van hun pittige sancerres. De topwijnen van sancerre en pouilly-fumé rijpen op eikenhouten vaten.
De terroirs van Sancerre zijn net zo veelzijdig als de wijnen die ze voortbrengen. Les Baronnes is daar een mooi voorbeeld van. Deze heerlijke Sancerre wordt gemaakt op basis van druiven uit de wijngaarden tussen Chavignol en Sancerre. Deze hebben een ondergrond die bestaat uit mengsels van klei en kalk. Waarvan zo’n twee derde klei is en een derde kalk. Dat levert wijnen op met een levendig en fruitig karakter, met typische fruitige Sauvignon-aroma’s. Bij het wijn maken wordt daar rekening mee gehouden, door een gisting op lage temperatuur, zo tussen de 15 en 18 graden. Daarna volgt een rijping op de fijne lie, waardoor hij een mooi rijp en rijk karakter krijgt. Het toonbeeld van een klassieke Sancerre, goed getypeerd voor de Sauvignon Blanc, in een bijzondere, mond vullende en krachtige stijl.
Een heerlijke Sancerre van Henri Bourgeois dus kwaliteit is verzekerd. De oude druivenstokken van ruim 30 jaar geven de wijn zijn concentratie.In het glas heeft deze sauvignon blanc een lichte frisse kleur met gouden schakeringen. In de neus ruiken we de typische tonen van een goede sancerre zoals ananas, grapefruit, witte bloemen, passievrucht en een beetje citrus. Dit is een super fruitrijke, aromatische en complexe wijn. Fris en levendig met citrusfruit en een hint van kruisbes.Deze Les Baronnes Sancerre is mooi rijp, sappig en smaakvol, rijk en vol, lekker droog, helemaal niet streng, door zijn zachte zuren.
Verpakking opmerking | Doos |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Loire |
Appellatie | Sancerre |
Wijnhuis | Henri Bourgeois |
Druif | Sauvignon Blanc |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2023 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 13 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | T-Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 90 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Met vrienden, Summer party, Terras |
James Suckling
HENRI BOURGEOIS SANCERRE 2023
Score
90
A vivid, succulent and well-made Sancerre white. The nose reveals notes of white peaches, sliced pears, apples and mild spices. It’s medium-bodied with fresh acidity. Crisp and joyful with a mineral edge toward the juicy finish. Drink now. Screw cap.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
93
2023 James Suckling 90 pts
2021 Decanter 90 pts
2020 Wine Spectator 90 pts
2020 Loire Buyers’ Selection 93 pts
2019 Bacchus 90 pts
2019 Decanter Bronze
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis Domaine Henri Bourgeois werkt al 10 generaties vol passie en zorg met Sauvignon Blanc en Pinot Noir druiven om wijnen met een unieke expressie te maken. Ieder lid van de familie: Jean-Marie Bourgeois, Arnaud, Lionel en Jean-Christophe zet zijn kennis en expertise in om dit doel te kunnen bereiken. Het huis ligt in het hart beroemde stadje Chavignol, op de grootste terroirs van Sancerre en Pouilly-Fumé. Het gebied ligt aan de bovenloop van de Loire.
De pioniersgeest binnen de familie heeft ervoor gezorgd dat er in 2000 ook een wijnhuis kon worden gestart in Marlborough, Nieuw-Zeeland: Wijnhuis Clos Henri. Ook hier bloeien de Sauvignon Blanc en Pinot Noir op de grote terroirs van deze streek.
Clos Henri is een bijzonder nieuw project in Marlborough, dat is opgestart door de befaamde wijnfamilie Bourgeois uit de Sancerre, Frankrijk. Daar komen zijn wijnen op de markt onder de naam van de oprichter, Henri Bourgeois. Dit prachtige bedrijf in Chavignol is een van dé referenties in de Sancerre. Henri leeft niet meer, maar zijn kinderen en kleinkinderen zetten het huis op magistrale wijze voort. Gebaseerd op deels eigen wijngaarden en deels gekochte druiven worden door de familie Bourgeois rijpe en klassieke Sancerres gemaakt, in totaal zo’n 1,2 miljoen flessen, met aan de basis 72 hectare wijngaarden.
De kennis die zij opdeden in de Sancerre over de teelt en de vinificatie van Sauvignon Blanc en Pinot Noir konden ze één op één toepassen in hun bijzondere nieuwe wijngoed in Nieuw-Zeeland. Hiervoor verwierf de familie in 2000 109 hectare weilanden in Marlborough, om hier hun passie in een ander land te kunnen botvieren. Ze kozen voor het district Wairau River, dus in het rivierdal ten westen van Blenheim, het centrale plaatsje van Marlborough. Een logische keuze, want de ondergrond is hier heel arm, door de oude afzettingen van rivierkeien, en daarmee perfect geschikt voor de aanplant van Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Maar tegelijk is de ligging zo gekozen, dat een deel van de wijngaarden op de heuvels ligt. Daardoor zijn er op de aangekochte grond drie soorten terroir te vinden, en dat komt de complexiteit van de wijnen ten goede. De wijnen van de verschillende delen van de wijngaard hebben een duidelijk verschillend karakter.
Een van de redenen voor de keuze van juist dit stuk land was dat het nog zo onbedorven was. Er bevond zich hier een schapenboerderij, en het land was nooit geploegd of bemest –er was eigenlijk geen sprake van enige menselijke interventie. Dat betekende een gezonde ondergrond, ideaal voor de aanplant van een mooie wijngaard. Met behoud van het biologisch evenwicht werden door Jean-Marie Bourgeois eerst planten neergezet die de grond wat extra voeding zouden geven, om de tekorten die er waren aan bepaalde voedingsstoffen te compenseren. De eerste stokken gingen in de grond in augustus 2001. Elk jaar worden zes hectare wijngaarden aangeplant, zodat het in totaal twaalf jaar duurt voor het hele stuk is omgevormd van boerderij tot wijngaard. Daarmee is het ook mogelijk voor de familie om stap voor stap een nog beter idee te krijgen van het bijzondere terroir, en ook om het wijngaardbeheer waar mogelijk verder te verbeteren en aan te passen. Zo is een bijzondere wijngaard gecreëerd voor precies dezelfde twee druiven waarmee Bourgeois ook in Sancerre en omstreken succes mee heeft: Sauvignon Blanc en Pinot Noir. De eerste wijnen onder de naam Clos Henri zijn gemaakt in 2003 en de volgende jaargangen profiteerden van het bijzondere terroir van deze nieuwe wijngaard. Een prachtig project, dat nu al bijzondere wijnen oplevert.