2020 Bastianich Friuli Colli Orientali Friulano Vini Orsone
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2021 - 2026 |
De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. De oorspronkelijke wijngaard in Buttrio/Premariacco ligt op de zuidelijke heuvels in de DOC. Het is beïnvloed door de warmte van de zee en is beroemd voor de productie van grote wijnen. De tweede eigenschap, in Cividale del Friuli, wordt beïnvloed door de bora, of -de noorder wind. De wijnen zijn door de koelere nachten, veel meer aromatische. Beide gebieden delen vergelijkbare bodem, ponca, de kruimelig zandsteen geeft de wijnen hun handtekening minerale ruggengraat.
De Bastianich winery, opgericht in 1997, streeft ernaar de geschiedenis en cultuur van Friuli-Venezia Giulia te begrijpen en het te breng het naar een nieuw niveau. Wij creëren unieke wijnen die de opmerkelijke kracht en evenwicht tonen.
De 2019 Bastianich Friuli Colli Orientali Friulano Vini Orsone is de volledige naam van deze op-en-top Friuli wijn. Deze wijn vertegenwoordigt de meest historische en 'pure' versie van Friulische wijn, omdat hij diep verbonden is met het grondgebied en zijn unieke Terroir. Trouw aan de Friulano-variëteit, vertoont de wijn een prachtige lichtgele kleur, een bewijs van zijn grootheid frisheid en levendigheid. De frisse en geurige neus wordt gedragen door aroma's van witte bloemen, amandelen, peer en perzik. In de mond domineert de zuurgraad, maar overweldigt nooit de andere smaken, die ze perfect over het gehemelte dragen. De textuur is vlezig en stevig, met de juiste balans tussen zuurgraad, alcohol en glycerine. De afdronk toont een opmerkelijke complexiteit en lengte over het gehemelte.
Parker schrijft in zijn oordeel: "This is terrific value. Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value"
Zoals de naam al aangeeft is dit een 100% Friulano, uitsluitend geoogst van wijngaarden beheerd door Bastianich gelegen in de heuvels van Premariacco, Cividale en Prepotto op een hoogte van 100-180 meter boven zeeniveau op een bodem van het unieke kalkhoudende mergel (ponca) met gemengd gesteente en klei. De druiven worden met de hand geoogst en daarna opnieuw gesorteerd bij de wijnmakerij om alleen het beste fruit te selecteren. Het fruit wordt vervolgens ontsteeld en licht geperst vin een pneumatische pers. Na 12-24 uur bezinken wordt de most gedecanteerd Fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks op maximaal 18 ° C / 64 ° F gedurende 15-20 dagen. De wijn rijpt op de fijne droesem (sur lie) met periodiek batonnage gedurende 7 maanden, waardoor de wijn zich kan ontwikkelen natuurlijke anti-oxidanten. Na klaring en lichte filtering wordt Friulano gebotteld en krijgt dan nog een korte flesrijping voordat de wijn beschikbaar komt.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Friuli |
Wijnhuis | Bastianich Wines |
Druif | Friulano |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Kruidig, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. Alle wijngaarden bevinden zich op de Colli Orientali del Friuli, in twee verschillende gebieden die binnen het DOC-gebied vallen.
In het meest noordoostelijke puntje van Italië ligt het bergachtige gewest Friuli-Venezia Giulia, grenzend aan Oostenrijk en voormalig Joegoslavië. Wijn heeft er van oudsher een rol van betekenis gespeeld, vanwege de belangrijke ligging en contacten met overzeese handelspartners. Door de eeuwen heen heeft de streek een zeer goede reputatie opgebouwd onder wijnkenners. Vandaag de dag telt de regio 2 grote DOC's, die van de Collio Goriziano, of simpelweg Collio, een gebied dat een groot deel van de regio beslaat, en die van de Colli Orientali del Friuli, ten noorden van de stad Udine. Onder beide DOC's vallen zowel rode als witte en rosé wijnen maar het zijn vooral de witte wijnen die de streek zeer beroemd maken en de mooiste witte wijnen komen zonder twijfel uit Friuli.
Ook Robert Parker (Wine Advocate), de Gamberro Rosso en James Suckling zijn zeer lovend over de wijnen van Bastianich en beoordelen deze allemaal met 90+ punten "Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value" - Parker"
Omschrijving
De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. De oorspronkelijke wijngaard in Buttrio/Premariacco ligt op de zuidelijke heuvels in de DOC. Het is beïnvloed door de warmte van de zee en is beroemd voor de productie van grote wijnen. De tweede eigenschap, in Cividale del Friuli, wordt beïnvloed door de bora, of -de noorder wind. De wijnen zijn door de koelere nachten, veel meer aromatische. Beide gebieden delen vergelijkbare bodem, ponca, de kruimelig zandsteen geeft de wijnen hun handtekening minerale ruggengraat.
De Bastianich winery, opgericht in 1997, streeft ernaar de geschiedenis en cultuur van Friuli-Venezia Giulia te begrijpen en het te breng het naar een nieuw niveau. Wij creëren unieke wijnen die de opmerkelijke kracht en evenwicht tonen.
De 2019 Bastianich Friuli Colli Orientali Friulano Vini Orsone is de volledige naam van deze op-en-top Friuli wijn. Deze wijn vertegenwoordigt de meest historische en 'pure' versie van Friulische wijn, omdat hij diep verbonden is met het grondgebied en zijn unieke Terroir. Trouw aan de Friulano-variëteit, vertoont de wijn een prachtige lichtgele kleur, een bewijs van zijn grootheid frisheid en levendigheid. De frisse en geurige neus wordt gedragen door aroma's van witte bloemen, amandelen, peer en perzik. In de mond domineert de zuurgraad, maar overweldigt nooit de andere smaken, die ze perfect over het gehemelte dragen. De textuur is vlezig en stevig, met de juiste balans tussen zuurgraad, alcohol en glycerine. De afdronk toont een opmerkelijke complexiteit en lengte over het gehemelte.
Parker schrijft in zijn oordeel: "This is terrific value. Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value"
Zoals de naam al aangeeft is dit een 100% Friulano, uitsluitend geoogst van wijngaarden beheerd door Bastianich gelegen in de heuvels van Premariacco, Cividale en Prepotto op een hoogte van 100-180 meter boven zeeniveau op een bodem van het unieke kalkhoudende mergel (ponca) met gemengd gesteente en klei. De druiven worden met de hand geoogst en daarna opnieuw gesorteerd bij de wijnmakerij om alleen het beste fruit te selecteren. Het fruit wordt vervolgens ontsteeld en licht geperst vin een pneumatische pers. Na 12-24 uur bezinken wordt de most gedecanteerd Fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks op maximaal 18 ° C / 64 ° F gedurende 15-20 dagen. De wijn rijpt op de fijne droesem (sur lie) met periodiek batonnage gedurende 7 maanden, waardoor de wijn zich kan ontwikkelen natuurlijke anti-oxidanten. Na klaring en lichte filtering wordt Friulano gebotteld en krijgt dan nog een korte flesrijping voordat de wijn beschikbaar komt.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Friuli |
Wijnhuis | Bastianich Wines |
Druif | Friulano |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Droog, Fris, Fruitig, Kruidig, Wit fruit |
Drink momenten | Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Summer party, Terras, Voor alledag |
Wijnhuis
De Familie Bastianich is in de USA bekend geworden middels hun vele belangrijke Italiaanse Restaurants, meerdere op Michelin-ster niveau. Joe Bastianich is tevens beroemd geworden met het tv programma Master Chef. Zowel in Master Chef USA als Italië is hij een gewaardeerd jurylid. Het bedrijf Bastianich, opgericht in 1997, bestaat uit 40 hectare wijngaarden. Alle wijngaarden bevinden zich op de Colli Orientali del Friuli, in twee verschillende gebieden die binnen het DOC-gebied vallen.
In het meest noordoostelijke puntje van Italië ligt het bergachtige gewest Friuli-Venezia Giulia, grenzend aan Oostenrijk en voormalig Joegoslavië. Wijn heeft er van oudsher een rol van betekenis gespeeld, vanwege de belangrijke ligging en contacten met overzeese handelspartners. Door de eeuwen heen heeft de streek een zeer goede reputatie opgebouwd onder wijnkenners. Vandaag de dag telt de regio 2 grote DOC's, die van de Collio Goriziano, of simpelweg Collio, een gebied dat een groot deel van de regio beslaat, en die van de Colli Orientali del Friuli, ten noorden van de stad Udine. Onder beide DOC's vallen zowel rode als witte en rosé wijnen maar het zijn vooral de witte wijnen die de streek zeer beroemd maken en de mooiste witte wijnen komen zonder twijfel uit Friuli.
Ook Robert Parker (Wine Advocate), de Gamberro Rosso en James Suckling zijn zeer lovend over de wijnen van Bastianich en beoordelen deze allemaal met 90+ punten "Wow, the Vini Orsone line of wines from Bastianich offers outstanding value" - Parker"