Lisboa - Tempranillo - Mavrud - Pinot Noir - Chasselas - Côdega

Langs de kustlijn en ten noorden van de hoofdstad Lissabon strekt zich het wijngebied Lisboa uit. Dit heuvelachtige gebied heeft een bodem die voornamelijk bestaat uit klei en kalksteen, met graniet in de diepere lagen. De overvloedige zonneschijn wordt getemperd door de milde invloed van de Atlantische Oceaan, wat resulteert in elegantie in de wijnen uit Lisboa. Het gehele Lisboa-gebied is...

Toon meer
filter Filteren
Regio
Druif
2019 Quinta do Monte d ́Oiro Tinta Roriz
grape Tempranillo
23,95 19,79
per pagina

Langs de kustlijn en ten noorden van de hoofdstad Lissabon strekt zich het wijngebied Lisboa uit. Dit heuvelachtige gebied heeft een bodem die voornamelijk bestaat uit klei en kalksteen, met graniet in de diepere lagen. De overvloedige zonneschijn wordt getemperd door de milde invloed van de Atlantische Oceaan, wat resulteert in elegantie in de wijnen uit Lisboa. Het gehele Lisboa-gebied is geclassificeerd als 'Vinho Regional', wat vergelijkbaar is met het Franse IGP. Voorheen stond het bekend als Estremadura, maar vanwege mogelijke verwarring met de gelijknamige, dorre Spaanse regio heeft het gebied de naam Lisboa aangenomen.

Lisboa omvat 9 DOC regio's: Encostas de Aire, Lourinhã, Óbidos, Torres Vedras, Alenquer, Arruda, Colares, Carcavelos en Bucelas

Druiven

In de regio is het gebruikelijk om wijnen te produceren van meerdere verschillende inheemse druivenrassen die in Nederland nog niet veel bekendheid genieten. Denk hierbij aan de witte fernão pires, vital, arinto rabo de ovelha (letterlijk “schapenstaart”) en aan de blauwe druiven Castelão (periquita), camarate en preto-martinho. Soms worden ze aangevuld met internationale druivenrassen.

Arinto is een van de meest voorkomende witte druivenrassen in de regio Lisboa. Het staat bekend om zijn frisse zuurgraad en citrusachtige aroma's, en het wordt vaak gebruikt voor de productie van verfrissende witte wijnen.

Castelão, ook wel bekend als Periquita, is een van de meest voorkomende rode druivenrassen in de Lisboa-regio. Het levert wijnen op met fruitige aroma's en een aangename structuur.

De Chasselas, ook wel bekend als Fendant in de Valais, is een van de meest geliefde inheemse druivensoorten in Zwitserland. Deze druif staat bekend om zijn veelzijdige smaak, met aroma’s die variëren van delicate bloemen tot uitgesproken mineraliteit. De Chasselas uit Vétroz is uniek vanwege de vuursteenachtige mineraliteit, wat deze wijn een authentieke expressie van het Zwitserse terroir geeft.