2019 Quinta do Monte d ́Oiro Tinta Roriz

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2019 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2022 - 2038 |
Omschrijving
Eigenaar José Manuel Bento dos Santos, een industrieel chemisch ingenieur, heeft een uitgesproken liefde voor de noordelijke Rhône wijnen. Op een uniek stuk landschap, 70km ten noorden van Lissabon, wordt 15ha aan wijngaarden BIOLOGISCH onderhouden om perfecte druiven te kweken met een extreem lage opbrengst van 20-25hl per hectare. Met ondersteuning van Grégory Viennos (voormalig hoofd wijnmaker bij Chapoutier en Cos d’ Estournel) worden bijzonder mooie wijnen geproduceerd die hun weg inmiddels hebben gevonden in koninklijke kelders en in de beste Europese en Amerikaanse restaurants.
Monte d’ Oiro ‘de gouden heuvel’ is een verwijzing naar de heuvel op de Quinta die een prachtige gouden gloed krijgt als de zon erover schijnt. Het wijnhuis is gelegen in de Appelatie Vinho Regional Lisboa.
De Tinta Roriz die heeft maanden heeft gerijpt in 35% nieuwe Franse eik. Het bevat tot 12.5% alcohol en heeft een mooie concentratie met een intense smaak en een goede structuur en heeft even tijd nodig om tot rust te komen en zal met de jaren nog verbeteren. Mooi fris robijnrood in het glas met in de neus verse jonge aroma's met zwart en rood fruit op een zeer pittige achtergrond. In de mon is het medium bodied zeer levendige met goed gepolijste aanwezige tannines. Een heerlijk glas en perfect bij langzaam gekookt vlees, gebraad, stoofschotels en natuurlijk bij een goede feijoada of Portugese stoofpot.
WEETJE: Tinta Roriz is de naam die de Portugezen in de Dão en Douro aan de Tempranillo hebben gegeven.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Portugal |
Regio | Lisboa |
Wijnhuis | Quinta do Monte d'Oiro |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2019 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Dit wijngebied in Portugal, zo’n 50 kilometer ten noorden van Lissabon staat al sinds de 17e eeuw bekend om zijn geweldige terroir. In de jaren 80 van de vorige eeuw is Quinta do Monte d’Oiro in handen gekomen van José Bento dos Santos, van oorsprong industrieel chemisch ingenieur. Hij combineert zijn passie voor kwaliteitswijn en gastronomie en heeft op beide gebieden inmiddels vele onderscheidingen ontvangen in zowel binnen- als buitenland. De 20 ha wijngaard worden biologisch bewerkt. Er zijn uiteraard lokale druivenrassen aangeplant als touriga nacional en arinto maar ook de beste mondiale soorten als petit verdot en tempranillo (tinta roriz). De invloed van de Atlantische Oceaan en de kalk- en kleigronden geven dit gebied haar unieke terroir. Graça Gonçalves leerde wijnmaken o.a. van haar vader en speelde een grote rol in het omschakelen naar biologische productie op Quinta do Monte d’Oiro.