Filteren

Gavi

Wat drinken veel Italianen zelf zodra het kwik buiten stijgt? Gavi! De wijnen uit het Piemontese dorp Gavi worden regelmatig ‘de Chablis van Italië’ genoemd. Niet vreemd, want ze zijn heerlijk krokant-fris en combineren perfect aan tafel. De naam 'Gavi' slaat zowel op één welbepaald Piemontees dorp als op 10 omliggende dorpen. Samen vormen ze de appellatie 'Gavi'. De herkomst van die benaming zou volgens de legende te danken zijn aan een Frankische prinses die hier neerstreek in de 9de eeuw, op de vlucht voor de toorn van haar vader. Anderen beweren dan weer dat 'Ga Va' - letterlijk 'land van gaten' - een Ligurische term is die verwijst naar de holbewoners die hier in de oudheid verbleven. De DOC Gavi of de Cortese di Gavi ontstond in 1974 en promoveerde tot DOCG in 1998. Het hoogste kwaliteitsniveau is de DOCG Gavi del Commune di Gavi of kortweg Gavi di Gavi en is voorbehouden voor witte wijn van 100% Cortese druif. De Gavi is een kleine appellatie, men produceert er slechts 2% van de Piemontese wijnen.

Het dorp Gavi ligt in Piemonte, tegen Ligurië aan en daarmee slechts 30-40 km van de zee. Cortese is de druif die wordt gebruikt voor het maken van Gavi. Juist in Gavi geeft Cortese spannende wijnen door het unieke microklimaat: de ventilerende zeewind botst hier tegen de bergruggen van de Apennijnen. Er zijn dan ook sterke temperatuurverschillen tussen dag en nacht die de Cortese zijn spanning geven. De hele appellatie profiteert van dit microklimaat. De beste wijnen komen uit de hogere wijngaarden direct rond het dorp. Cortese levert hier op witte ondergronden met tufsteen wijnen met preciezere zuren en een meer aromatisch karakter. Dit sub-gebied heeft dan ook zijn eigen afgebakende naam Gavi del Comune di Gavi DOCG (vaak afgekort tot Gavi di Gavi).

Gavi

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!