Calatayud - Hemel & Aarde Vallei - Chardonnay

Het wijngebied Calatayud is gelegen in de provincie Zaragoza, in het noordoosten van Spanje. Het gebied is voor Spaanse begrippen vrij klein: het beslaat in totaal iets meer dan 5.000 hectare, waarop minder dan 20 Bodegas hun druiven verbouwen. De laatste jaren is het gebied in opmars. Vooral inheemse variëteiten als garnachea, tempranillo en monastrell doen het hier uitstekend, maar er wordt...

Toon meer
filter Filteren
Wijnhuis
Land
Regio
Druif
2022 Hamilton Russell Vineyards Chardonnay
grape Chardonnay
39,95 33,02
2023 Gramona  Mas Escorpi Chardonnay
grape Chardonnay
20,95 17,31
per pagina

Het wijngebied Calatayud is gelegen in de provincie Zaragoza, in het noordoosten van Spanje. Het gebied is voor Spaanse begrippen vrij klein: het beslaat in totaal iets meer dan 5.000 hectare, waarop minder dan 20 Bodegas hun druiven verbouwen. De laatste jaren is het gebied in opmars. Vooral inheemse variëteiten als garnachea, tempranillo en monastrell doen het hier uitstekend, maar er wordt ook gebruik wordt gemaakt van internationale rassen als cabernet sauvignon en merlot.

De meeste wijnen ondergaan een vergisting bij lage temperaturen en worden snel gebotteld. Hierdoor behouden ze hun kenmerkende souplesse, frisheid en fruitigheid. De lagere vergistingstemperaturen behouden de delicate aroma's van de druiven, terwijl het snelle bottelproces de levendigheid van de wijn behoudt. Het resultaat is een verfijnde wijn met een soepele textuur, een verfrissende helderheid en een overvloed aan fruitige smaken. Deze benadering van wijnproductie benadrukt de natuurlijke eigenschappen van de druiven en zorgt voor wijnen die uitblinken in hun eenvoud en elegantie.

Hemel-en-Aarde Ridge is een subgebied binnen de Hemel-en-Aarde Vallei. Het ligt op ongeveer twintig kilometer van Hermanus, de kustplaats aan de Walker Bay die ook wel te boek staat als de ‘walvissenhoofdstad’ van Zuid-Afrika. De Atlantische Oceaan zorgt er niet alleen voor dat de walvissen hier met plezier ronddobberen, ook brengt het een ideaal klimaat voor wijnbouw met zich mee. Het is er warm, maar het wordt zelden warmer dan dertig graden in het groeiseizoen. Dat komt door de frisse zeebries en het feit dat de wijngaarden vaak iets hoger liggen. De druiven krijgen de kans optimaal te rijpen, maar behouden hun frisse zuren dankzij de koele nachten. Ook de bodem speelt hierin een belangrijke rol. De wijngaarden hebben een van klei afgeleide leisteenbodem, Bokkeveld genaamd. Het voorkomt waterstress en maakt de wijnstokken minder krachtig, hetgeen weer bijdraagt aan de langzame rijping van de druiven (vanwege de langzame afgifte van grondwater).