2022 Weingut Von Winning Riesling Ungeheuer Forst Grosses Gewächs
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2026 - 2052 |
Omschrijving
Ungeheuer is een legendarische wijngaard die bij het dorp Forst hoort. Van dit perceel komen al eeuwen gigantische wijnen en Ungeheuer is meer dan terecht een Grand Cru (Grosses Gewächts) wijngaard. Bij von Winning hebben ze er een belangrijk aandeel. Op dit moment heeft dit domein zowel een instap Ungeheuer Kabinett trocken (onder de naam van Dr. Deinhard), als ook deze von Winning Ungeheuer riesling. Vanaf 2012 worden de jongerestokken gebruikt voor de assemblage van de instapriesling (zonder vermelding van wijngaard), en de beste selectie gaat naarde Ungeheuer Grosses Gewächs, volledig conform de VDP reglementering.
In het glas heeft de wijn een bleke strogele kleur. In de neus is wijn heerlijk geurig, mooi wit fruit, appel, een vleugje grapefruit, bloemen, complex en verleidelijk. In de mond heeft de wijn een prachtige elegantie en finesse, breed en krachtig. Mooie zuren en fijne bitters, met citrus en grapefruit. Complexe en krachtige, droge witte wijn. Deze waanzinnige Riesling wordt alleen maar in de top jaren gemaakt en in slechts zeer kleine hoeveelheden.
Deze schaarse von Winning Ungeheuer Forst is een gastronomische hoogvlieger. Zalig bij visgerechten met een zoetzure saus, witschimmelkazen & geitenkaas.
Oogstjaar 2015 - 92pt (Falstaff)
Oogstjaar 2017 - 97pt (Decanter)
Oogstjaar 2017 - Gold medal (Decanter)
Oogstjaar 2017 - 93/100 Suckling
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Rheinhessen |
Wijnhuis | Weingut von Winning |
Druif | Pinot Gris |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2026 |
Drinken tot | 2052 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 96 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
Von Winning is een Duitse wijnproducent gevestigd in de Pfalz. De Pfalz is een van de 13 wijnregio's van Duitsland en staat bekend om de productie van witte wijnen van hoge kwaliteit, vooral die gemaakt van Riesling.
Geschiedenis van Weingut Von Winning
Weingut Von Winning is in de loop der jaren enige keren van naam en eigenaar veranderd. Het werd opgericht onder de naam ‘Deinhard’, door Friedrich Deinhard (1812 – 1871) en zijn vrouw Auguste Jordan, nadat zij in 1848 een deel had geërfd van het domein van haar vader, Andreas Jordan’s. In Deidesheim wordt hier nog altijd over gesproken als de “Jordan’sche Teilung”, waarbij de wijngaarden van het wijngoed werden verdeeld onder zijn drie kinderen, een verdeling die tot op de dag van vandaag is blijven bestaan. Het wijngoed onder de naam Deinhard werd voortgezet door hun zoon Dr. Andreas Deinhard, en deze werd op zijn beurt opgevolgd door zijn dochter Emma, die het bedrijf vanaf 1907 leidde met haar echtgenoot, Kapitein Leopold von Winning. Onder zijn leiding beleefde het wijngoed hoogtijdagen. Het werd mede-oprichter van het “Deutscher Weinbauverband” en het “Verband der Naturwein-Versteigerer”, een vereniging die tegenwoordig zeer hoog staat aangeschreven onder de naam VDP (Verband Deutscher Prädikatsweingüter). In deze periode was de naam van het domein veranderd in “Hauptmann von Winning’sches Edelweingut”. In 1918 werd het wijnbedrijf eigendom van Karl Josef Hoch uit Neustadt an der Weinstraße. De familie Von Winning stond hem niet toe de naam “von Winning” te gebruiken, zodat het zijn oude naam weer terugkreeg: Dr. Deinhard. In november 2007 werd de ondernemer Achim Niederberger de nieuwe eigenaar. Hij benoemde Stephan Attmann tot de nieuwe directeur. Hij wist binnen vijf jaar de drie wijnbedrijven die waren voortgekomen uit de “Jordan’sche Teilung” weer onder één dak te brengen. Hij werd niet alleen eigenaar van Dr. Deinhard, maar ook van de andere twee, Geheimer Rat Dr. von Bassermann-Jordan en Reichsrat von Buhl, ooit eigendom van Andreas Jordan. Hij werd daarmee de grootste eigenaar van privé-wijngaarden van Duitsland, met een totaal van 150 hectare. De drie bedrijven zullen overigens volledig onafhankelijk van elkaar blijven opereren en zich onafhankelijk ontwikkelen.
Weingut Von Winning's productie
De totale jaarproductie bedraagt tussen de 250.000 en 300.000 flessen. De Riesling is verreweg de belangrijkste druif van het domein, met een aangeplant oppervlak van meer dan 80% van de in totaal 38 hectare wijngaarden. Daarnaast vinden we op de hellingen van het domein Pinot Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Gewurztraminer en Muscatel. Verder worden Pinot Noir gemaakt en een rode blend. Sauvignon blanc zit sinds 2008 eveneens in het assortiment, omdat deze druif perfect gedijt op de lichtere gronden van de streek, met een hoog gehalte aan zand en kiezel. De ruime aanplant van riesling heeft alles te maken met de bijzondere klasse van het terroir van het domein. Maar liefst 10 hectare van het wijngoed zijn geklasseerd als ‘Großes Gewächs’, de Duitse versie van het Franse begrip Grand Cru. In de wijngaarden wordt volledig volgens duurzame principes gewerkt, alles gericht op kwaliteit, zodat perfect rijpe en aromatische druiven kunnen worden geoogst. Bij het jonge en gemotiveerde team staat alles in het teken van kwaliteit, uiteraard geholpen door de investeringskracht van Achim Niederberger. Het streven naar perfectie uit zich zowel bij het werk in de wijngaard als in de kelder.
Ecosysteem van Von Winning
In de wijngaard wordt er alles aan gedaan om het ecosysteem van de wijngaarden niet te verstoren, maar te ondersteunen. De druiven wortelen diep, zodat zij het bijzondere karakter van het terroir in de wijnen perfect tot uitdrukking weten te brengen. En daardoor zijn ze ook in staat onder moeilijke omstandigheden, zoals extreme droogte of zware regenval, perfect te gedijen. Ze hebben daarnaast geen last van watergebrek door de onderbegroeiing in de wijngaard, een schitterende bloemenpracht in de zomer. Dat is de manier om duurzaam te werken, en te zorgen voor wijngaarden waarin het natuurlijke evenwicht centraal staat. In de kelder wordt het principe gehanteerd van zo min mogelijk manipulatie van de wijn. Voor de topwijnen wordt gewerkt met een minimale filtering, een natuurlijke en spontane vergisting en het weglaten van middelen om de wijn te klaren. Dit zorgt voor wijnen met een authentiek karakter, in een elegante stijl, die zich onderscheiden van de massa. De werkwijze in wijngaard en kelder biedt dan ook de garantie dat hier wijnen worden gemaakt met een bijzonder karakter.