2020 CEPA 21
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2020 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2022 - 2030 |
Omschrijving
De wijngaarden van Bodegas Cepa 21 zijn een van de grootste troeven. Ze bevinden zich op een hoogte tussen 750 en 900 meter boven zeeniveau en zijn naar het noorden gericht. Beide factoren zorgen ervoor dat de druiven geleidelijk rijpen, waardoor ze complexiteit en frisheid krijgen. Het project heeft 50 hectare eigen wijngaarden op bodems van slibachtig zand, klei of kalksteen, de meeste zeer dicht bij de wijnmakerij en beplant met de kloon van eeuwenoude wijngaarden van het gebied (de puurste Tempranillo uit de Ribera del Duero). Het wijnhuis is uitgerust met volledig uitgeruste faciliteiten, bestaande uit een proeflokaal met een prachtig uitzicht op de vatenkamer, een terras dat een waar uitzichtpunt is over een zee van wijngaarden en een hal met een spectaculair raam dat de moderniteit van het complex verbindt met de traditie van de wijngaard, Cepa 21 is puur minimalisme en efficiëntie. Lees meer in de tab: Wijnhuis
De wijngaarden voor de CEPA 21 (Crianza) liggen ten oosten van de bodega in Pesquera del Duero in topterroir op een hoogte van circa 800 meter boven de zeespiegel en zijn beplant met de fijnste kloon van de Tinto Fino. De wijn wordt 14 maanden opgevoed in 85% nieuwe Franse barriques en 15% in Amerikaans eiken. Dat geeft een elegante wijn met een mooie robijnrode kleur, een neus van bramen, zwarte kers, aardbei, peper en wierook, nog vrij krachtig en fruitig (cassis) in de mond. Zeer lange afdronk met nu nog eik en veel vanille. Opvallende frisheid. Naast de CEPA 21 is er ook de Cepa Hito en dat is met recht een hit. Fruitiger en minder bewaarpotentieel dan deze grote broer maar beide wijnen zijn qua prijs/kwaliteit van ongekende schoonheid. Cepa 21 wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende nieuwe ontwikkelingen in Ribera Del Duero.
De wijn scoort altijd in de Parker en Penin 90+ categorie. Cepa 21 wordt alom gezien als een van de meest veelbelovende nieuwe ontwikkelingen in Ribera Del Duero. In Perswijn is de CEPA 21 verkozen tot een van de beste wijnen uit de Ribera en heeft predicaat Select wijn gekregen en in het jaaroveizicht van Wine Spectator behoort de wijn tot de TOP 100 beste wijnen (wereldwijd).
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Ribera del Duero |
Wijnhuis | Cepa 21 |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2020 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 90 |
Vinous rating | 91 |
Smaakprofiel | Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wijnhuis
Cepa 21 is opgericht door één van Ribera del Duero's beste wijnmakers: Emilio Moro. Sinds 2022 staat CEPA 21 op z'n eigen benen en wordt dit geleid door Jose Moro (de broer van Javier Moro de eigenaar van Emilio Moro). Bodegas Cepa 21 is een boetiekwijnmakerij in Castrillo de Duero, een dorp in Valladolid in het gebied dat bekend staat als de Golden Mile. Een wijnmakerij die is opgericht om te dromen in wijn, waarbij traditie en moderniteit worden gecombineerd met een uniek en voortreffelijk terroir. Een echte toewijding om de beste eigenschappen die het land te bieden heeft te versterken, door te kiezen voor wijngaarden op het noorden om wijnen met een ziel en een unieke frisheid te verkrijgen. Met de variëteit Tempranillo als vlaggenschip presenteert Bodegas Cepa 21 een assortiment van vijf wijnen: Hito Rosé, Hito, Cepa 21, Malabrigo en Horcajo. Ze weerspiegelen allemaal bij elk glas een respectvolle uitwerking van de variëteit, de versheid van de Tempranillo-variëteit en de knowhow en ervaring van de maker, José Moro.
Cepa 21 werd geboren met het doel een differentieel project te worden en werd gebouwd door de onderscheidende ideeën, creativiteit en unieke visie van José Moro. Maar de ontwrichtende geest van José Moro is voor een groot deel het resultaat van de nalatenschap van zijn voorouders. Meer dan honderd jaar geleden koos zijn grootvader zijn eigen kloon van de koninginnensoort (Tempranillo) om het unieke karakter van de wijnen te bereiken. Zijn kleinzoon, generaties later, volgde zijn voorbeeld en maakte van innovatie een van de drijvende krachten achter zijn bedrijf.
De wijngaarden van Bodegas Cepa 21 zijn een van de grootste troeven. Ze bevinden zich op een hoogte tussen 750 en 900 meter boven zeeniveau en zijn naar het noorden gericht. Beide factoren zorgen ervoor dat de druiven geleidelijk rijpen, waardoor ze complexiteit en frisheid krijgen. Het project heeft 50 hectare eigen wijngaarden op bodems van slibachtig zand, klei of kalksteen, de meeste zeer dicht bij de wijnmakerij en beplant met de kloon van eeuwenoude wijngaarden van het gebied (de puurste Tempranillo uit de Ribera del Duero). Het wijnhuis is uitgerust met volledig uitgeruste faciliteiten, bestaande uit een proeflokaal met een prachtig uitzicht op de vatenkamer, een terras dat een waar uitzichtpunt is over een zee van wijngaarden en een hal met een spectaculair raam dat de moderniteit van het complex verbindt met de traditie van de wijngaard, Cepa 21 is puur minimalisme en efficiëntie.