2016 Rubinelli Vajol Ripasso Valpolicella Classico Superiore

23,95 19,79
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Valpolicella Ripasso (Classico Superiore)
Wijnhuis Rubinelli Vajol
Jaar 2016
Druif Corvina Corvinone Molinara Rondinella Sangiovese
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (14.5%)
Drink venster 2022 - 2028
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

De wijngaarden van het Italiaanse wijnhuis Rubinelli Vajol zijn gelegen in het hart van Valpolicella in de beroemde regio Veneto. Tien hectare wijngaarden in één stuk land definiëren de "Cru VAJOL". Met de vijf klassieke Valpolicella-wijnen is de familie RUBINELLI de enige producent hiervan. Met het charmante landhuis, de kelders, het dorp Vajol, het landschap bedekt met wijngaarden die zijn afgebakend door bakstenen muren en lieflijk zijn gedecoreerd met olijfbomen, kersenbloesems en amandelbomen omvat wijnhuis Rubinelli Vajol precies de essentie van de klassieke schoonheid van Valpolicella. De sublieme wijnen van dit wijnhuis bevatten een zoet geheim: de druiven werden een tijd opgeslagen in het hart van Valpolicella, waar ze traag en in alle rust rijpen in de vallei, gekust door de zon en beschermd door de glooiende heuvels.

De Ripasso Valpolicella Classico van Rubinelli Vajol komt van de typische druivenrassen voor een Ripasso Superiore namelijk: 50% Corvina, 25% Corvinone, 15% Rondinella, 5% Molinara en 5% Oseleta. De Grand Cru wijngaarden van Rubinelli liggen in het gebied de Vajol en behoort tot de mooiste gedeelte in de Veneto. In de Vajol heeft het wijnhuis een unieke positie want alle wijngaarden liggen rondom het wijnhuis (dit in tegenstelling tot vele andere (lees de meeste) die plots hebben in het gehele gebied en de commerciële amarone wijnhuizen hebben vaak geen eigen wijngaarden en kopen het merendeel op.

Alle druiven komen uitsluitend uit de velden rond Corte Sant'Anna, dit geeft een bijzondere uniekheid aan de wijn en maakt het onmiskenbaar: wijn die op tufsteen is geboren. Ooit was dit gebied de zee - stel je een zonnige baai voor. De bodem bestaat uit mergel gevormd tussen het mesozoïcum tijdperk (150 miljoen jaar geleden) en het tertiaire tijdperk (60 miljoen jaar geleden) gevolgd door de oorsprong van het Alpen gebergte. De grond is zeer kalkrijk, ideaal voor het modereren van de natuurlijke groeikracht van de wijnstokken. Kalksteen heeft ook sponsachtige eigenschappen: de capaciteit om voor lange periodes water vast te houden alleen door te laten wanneer de planten het nodig hebben. Dit houdt de druiven altijd goed gehydrateerd. De grond is dun maar rijk aan organische stoffen waardoor de wijnstokken in perfecte voedingsbalans kunnen leven. Deze harmonie is terug te vinden in de kwaliteit van de wijnen die altijd elegant zijn en een volledige expressie zijn, zowel in hun aroma als in de mond, van hun rijke polyfenolische veelheid. Rubinelli Vajol wijnen worden in de grond geboren nog voordat ze de wijnkelder bereiken; het zijn geschenken van de natuur en van de formatie van landstructuren in de Conca del Vajol.

De druiven zijn rond eind september/begin oktober handmatig geplukt waarna ze een maand hebben (in)gedroogd in rieten manden. Dit proces heet appassimento. De druiven worden dan geperst en fermentatie vindt dan plaats gedurende 15-20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur. De term ripasso komt van ‘repassed’. De Valpolicella wijn wordt namelijk, samen met de overgebleven gistrestanten van het productieproces van de Rubinelli amarone wijn, in één vat gedaan en hiermee komt er een tweede vergistingsproces op gang en wordt het alcoholpercentage van de wijn verhoogd (bij Rubinelli maar met 1%) en verdwijnt er een gedeelte van de restsuiker. Ook de hoeveelheid tannines stijgt en de wijn krijgt meer kleur, smaak en textuur. Na deze gisting mag de wijn in alle rust rijpen in grote eiken vaten voor minimaal 24 maanden en daarna krijgt de Ripasso van Rubinelli nog minimaal 1 jaar flesrijping. 

In het glas heeft deze wijn de typische diepe robijnrode kleur. In de neus is de eerste aanzet vol met een intens bouqet van rood fruit  met aangename hints van kruiden, een beetje donkere chocola, tabak en beetje leder. In de mond is wijn verrassend fris en een evenwichtige wat toch wel het handelsmerk is van Rubinelli (eigenlijk zoals een authentieke Ripasso behoort ipv de (te)zoete commerciële ripasso's. De wijn heeft verfijnde maar zeker nog aanwezige tannines en in de afdronk proeven we een pepertje achter in het gehemelte en de afdronk is fenomenaal. Dit is een elegante Ripasso waarover ook de internationale wijn-critici niets dan lovend zijn. Het harmonieuze bouquet, de frisheid en de droge smaak maakt van deze ripasso een perfecte wijn voor de hele maaltijd maar is vooral een perfecte begeleider van een gegrilde t-bone steak, een steak Fiorentina en heerlijke bij gegrild konijn.

Vineyard for 2016 Rubinelli Vajol Ripasso Valpolicella Classico Superiore

Betoverende schoonheid uit het hart van Valpolicella

De wijngaarden van het Italiaanse wijnhuis Rubinelli Vajol zijn gelegen in het hart van Valpolicella in de beroemde regio Veneto. Met het charmante landhuis, de kelders, het dorp Vajol, het landschap bedekt met wijngaarden die zijn afgebakend door bakstenen muren en lieflijk zijn gedecoreerd met olijfbomen, kersenbloesems en amandelbomen omvat wijnhuis Rubinelli Vajol precies de essentie van de klassieke schoonheid van Valpolicella. De sublieme wijnen van dit wijnhuis bevatten een zoet geheim: de druiven werden een tijd opgeslagen in het hart van Valpolicella, waar ze traag en in alle rust rijpen in de vallei, gekust door de zon en beschermd door de glooiende heuvels. De druiven krijgen, in de koele kelder die aan de zijkant van de berg werd ingeboud, uitgebreid de tijd om te rusten en dromerig te genieten in grote eiken vaten. 

Historie

De geschiedenis van wijnhuis Rubinelli Vajol begint bij Gaetano Rubinelli, de grondlegger van een familie die generaties lang in Valpolicella heeft gewoond. Na de Chievo-dam langs de rivier de Adige te hebben geprojecteerd en te hebben aangelegd, en dus aan het begin van de eeuw elektriciteit aan alle Veronese industrieën te leveren, kocht Gaetano Rubinelli, gefascineerd door de perfecte ligging en locatie in het hart van Valpolicella, de prachtige landerijen. In de loop der jaren besloot de Rubinelli-familie om hun eigen wijnproductie te beginnen, en zo kwam hun droom om de delicatesse en excellentie van hun land uit te drukken in hun product helemaal uit! Hoogwaardige druiven dankzij groei en rijping in een ideale omgeving: de bodem, de zon, het zachte klimaat en de zachte bries van Conca del Vajol.

Wijngaard

Volgens het wijnhuis komt de voortreffelijkheid van wijn door het prachtige land. Het gebied is gelegen tussen de 1000  jaar oude Pieve di San Floriano en San Pietro in Cariano, de belangrijkste gemeente van de Valpolicella, waar de Vajol-landbouwgrond zich voor het oog ontvouwt in een schitterende vallei van 10 hectare zuidelijk gerichte wijngaarden: een perfecte harmonie van glooiende velden en heuvels met het huis, de wijnkelder en de fruttaio (drooghokken) in het midden. De noordelijke velden grenzen op het grondgebied van Comune di Fumane en Marano.

Alle druiven komen uitsluitend uit de velden rond Corte Sant'Anna, dit geeft een bijzondere uniekheid aan de wijn en maakt het onmiskenbaar: wijn die op tufsteen is geboren. Ooit was dit gebied de zee - stel je een zonnige baai voor. De bodem bestaat uit mergel gevormd tussen het mesozoïcum tijdperk (150 miljoen jaar geleden) en het tertiaire tijdperk (60 miljoen jaar geleden) gevolgd door de oorsprong van het Alpen gebergte. De grond is zeer kalkrijk, ideaal voor het modereren van de natuurlijke groeikracht van de wijnstokken. Kalksteen heeft ook sponsachtige eigenschappen: de capaciteit om voor lange periodes water vast te houden alleen door te laten wanneer de planten het nodig hebben. Dit houdt de druiven altijd goed gehydrateerd. De grond is dun maar rijk aan organische stoffen waardoor de wijnstokken in perfecte voedingsbalans kunnen leven. Deze harmonie is terug te vinden in de kwaliteit van de wijnen die altijd elegant zijn en een volledige expressie zijn, zowel in hun aroma als in de mond, van hun rijke polyfenolische veelheid. Rubinelli Vajol wijnen worden in de grond geboren nog voordat ze de wijnkelder bereiken; het zijn geschenken van de natuur en van de formatie van landstructuren in de Conca del Vajol.

De bodem heeft een middelgrote textuur en is kalkhoudend en tuftachtig met een goede klei-aanwezigheid, voornamelijk op de neerwaartse hellingen, en een gematigde aanwezigheid van skeletachtige fragmenten in de heuvels. De bodem is diep in de lagere delen van het landgoed en van gevarieerde diepte op de hogere delen. De orografie van het terrein varieert van vlak tot heuvelachtig. De wijngaarden krijgen op natuurlijke wijze water, zelfs in de droogste seizoenen, en absorberen de benodigde hoeveelheid van het grondwater dat een paar meter onder de velden van Conca del Vajol stroomt. De aanwezigheid van dit water wordt ook aangetoond door de nog steeds actieve natuurlijke bron, die in een officieel document uit 1635 wordt aangehaald als 'de bron van Vajol'. 

De meest aangeplante druiven zijn Corvina, Corvinone en Rondinella en daarnaast een kleine hoeveelheid Molinara en Oseleta.

Werkwijze

Wijnhuis Rubinelli Vajol werkt met groot respect voor natuur en milieu. Om het milieu, de gezondheid van de consument en die van henzelf te beschermen zijn daarom alle onkruidverdelgers en synthetische meststoffen geëlimineerd. Deze zijn vervangen door mechanisch wieden en groenbemesters om zo de natuurlijke kenmerken van het terrein te respecteren en nog beter naar boven te halen. Daarnaast gebruikt men een systeem van zaaien waarbij er, ten tijde van de bloei, meer dan 20 kruiden- en peulvruchtachtige extracten tussen de rijen en de omringende grond worden gezaaid zodat een toename van organische stoffen ontstaat. Het oogsten gebeurt uitsluitend handmatig waarna de druiven direct handmatig worden geperst. De druiven voor amarone, en voor andere wijnen van gedroogde druiven, worden altijd het eerst geplukt. Een intensief werkje want iedere tros wordt ook pas echt geplukt wanneer deze volledig rijp is en wordt daarna voorzichtig te rusten gelegd.

Het wijnhuis produceert uitsluitend genummerde flessen van de 5 klassieke Valpolicella wijnen: amarone, ripasso, valpolicella classico superiore, valpolicella classico en recioto. Al deze 5 wijnen bevatten de 5 inheemse druiven van Valpolicella: Corvina, Corvinone, Rondinella, Molinara en Oseleta aldus de oenoloog van het wijnhuis Enrico Nicolis. De polyfonie van smaken en aroma's van de 5 lokale wijnstokrassen wordt exclusief beschermd in grote eiken vaten uit Frankrijk en de Kroatische regio Slavonië. Tijdens de lange periode van verfijning geven deze vaten precies de juiste balans van hout, waardoor de intense volle aroma's worden behouden en versterkt. Om unieke, elegante wijnen te verkrijgen worden alleen vaten van 30 of 50 hl gebruikt.

Over hun werkwijze vermeldt het fantastische en authentieke wijnhuis ook nog: "Elke keuze die we maken, alles wat we doen in de velden of in de wijnkelder, is opgedragen aan de ideeën en inspiratie van prof. Roberto Ferrarini, van wie we bijna alles hebben gehoord wat er te weten valt over de voortreffelijkheid van wijn."

Rubinelli - Winery of the Year 2023 volgens Wine Magazine

rubinelli winery of the year 2023

Kenmerken
Wijnsoort Rood
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Valpolicella Ripasso (Classico Superiore)
Wijnhuis Rubinelli Vajol
Druif Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella, Sangiovese
Biologisch gecertificeerd Nee
Vegan Nee
Jaar 2016
Drinken vanaf 2022
Drinken tot 2028
Alcohol % 14.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Ja
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
James Suckling rating 93
Smaakprofiel Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel
Drink momenten Barbecue, Cadeau!, Open haard, Romantisch
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2016 Rubinelli Vajol Ripasso Valpolicella Classico Superiore
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

06.03.2023

2021 Quinta da Falorca Encruzado Reserva Blanco

"Na 19,20 nu 21 geproefd. Blijft toch een juweel van een wijn. vooral als..." Rolf

Bekijk product recensie