2016 Rubinelli Vajol Ripasso Valpolicella Classico DOC Magnum
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2016 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 1.5 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2021 - 2030 |
Omschrijving
Rubinelli Vajol is de nieuwe superster. De wijn zijn authentiek en niet zo gezoet als men te vaak poogt te doen in de Valpolicella. James suckling schrijft in zijn report over de Valpolicella: "Rubinelli Vajol Valpolicella Classico Superiore 2019, which comes from a producer that is arguably the new superstar of the style." en van WineMag 2023, krijgt Rubinelli Vajol de maximale recognition namelijk: Italian Winery of the year 2023
De Ripasso van Rubinelli Vajol komt van de typische druivenrassen voor een Ripasso Superiore namelijk: 50% Corvina, 25% Corvinone, 15% Rondinella, 5% Molinara en 5% Oseleta. De Grand Cru wijngaarden van Rubinelli liggen in het gebied de Vajol en behoort tot de mooiste gedeelte in de Veneto. In de Vajol heeft het wijnhuis een unieke positie want alle wijngaarden liggen rondom het wijnhuis (dit in tegenstelling tot vele andere (lees de meeste) die plots hebben in het gehele gebied en de commerciële amarone wijnhuizen hebben vaak geen eigen wijngaarden en kopen het merendeel op.
Alle druiven komen uitsluitend uit de velden rond Corte Sant'Anna, dit geeft een bijzondere uniekheid aan de wijn en maakt het onmiskenbaar: wijn die op tufsteen is geboren. Ooit was dit gebied de zee - stel je een zonnige baai voor. De bodem bestaat uit mergel gevormd tussen het mesozoïcum tijdperk (150 miljoen jaar geleden) en het tertiaire tijdperk (60 miljoen jaar geleden) gevolgd door de oorsprong van het Alpen gebergte. De grond is zeer kalkrijk, ideaal voor het modereren van de natuurlijke groeikracht van de wijnstokken. Kalksteen heeft ook sponsachtige eigenschappen: de capaciteit om voor lange periodes water vast te houden alleen door te laten wanneer de planten het nodig hebben. Dit houdt de druiven altijd goed gehydrateerd. De grond is dun maar rijk aan organische stoffen waardoor de wijnstokken in perfecte voedingsbalans kunnen leven. Deze harmonie is terug te vinden in de kwaliteit van de wijnen die altijd elegant zijn en een volledige expressie zijn, zowel in hun aroma als in de mond, van hun rijke polyfenolische veelheid. Rubinelli Vajol wijnen worden in de grond geboren nog voordat ze de wijnkelder bereiken; het zijn geschenken van de natuur en van de formatie van landstructuren in de Conca del Vajol.
De druiven zijn rond eind september/begin oktober handmatig geplukt waarna ze een maand hebben (in)gedroogd in rieten manden. De druiven worden dan geperst en fermentatie vindt dan plaats gedurende 15-20 dagen bij een gecontroleerde temperatuur. De term ripasso komt van ‘repassed’. De Valpolicella wijn wordt namelijk, samen met de overgebleven gistrestanten van het productieproces van de Rubinelli amarone wijn, in één vat gedaan en hiermee komt er een tweede vergistingsproces op gang en wordt het alcoholpercentage van de wijn verhoogd (bij Rubinelli maar met 1%) en verdwijnt er een gedeelte van de restsuiker. Ook de hoeveelheid tannines stijgt en de wijn krijgt meer kleur, smaak en textuur. Na deze gisting mag de wijn in alle rust rijpen in grote eiken vaten voor minimaal 24 maanden en daarna krijgt de Ripasso van Rubinelli nog minimaal 1 jaar flesrijping.
In het glas heeft deze wijn de typische diepe robijronde kleur. In de neus is de eerste aanzet vol met een intens bouqet van rood fruit met aangename hints van kruiden, een beetje donkere chocola, tabak en beetje leder. In de mond is wijn verrassend fris en een evenwichtige wat toch wel het handelsmerk is van Rubinelli (eigenlijk zoals een authentieke Ripasso behoort ipv de (te)zoete commerciële ripasso's. De wijn heeft verfijnde maar zeker nog aanwezige tannines en in de afdronk proeven we een pepertje achter in het gehemelte en de afdronk is fenomenaal. Dit is een elegante Ripasso waarover ook de internationale wijn-ciritici niets dan lovend zijn. Het harmonieuze bouquet, de frisheid en de droge smaak maakt van deze ripasso een perfecte wijn voor de hele maaltijd maar is vooral een perfecte begeleider van een gegrilde t-bone steak, een steak Fiorentina en heerlijke bij gegrild konijn.
WEETJE: In de Tab: Bijlage vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u die automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u ook nog een mooie korting.
Deze wijn heeft diverse internationale awards mogen ontvangen:
93 punti James Suckling 2018 (annata 2016)
91 punti Falstaff tasting 2018 Valpolicella Trophy (annata 2014)
90 puntiSilverDecanter2015 e 2016 (annata 2012 e 2013)
2 Bicchieri rossi Gambero Rosso 2016 (annata 2012)
90-94,99 Gold MeranoWineFestivalSelection, Excellence is an attitude, 2016-2018 e 2019(Gold,annata 2015 e Red,annate 2012 e 2014)
90-94 Silver Civiltà del bere 2019 wow The Italian Wine Competition Taste Terroir Tradition (annata 2015)
91 punti Annuario I migliori vini italiani di Luca Maroni 2020 (annata 2015)
Silver Decanter2015 (annata 2012)
Silver Medal AIN Wine Challenge Asia Import Wine (annata 2014)
Premio Verona Wine Top (annata 2014)
Top 100 – Fra i primi 100 – Guida ai vini di Verona 2018 e 2019 (annata 2014 e 2015)
Argento – Civiltà del bere - WoW 2019 (annata 2015)
BronzeDecanter 2018 (annata 2014)
Bronze IWC 2016 (annata 2012)
Higly RecommededDecanter 2016 – 90 punti (annata 2012)
2 Bicchieri Gambero Rosso 2018 (annata 2014)
2 Stelle Guida Oro Veronelli 2016 (annata 2012), 2017 (annata 2013) 2018-2019 (annata 2014) e 2020 (annata 2015)
4 Stelle TCI Vinibuoni d’Italia 2017 (annata 2013); 3 Stelle TCI Vinibuoni d’Italia 2016 (annata 2012)
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Veneto |
Appellatie | Valpolicella Ripasso (Classico Superiore) |
Wijnhuis | Rubinelli Vajol |
Druif | Corvina, Corvinone, Molinara, Rondinella, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2016 |
Drinken vanaf | 2021 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 1.5 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Open haard, Romantisch |