Filteren

Jerez

Tonen als Foto-tabel Lijst

2 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De zon is er zo krachtig en heet dat de druif aan de plant geroosterd wordt en als warm fruit in een oventaart rijpt. Nou niet direct de omstandigheden voor wijnen met frisheid en finesse.  En toch……  een vergelijk van de hete Jerez en bijvoorbeeld de koele Champagne streek gaat een heel eind op. Beide streken zijn bekend om hun wijnen die een uniek karakter ontlenen aan hun uitgesproken kalkbodems, en lange traditionele behandelingen. Sherry en Champagne  zijn beiden witte wijnen van een witte bodem en worden geprezen vanwege hun eetlustopwekkende karakter. De streek Jerez bevindt zich in het uiterste zuiden van Spanje tussen de steden Cádiz en Sevilla.  Een gebied , waar de temperatuur gedurende de dag zo hoog oploopt dat het leven zich voor het grootste gedeelte gedurende de avond en de nacht afspeelt.

Geschiedenis 

Het wijngebied Jerez, ook bekend als de Sherry-driehoek, heeft een rijke en eeuwenlange geschiedenis in de wijnproductie. De wijnbouw in de regio Jerez gaat terug tot de oudheid, met bewijzen van druiventeelt en wijnproductie die teruggaan tot de Fenicische en Griekse woonplaatsen. 

Tegenwoordig is Jerez de oorsprong van enkele van 's werelds meest gevierde Sherry-wijnen, waaronder Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso en Pedro Ximénez. Het wijngebied Jerez is nog steeds een toonaangevende naam in de wijnwereld en trekt wijnliefhebbers van over de hele wereld aan die de rijke geschiedenis en de unieke smaken van Sherry-wijnen willen ervaren.

Sherry

Wijnen uit Jerez, ook wel bekend als Sherry-wijnen, zijn een van de meest iconische en gerespecteerde wijnstijlen ter wereld.

Fino: Fino is een droge en lichte Sherry met een bleke gouden kleur. Het wordt gerijpt onder een laagje flor, een natuurlijke gist die de wijn beschermt tegen oxidatie. Dit geeft Fino zijn karakteristieke frisse, zilte en amandelachtige smaak. Fino is een uitstekend aperitief en past goed bij zeevruchten, olijven en noten.

Manzanilla: Manzanilla is een subcategorie van Fino en wordt geproduceerd in Sanlúcar de Barrameda, dicht bij de zee. Hierdoor heeft Manzanilla een nog intensere zilte smaak en een zeer droog karakter. Het is perfect te combineren met verse vis en schaal- en schelpdieren.

Amontillado: Amontillado begint als een Fino of Manzanilla maar ondergaat later een ander verouderingsproces. Hierdoor ontwikkelt het een complexe smaak met notige, karamelachtige tonen en een iets diepere kleur. Amontillado past goed bij gebakken gerechten, paddenstoelen en belegen kazen.

Oloroso: Oloroso is een volle en droge Sherry met een diep amberkleurige tint. Anders dan Fino en Manzanilla, wordt Oloroso niet beschermd door flor en ondergaat het een langere oxidatieve veroudering. Hierdoor krijgt het een rijke, nootachtige smaak met tonen van gedroogd fruit en kruiden. Oloroso is geweldig bij gegrild vlees en stoofschotels.

Palo Cortado: Deze Sherry begint als een Fino of Amontillado, maar ontwikkelt zich onverwachts tot een wijn die de eigenschappen van zowel Oloroso als Amontillado combineert. Palo Cortado heeft een complex smaakprofiel met notige, kruidige en fruitige elementen.

Pedro Ximénez (PX): PX is een zoete Sherry gemaakt van de druivensoort met dezelfde naam. Deze Sherry heeft een dikke, stroperige textuur en barst van de zoete smaken, zoals rozijnen, dadels en karamel. PX is vaak een dessertwijn die goed samengaat met chocoladedesserts en blauwe kazen.

Sherry's worden ook vaak gerijpt in Amerikaanse eiken vaten, wat extra smaakdimensies toevoegt. De diversiteit en complexiteit van Sherry-wijnen uit Jerez maken ze tot een interessante keuze voor wijnliefhebbers en een uitstekende aanvulling op verschillende soorten gerechten, van voorgerechten tot desserts.

 

Valdespino