Michel Niellon

Domaine Michel Niellon is een wijnhuis gelegen in de appellatie Chassagne-Montrachet in de regio Côte de Beaune (Bourgogne, Frankrijk). 

Geschiedenis van Domaine Michel Niellon

De familie Niellon heeft een lange geschiedenis in het maken van wijn, die teruggaat tot de 19e eeuw toen de familie werd opgericht door de grootvader van Michel Niellon, Léon Niellon. In de jaren zestig nam Michel Niellon het familiebedrijf over van zijn vader, Marcel Niellon, en zette hij de traditie van het produceren van uitzonderlijke Bourgondische wijnen voort. Het landgoed heeft zes hectare aan wijngaarden, voornamelijk gelegen in de appellatie Chassagne-Montrachet. De wijngaarden liggen op verschillende hoogtes tussen de 200 en 400 meter, wat bijdraagt aan het unieke karakter van hun wijnen. Michel Niellon houdt het traditioneel. Op veel van hun wijngaarden staan nog steeds wijnstokken die in 1926 door Marcel Niellon zijn geplant. Wanneer herbeplanting nodig is, gebruiken ze klonen met een lage opbrengst om ervoor te zorgen dat de geproduceerde druiven zeer geconcentreerd en van superieure kwaliteit zijn.

Productie van Michel Niellon

Domaine Michel Niellon wordt gekenmerkt door nauwgezette aandacht voor detail. Zowel de Pinot Noir als de Chardonnay worden met de hand geplukt en streng geselecteerd op kwaliteit. Het fermentatieproces wordt op gang gebracht met behulp van de natuurlijke gisten die op de druivenschillen aanwezig zijn. De wijnen rijpen in Franse eikenhouten vaten, met een portie nieuw hout (doorgaans 15% tot 30%). Ook in deze houten vaten vindt malolactische omzetting en Sur Lie plaats. Domaine Michel Niellon staat bekend om het produceren van hoogwaardige Chardonnay- en Pinot Noir-wijnen. Hun icoon, de Bâtard-Montrachet, staat hoog aangeschreven. Bovendien staan de Chassagne-Montrachet's van deze productent wereldwijd bekend om hun uitzonderlijke kwaliteit.

 

Michel Niellon