Filteren

Sicilie

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-9 van 31

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

Het zonovergoten gebied aan de voet van de metaforische laars, Sicilië, is een eiland van contrasten. Niet in de laatste plaats op het gebied van de wijnbouw. Grote, ultramoderne wijnbedrijven en kleine traditionele wijnboeren staan broederlijk naast elkaar. Sicilië is al sinds mensenheugenis een van de grootste wijngebieden van het land. Helaas wordt het overgrote deel van de productie nooit gebotteld, maar verdampt om te concentreren of verbrand tot industriële alcohol. Dit wil niet zeggen dat er geen kwaliteitswijnen verkrijgbaar zijn. Integendeel! Hoewel het eiland de meeste wijngaarden (130.000 ha) van heel Italië heeft, staat het qua productie in hectoliter op de derde plaats, na Apulië en Veneto. Dit is te danken aan een drastische vermindering van de productie in de wijngaard en het gebruik van moderne vinificatietechnieken in de kelders om de kwaliteit van de wijnen te optimaliseren.

Meer informatie over Sicilië

Hoewel bijna 75% van de wijnbouw op Sicilië in handen is van coöperaties, zien we nu ook steeds meer individuele producenten zich wijden aan de productie van kwaliteitswijn. Helaas valt slechts een klein deel van de wijnen van deze producenten onder een DOC-classificatie, waarvan het eiland er 19 kent. Vooralsnog vallen veel mooie wijnen onder de IGT di Sicilia-classificatie, de grootste van de 7 IGT’s op het eiland. , maar dit kan in de toekomst veranderen. Er zijn inderdaad serieuze plannen in de maak voor de oprichting van één overkoepelend DOC. Maar net als in Toscane hebben deze individuele producenten via andere kanalen al de verdiende erkenning gevonden. Onder hen wijnen uit Corvo, Regaleali, Donnafugata, Florio, Pellegrino en Rapitalà.

De wijn waarmee Sicilië bekend is geworden is uiteraard de Marsala. De gelijknamige havenstad in het uiterste westen van het eiland, waar door de eeuwen heen veel volkeren voor anker zijn gegaan, dankt zijn naam aan de Arabieren die de stad uitriepen tot 'Marsah-El-Allah' of 'Haven van God'. Ongeveer twee eeuwen geleden begon hier de productie van Marsala onder leiding van Engelse kooplieden. Het is niet verrassend dat de wijn snel internationale bekendheid verwierf, te beginnen in Engeland. Van oorsprong een droge sherry-achtige wijn, maar in de loop van de tijd is de Marsala in veel zoete varianten geïntroduceerd. Toen de trend voor zoete wijnen wat afnam, beleefde de oorspronkelijke variant een opleving. De droge versie vertoont overeenkomsten met Sherry vanwege de productiemethode (Solera-systeem) en sommige zoete versies sluiten meer aan bij Port. Ondanks alle kritiek van buitenaf is de Marsala altijd de trotse nummer 1 van Sicilië gebleven en wordt hij nog steeds in meerdere uitvoeringen gemaakt. De belangrijkste basis voor de wijn zijn de witte druiven uit de Cataratto en de Grillo, en de blauwe druiven uit de Nerello Mascalese, Pignatello en Calabrese voor de Marsala Rubino.

Welke wijnen worden er gemaakt op Sicilië?

DOC Alcamo omvat witte, rode en roséwijnen, waarvan de bleke, kurkdroge Bianco d'Alcamo de eerste was die de DOC-status kreeg. Onder de relatief nieuwe DOC’s van de Contessa Entellina, Eloro, Menfi, Sciacca, Sambuca di Sicilia (niet te verwarren met de gelijknamige anijslikeur), Contea di Sclafani en Santa Margherita Belice worden diverse veelbelovende wijnen gemaakt, beide rood en witte en roséwijnen. . De gebruikte druivensoorten zijn de Nero d'Avola, Pignatello, Frappato, Sangiovese en Perricone voor de rode wijnen en Inzolia, Grecanico, Ansonica en Catarratto voor de witte wijnen.

Zoete wijnen komen van de kleine eilanden in het zuidwesten en noordoosten van Sicilië: Op Pantelleria, een klein eiland niet ver van Tunesië, wordt de Moscato di Pantelleria gemaakt. Een rijke zoete wijn die tot de beste zoete Italiaanse wijnen behoort en gemaakt is van gedeeltelijk gedroogde Moscato-druiven in de Naturale en Extra Passito-versie. De Malvasia delle Lipari komt van de Liparische eilanden ten noordoosten van Sicilië. Een zeldzame dessertwijn van de Malvasia-druif, die op het vulkanische gesteente van de eilanden een zeer delicate wijn produceert.

Uiteraard worden er op de hellingen van de Etna ook diverse druivensoorten verbouwd. Frisse witte wijnen komen uit de Carricante, Catarratto en Trebbiano; warme, volle rode of roséwijnen, voornamelijk uit de Nerello Mascalese. De witte wijnen zijn goede begeleiders van gegrilde vis en wit vlees, terwijl de rode wijnen vaak geconsumeerd worden bij pastagerechten met een rijke vleessaus, diverse gevulde groenten (aubergine) en schapen- of geitenvlees. Beide wijnsoorten vallen onder de DOC Etna.

Hoewel de nadruk desondanks ligt op de productie van kwaliteitswijn uit inheemse druivensoorten, wordt er steeds vaker, met goed resultaat, geëxperimenteerd met buitenlandse druivensoorten als de Chardonnay, de Sauvignon en de Pinot’s onder de witte druiven en de Cabernet. Sauvignon tussen de rode druiven. Het feit dat grote wijnbedrijven elders in het land momenteel flink investeren in de wijnbouw op Sicilië geeft het grote potentieel van de regio aan.

Sicilie

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!