2024 Tenuta Regaleali Bianco

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Wijnhuis | Tasca d'Almerita |
Jaar | 2024 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (12.5%) |
Drink venster | 2024 - 2028 |
- Koop 6 voor 12,95 10,70 en bespaar 7%
Lage voorraad
Nog maar 5 over
Omschrijving
Midden in de heuvels van Sicilië, ten zuidoosten van Palermo, ligt het iconische landgoed Regaleali van de familie Tasca d’Almerita. Het domein beslaat 500 hectare, waarvan 320 hectare is beplant met wijnstokken. Dankzij een innovatief irrigatiesysteem kunnen hier druiven groeien in het droge binnenland. De wijngaarden liggen op een hoogte van 450–700 meter boven zeeniveau, waar de nachten koel zijn, wat zorgt voor druiven met levendige zuren en frisse aroma’s.
De Regaleali Bianco 2024 is een blend van 41% Inzolia, 33% Catarratto, 21% Grecanico en 5% Chardonnay. De druiven worden met de hand geoogst en ondergaan een gecontroleerde fermentatie in roestvrijstalen tanks bij 14–16°C, gevolgd door rijping op de lie gedurende drie maanden. De wijn heeft een alcoholpercentage van 12,5% en bevat geen malolactische gisting, wat bijdraagt aan de frisse en levendige stijl.
De Regaleali Bianco 2024 presenteert zich met een bleekgele kleur met groene reflecties. In de geur komen aroma’s van wit fruit zoals peer en appel naar voren, aangevuld met een vleugje munt en anijs. De smaak is verfrissend en elegant, met een open structuur en een sappige afdronk die doet denken aan citrusvruchten. De wijn heeft een gemiddelde lengte en eindigt met een subtiele mineraliteit.
De Regaleali Bianco 2024 is een uitstekende keuze als aperitief of in combinatie met lichte gerechten zoals gegrilde vis, wit vlees, salades en antipasti. Zijn frisse en elegante stijl maakt het een veelzijdige wijn voor diverse gelegenheden.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Sicilie |
Wijnhuis | Tasca d'Almerita |
Druif | Chardonnay, Grechetto, Inzolia |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Vinous rating | 90 |
Professionele Recensies
Vinous
90
Drinking Window
2023 - 2025
From: Surpassing Expectations: New Releases from Sicily (Sep 2023)
The 2022 Bianco Regaleali lifts from the glass with a honeyed sweetness, mixing white flowers and chalk dust with crushed apples. It opens with a zesty burst of minerals and tart orchard fruits, all guided by vibrant acidity. This finishes with medium length yet remarkably fresh, leaving a twang of candied lime to fade slowly.
- By Eric Guido on June 2023
Sicily can often seem more like its own continent than an island, with multiple climates, seasons beginning and ending at different times, vineyards planted at some of the highest elevations in the world or just a few meters from the Sea, and soils that vary from sand to volcanic ash or sheer rock. Of the major players, Tasca d'Almerita seems to have its finger on the pulse of nearly all of these diverse terroirs. The winemaking team oversees five distinct wineries and terroirs throughout the Island: 1. the original Tenuta Regaleali estate in the northern center of the island, 2. Tascante on Mount Etna’s north slope, 3. Capofaro on the island of Salina, where the focus is on Malvasia, 4. Sallier de La Tour in Monreale, which is home to the Syrah La Monaca project, and 5. Tenuta Whitaker, like an island that time forgot on Sicily’s west coast. What’s more, their portfolio consists of some of the best entry-level values (such as the 2022 Regaleali Bianco) and some of Sicily’s world-class wines (such as the Rosso del Conte or the Vigna San Francesco Cabernet Sauvignon and Chardonnay). This year's tastings led to conversations focused on the arid and warm 2021 vintage, which Tasca d'Almerita did a fine job with. The 2021 Perricone Guarnaccio is a good example. In some cases, emergency irrigation was necessary due to the extreme conditions, which also resulted in a harvest that was, on average, ten days early. The late-ripening varieties (Nero d'Avola, Perricone, Cabernet Sauvignon and Nerello Mascalese) also ripened earlier but benefited from lower temperatures and light precipitation in September. That said, yields were down an average of 25%. It will be interesting to taste through the whole portfolio as the remaining wines are released.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Midden in de Siciliaanse heuvels, ten zuidoosten van Palermo, bevindt zich een van de bekendste wijnhuizen van Sicilië, Regaleali. Op het eerste gezicht ogen de heuvels hier in het binnenland dor en droog. Eenmaal bij het landgoed van de familie Tasca d’Almerita gearriveerd, waan je je in een oase. Het landgoed strekt zich uit over 500 hectare, waarvan er 320 zijn gereserveerd voor de wijnstok. Hier zorgt een bijzonder irrigatiesysteem voor het broodnodige water. Het is de enige mogelijkheid om hier druiven te laten groeien. De wijnbouw heeft hier een verrassend lange geschiedenis. De druivenstok werd hier al meer dan honderd jaar geleden succesvol geïntroduceerd. De sleutel tot het succes ligt vooral in de hoogte van de wijngaarden. Aan zee koelt het in dit klimaat ’s nachts niet af. Hier in de bergen, op een hoogte van 450-700 meter boven de zeespiegel, is dat heel anders. Het is hier ´s nachts aangenaam fris. De nachtelijke afkoeling levert druiven op met bijzondere fruitaroma’s.
De wijnen van de familie komen op de markt onder de naam Regaleali, de historische naam van deze streek. In de loop der jaren zijn er nog een aantal domeinen aan het moederbedrijf Regaleali toegevoegd. Tenuta Capofaro op het eiland Salina in de Eolische archipel, Tascante aan de voet van de Etna vulkaan, Sallier de La Tour in Monreale, en Fondazione Whitaker op het eiland Mozia. Elke Tenuta heeft zijn persoonlijke kenmerken, met karakteristieke eigenschappen van de omgeving waar de druiven staan aangeplant, die je terug proeft in de verschillende wijnen.
Men beroemt zich op het bezit van een eigen, inheems druivenras, de tasca-druif. Daarnaast worden voor de wijnen veelal andere druiven van het eiland gebruikt, zoals de in populariteit groeiende Nero d’Avola. Een logische keuze, omdat juist de druiven van het eiland zelf het beste bestand zijn tegen het hete en droge klimaat. Maar om echt bekend te worden is meer nodig. Dat besefte men hier maar al te goed, zodat halverwege de jaren tachtig werd besloten twee internationaal bekende druiven aan te planten: Chardonnay voor wit en Cabernet-Sauvignon voor rood. Met aparte wijnen op basis van deze in 1985 aangeplante druiven werd internationaal furore gemaakt. Daarna wist men ook naam te maken met de producten op basis van de eigen druiven –gelukkig maar. De reputatie van Regaleali was gevestigd. Terechte erkenning voor dit bijzondere domein, dat moderne druiven en dito vormen van wijn maken perfect weet te combineren met traditie, voortvloeiend uit een overlevering van meer dan 150 jaar.
Midden in de heuvels van Sicilië, ten zuidoosten van Palermo, ligt het iconische landgoed Regaleali van de familie Tasca d’Almerita. Het domein beslaat 500 hectare, waarvan 320 hectare is beplant met wijnstokken. Dankzij een innovatief irrigatiesysteem kunnen hier druiven groeien in het droge binnenland. De wijngaarden liggen op een hoogte van 450–700 meter boven zeeniveau, waar de nachten koel zijn, wat zorgt voor druiven met levendige zuren en frisse aroma’s.
De Regaleali Bianco 2024 is een blend van 41% Inzolia, 33% Catarratto, 21% Grecanico en 5% Chardonnay. De druiven worden met de hand geoogst en ondergaan een gecontroleerde fermentatie in roestvrijstalen tanks bij 14–16°C, gevolgd door rijping op de lie gedurende drie maanden. De wijn heeft een alcoholpercentage van 12,5% en bevat geen malolactische gisting, wat bijdraagt aan de frisse en levendige stijl.
De Regaleali Bianco 2024 presenteert zich met een bleekgele kleur met groene reflecties. In de geur komen aroma’s van wit fruit zoals peer en appel naar voren, aangevuld met een vleugje munt en anijs. De smaak is verfrissend en elegant, met een open structuur en een sappige afdronk die doet denken aan citrusvruchten. De wijn heeft een gemiddelde lengte en eindigt met een subtiele mineraliteit.
De Regaleali Bianco 2024 is een uitstekende keuze als aperitief of in combinatie met lichte gerechten zoals gegrilde vis, wit vlees, salades en antipasti. Zijn frisse en elegante stijl maakt het een veelzijdige wijn voor diverse gelegenheden.
WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.
U kunt de volledige wijn reviews lezen van o.a. Parker, Suckling, Vinous en Wine Spectator via de links naast de afbeelding. Een gratis service voor onze klanten.
Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen.
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Sicilie |
Wijnhuis | Tasca d'Almerita |
Druif | Chardonnay, Grechetto, Inzolia |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2024 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 12.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Vinous rating | 90 |
Vinous
90
Drinking Window
2023 - 2025
From: Surpassing Expectations: New Releases from Sicily (Sep 2023)
The 2022 Bianco Regaleali lifts from the glass with a honeyed sweetness, mixing white flowers and chalk dust with crushed apples. It opens with a zesty burst of minerals and tart orchard fruits, all guided by vibrant acidity. This finishes with medium length yet remarkably fresh, leaving a twang of candied lime to fade slowly.
- By Eric Guido on June 2023
Sicily can often seem more like its own continent than an island, with multiple climates, seasons beginning and ending at different times, vineyards planted at some of the highest elevations in the world or just a few meters from the Sea, and soils that vary from sand to volcanic ash or sheer rock. Of the major players, Tasca d'Almerita seems to have its finger on the pulse of nearly all of these diverse terroirs. The winemaking team oversees five distinct wineries and terroirs throughout the Island: 1. the original Tenuta Regaleali estate in the northern center of the island, 2. Tascante on Mount Etna’s north slope, 3. Capofaro on the island of Salina, where the focus is on Malvasia, 4. Sallier de La Tour in Monreale, which is home to the Syrah La Monaca project, and 5. Tenuta Whitaker, like an island that time forgot on Sicily’s west coast. What’s more, their portfolio consists of some of the best entry-level values (such as the 2022 Regaleali Bianco) and some of Sicily’s world-class wines (such as the Rosso del Conte or the Vigna San Francesco Cabernet Sauvignon and Chardonnay). This year's tastings led to conversations focused on the arid and warm 2021 vintage, which Tasca d'Almerita did a fine job with. The 2021 Perricone Guarnaccio is a good example. In some cases, emergency irrigation was necessary due to the extreme conditions, which also resulted in a harvest that was, on average, ten days early. The late-ripening varieties (Nero d'Avola, Perricone, Cabernet Sauvignon and Nerello Mascalese) also ripened earlier but benefited from lower temperatures and light precipitation in September. That said, yields were down an average of 25%. It will be interesting to taste through the whole portfolio as the remaining wines are released.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Midden in de Siciliaanse heuvels, ten zuidoosten van Palermo, bevindt zich een van de bekendste wijnhuizen van Sicilië, Regaleali. Op het eerste gezicht ogen de heuvels hier in het binnenland dor en droog. Eenmaal bij het landgoed van de familie Tasca d’Almerita gearriveerd, waan je je in een oase. Het landgoed strekt zich uit over 500 hectare, waarvan er 320 zijn gereserveerd voor de wijnstok. Hier zorgt een bijzonder irrigatiesysteem voor het broodnodige water. Het is de enige mogelijkheid om hier druiven te laten groeien. De wijnbouw heeft hier een verrassend lange geschiedenis. De druivenstok werd hier al meer dan honderd jaar geleden succesvol geïntroduceerd. De sleutel tot het succes ligt vooral in de hoogte van de wijngaarden. Aan zee koelt het in dit klimaat ’s nachts niet af. Hier in de bergen, op een hoogte van 450-700 meter boven de zeespiegel, is dat heel anders. Het is hier ´s nachts aangenaam fris. De nachtelijke afkoeling levert druiven op met bijzondere fruitaroma’s.
De wijnen van de familie komen op de markt onder de naam Regaleali, de historische naam van deze streek. In de loop der jaren zijn er nog een aantal domeinen aan het moederbedrijf Regaleali toegevoegd. Tenuta Capofaro op het eiland Salina in de Eolische archipel, Tascante aan de voet van de Etna vulkaan, Sallier de La Tour in Monreale, en Fondazione Whitaker op het eiland Mozia. Elke Tenuta heeft zijn persoonlijke kenmerken, met karakteristieke eigenschappen van de omgeving waar de druiven staan aangeplant, die je terug proeft in de verschillende wijnen.
Men beroemt zich op het bezit van een eigen, inheems druivenras, de tasca-druif. Daarnaast worden voor de wijnen veelal andere druiven van het eiland gebruikt, zoals de in populariteit groeiende Nero d’Avola. Een logische keuze, omdat juist de druiven van het eiland zelf het beste bestand zijn tegen het hete en droge klimaat. Maar om echt bekend te worden is meer nodig. Dat besefte men hier maar al te goed, zodat halverwege de jaren tachtig werd besloten twee internationaal bekende druiven aan te planten: Chardonnay voor wit en Cabernet-Sauvignon voor rood. Met aparte wijnen op basis van deze in 1985 aangeplante druiven werd internationaal furore gemaakt. Daarna wist men ook naam te maken met de producten op basis van de eigen druiven –gelukkig maar. De reputatie van Regaleali was gevestigd. Terechte erkenning voor dit bijzondere domein, dat moderne druiven en dito vormen van wijn maken perfect weet te combineren met traditie, voortvloeiend uit een overlevering van meer dan 150 jaar.