Bekaa-vallei

Bekaa-vallei
2017 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge
51,30 42,40 Vanaf 47,95
2021 Chateau Musar Jeune Rouge
18,45 15,25
Vegan Label
2021 Chateau Musar Jeune Blanc
18,75 15,50 Vanaf 17,50
2017 Chateau Musar Bekaa Valley White
44,95 37,15
2004 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge
79,95 66,07
2012 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge
94,95 78,47
2016 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge Magnum
119,95 99,13
2020 Chateau Musar Jeune Blanc
18,75 15,50
2015 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge
105,95 87,56
per pagina

De Bekaa-vallei, ook wel bekend als het wijngebied van de Bekaa-vallei, is een prominent wijnproducerend gebied in Libanon. Het is een van de oudste en meest gerenommeerde wijngebieden van het land en heeft een rijke geschiedenis van wijnmaken. De Bekavallei ligt in het oosten van Libanon, tussen het Libanongebergte in het westen en het Anti-Libanongebergte in het oosten. Deze geografische ligging biedt een geschikt klimaat en terroir voor de wijnbouw.

Meer informatie over de Bakaa-vallei

De Bekavallei profiteert van een mediterraan klimaat met hete, droge zomers en koude winters. De grote hoogte en de lage luchtvochtigheid van de regio maken het bevorderlijk voor de wijnbouw. De vallei wordt door de omliggende bergketens beschut tegen kustinvloeden, waardoor een klimaat ontstaat dat ideaal is voor de druiventeelt. De Bekavallei heeft een lange geschiedenis van wijnmaken die duizenden jaren teruggaat. Feniciërs, Romeinen en andere oude beschavingen verbouwden druiven en produceerden wijn in deze regio. De Libanese wijntradities werden onderbroken tijdens perioden van conflict, maar hebben de afgelopen decennia een heropleving gekend.

De Bekavallei staat bekend om de productie van zowel rode als witte wijnen. Veel voorkomende druivensoorten die in de regio worden verbouwd, zijn onder meer Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah en Cinsault voor rode wijnen, maar ook Sauvignon Blanc, Chardonnay en Muscat voor witte wijnen. Het terroir van de vallei geeft deze druiven unieke smaken. De Bekavallei herbergt verschillende gerenommeerde wijnhuizen en landgoederen. Enkele van de meest opvallende zijn onder meer Château Musar, Château Ksara en Château Kefraya. Deze wijnhuizen hebben een belangrijke rol gespeeld bij het nieuw leven inblazen van de Libanese wijnindustrie en hebben internationale erkenning gekregen voor hun kwaliteitswijnen. Het gevarieerde terroir van de Bekavallei omvat verschillende grondsoorten en microklimaten die de teelt van een breed scala aan druivensoorten mogelijk maken. De combinatie van hoogte, klimaat en goed doorlatende bodems draagt bij aan de kwaliteit van de wijnen die in de regio worden geproduceerd.

De wijnen uit de Bekavallei vertonen een breed scala aan stijlen, van rijke en robuuste rode wijnen tot frisse en aromatische witte wijnen. De wijnmakers uit de regio hebben moderne wijnbereidingstechnieken overgenomen met behoud van traditionele methoden, wat resulteert in een diversiteit aan smaken en profielen.

Het wijnbouwerfgoed van de Bekavallei is diep verweven met de culturele en culinaire tradities van Libanon. Libanese wijnen worden vaak gedronken bij de lokale keuken, waardoor ze een integraal onderdeel vormen van de gastronomie van het land. Libanese wijnen, vooral die uit de Bekavallei, hebben internationale bekendheid gekregen en staan bekend om hun onderscheidende karakter en kwaliteit. De wijnmakers uit de regio blijven voortbouwen op de historische erfenis van de Libanese wijn en verleggen tegelijkertijd de grenzen van de moderne wijnbereidingspraktijken.

Welke druiven worden er gebruikt in de Bekavallei?

De Bekaa-vallei in Libanon cultiveert een verscheidenheid aan druivensoorten voor de wijnbereiding. De keuze aan druivensoorten in de regio weerspiegelt zowel traditionele Libanese druivensoorten als internationale druivensoorten. Enkele van de belangrijkste druivensoorten die in de Bekavallei worden gebruikt, zijn onder meer:

Cabernet Sauvignon: Cabernet Sauvignon is een van de meest aangeplante rode druivensoorten in de Bekavallei. Het staat bekend om het produceren van volle, complexe en leeftijdswaardige rode wijnen met smaken van donker fruit, cassis en vaak een subtiele kruidige toon.

Syrah (Shiraz): Syrah is een andere populaire rode druif in de Bekavallei. Het wordt gebruikt om rijke en kruidige rode wijnen te maken met tonen van bramen, pruimen en soms een peperig of rokerig karakter.

Merlot: Merlot wordt vaak verbouwd in de regio en draagt bij aan blends en cépagewijnen. Het voegt zachtheid en pruimige fruitsmaken toe aan de wijnen.

Cinsault: Cinsault is een traditionele druivensoort in Libanon en wordt vaak gebruikt in mengsels van rode wijn. Het kan bijdragen aan de smaken van helder rood fruit en frisheid aan de wijnen.

Grenache: Grenache wordt in mindere mate gebruikt, maar is te vinden in sommige rode wijnen uit de Bekavallei, vooral in blends. Het biedt kenmerken van rood fruit en zachte kruiden.

Sauvignon Blanc: Voor witte wijnen wordt vaak Sauvignon Blanc aangeplant. Het produceert aromatische, frisse witte wijnen met tonen van citrus, gras en soms tropisch fruit.

Chardonnay: Chardonnay is een andere witte druivensoort die voorkomt in de Bekavallei en bijdraagt aan zowel cépagewijnen als gemengde witte wijnen. Het kan resulteren in wijnen met een scala aan smaken, van fris en mineraal tot rijk en eikenhout.

Muscat: Muscat wordt gebruikt voor het maken van aromatische, bloemige witte wijnen en voegt een geurig, fruitig karakter toe aan de blends.

Deze druivensoorten weerspiegelen het gevarieerde aanbod aan wijnen die in de Bekavallei worden geproduceerd, van rijke en robuuste rode wijnen tot frisse en aromatische witte wijnen. Het terroir van de vallei, met zijn mediterrane klimaat en unieke grondsoorten, zorgt ervoor dat deze druiven zich op verschillende en vaak complexe manieren kunnen uiten, waardoor Libanese wijnen uit de Bekavallei hoog aangeschreven staan in de mondiale wijngemeenschap.

Hoe zit het met de subregio's van de Bekavallei?

De Bekavallei in Libanon is doorgaans niet onderverdeeld in afzonderlijke subregio's zoals sommige andere wijnregio's. In plaats daarvan wordt het vaak gezien als een verenigd wijnbouwgebied met verschillende microklimaten en terroirs in de vallei. Dit maakt de teelt van een verscheidenheid aan druivensoorten en wijnstijlen in de hele regio mogelijk. De focus ligt meer op de individuele wijngaarden en landgoederen die wijn produceren in de Bekavallei, die elk hun unieke kenmerken en terroir kunnen hebben.

Hoewel er geen algemeen erkende subregio's zijn in de Bekavallei, profiteren wijnmakers en wijngaardbeheerders vaak van de diversiteit van het terroir van de vallei door specifieke wijngaarden te selecteren die het meest geschikt zijn voor bepaalde druivensoorten. Dankzij deze aanpak kunnen ze een breed scala aan wijnen produceren, van robuuste rode wijnen tot aromatische witte wijnen.

Enkele bekende wijnhuizen en landgoederen in de Bekavallei, zoals Château Musar, Château Ksara en Château Kefraya, hebben hun eigen reputatie en wijngaarden gevestigd in de bredere vallei. Deze wijnhuizen hebben vaak unieke microklimaten en bodems die bijdragen aan het onderscheidende karakter van hun wijnen.

In wezen is de Bekaa-vallei een dynamisch en divers wijngebied waar individuele landgoederen en wijngaarden een belangrijke rol spelen bij het presenteren van het scala aan druivensoorten en wijnstijlen die in dit historische Libanese wijnbouwgebied kunnen worden geproduceerd. De wijnmakerijen en wijngaarden in de Bekavallei blijven het volledige potentieel van het terroir van de regio verkennen en tot uitdrukking brengen, dat wordt gekenmerkt door zijn mediterrane klimaat, grote hoogte en gevarieerde bodems.

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!