2009 Chateau Musar Bekaa Valley Rouge Library Collection

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Libanon |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2009 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2020 - 2036 |
Beschikbaar per | 1 sep. 2025 |
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Stuur mij een e-mail als dit product terug is in voorraad
Omschrijving
EN PRIMEUR - LEVERING BEGIN SEPTEMBER 2025 - Library Stock Chateau Musar - Exclusief aanbod van oudere jaren Chateau Musar Red. Uniek en zeer beperkt. Uit de kelders van Chateau Musar.
Het zal duidelijk zijn dat er een zeker fanatisme voor nodig is om onder zulke moeilijke omstandigheden als in Libanon steeds maar door te gaan met wijn maken. Dat fanatisme is bij de familie Hochar in ruime mate aanwezig. Chateau Musar werd in 1930 door Gaston Hochar gecreëerd in het historische familiekasteel, dat dateert uit de 18e eeuw. Dit leende zich perfect voor het maken en opslaan van de wijnen. Op dit moment liggen in de kelders ongeveer een miljoen flessen te rijpen, te wachten op het meest optimale moment om ze aan wijnliefhebbers van over de gehele wereld te presenteren. Gedurende de burgeroorlog is het wijn maken hier onverminderd doorgegaan. Alleen in de jaren ’76 en ’84 is er vanwege de oorlogshandelingen geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van 100 kilometer worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut.
Grondlegger Gaston Hochar werd in 1959 opgevolgd door zijn zoon Serge, die speciaal oenologie had gestudeerd in Bordeaux en stage had gelopen op Chateau Léoville-Barton. Op het domein wordt hij bijgestaan door zijn jongere broer Ronald en tegenwoordig ook door zijn kinderen, Gaston en Karine. Vanwege de achtergrond van Serge, met zijn studie in Bordeaux, is het zeer verklaarbaar dat de rode wijn in veel jaren een duidelijk Bordeaux-achtige uitstraling heeft, met een krachtig en rijp karakter, ondersteund door fraai hout. Sinds enige jaren wordt er ook een witte wijn geproduceerd, die eveneens een uitgesproken krachtig en aromatisch karakter heeft. Het maakt Chateau Musar tot een grote naam in de wereld van de wijn.
Bij Grandcruwijnen voeren we al meer dan 12 jaar de wijnen van Musar en vanwege deze lange relatie met het Wijnhuis en de Importeur mogen we altijd wat bijzondere pareltjes laten meeliften van geweldige oude jaargangen welke men maar zeer mondjesmaar vrijgeeft. Men heeft bij Musar namelijk van al hun wijnen vanaf jaargang 1935 wijnen liggen in hun inmense indrukwekkende kelders.
2009 was echt een gedenkwaardig jaar in de Bekaa-vallei en een oogstjaar van twee helften namelijk voor en na de regen! Deze vintage zal de geschiedenis ingaan als het jaar van de tweedaagse zondvloed van september dit is ongekend sinds het begin van het bijhouden van het weer in 1870. De omstandigheden tot half september waren zeer goed, de eerste drie maanden van het jaar viel er geen regen of sneeuw
maar verrassend genoeg kwamen de regen en sneeuw eind maart terug en gaven de bloeiende wijnstokken een broodnodige vochtboost. De bodems hadden dit vocht ook hard nodig na een paar maanden droogte. Lage luchtvochtigheid in Mei, juni en juli bevorderden een uitstekende gezondheid van de wijnstokken en het onkruid dat ook onder deze omstandigheden gedijde, werd handmatig verwijderd. De zwoele omstandigheden aan het einde van de zomer zorgde voor een snelle ontwikkeling en de rode druiven begonnen te arriveren op 2 september, Cabernet Sauvignon gevolgd door Carignan met Cinsault laatste op de 7e en 8e. Met een lage PH en een hoge zuurgraad en suiker waren de druiven buitengewoon veelbelovend. Na
de regenval van september werden de resterende druiven geoogst en deze waren dan ook sappiger dan normaal, met een volle structuur en een zeer geurige neus.
Vooral de Cabernet Sauvignon floreerde dit jaar, van de bloei tot het domineren van de uiteindelijke structuur en smaak van de wijn, deze vintage heeft een diepe scharlaken kleur en een neus van bramen, thee, donkere chocolade en bessen. In de mond geeft de 2009 rijk zwart en rood fruit, vooral zwarte bessen, kersen, pruimen en vijgen met warme kaneeltoon en een vleugje munt. Deze vintage wordt ook gekenmerkt door een rokerige aardsheid. De tannines zijn goed geïntegreerd, met een goede zuurgraad en een lange, droge afdronk.
Specificaties
Beschikbaar per | 1 sep. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Libanon |
Regio | Bekaa-vallei |
Wijnhuis | Chateau Musar |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2009 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Nu in de aanbieding |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Professionele Recensies
Wine Spectator
CHATEAU MUSAR
Bekaa Valley 2009
Score: 91
Release Price: $60
Region: Lebanon / Bekaa Valley
Issue: Nov 15, 2018
Tasting Note
This has a good energy, featuring an integrated arrangement of cherry paste, currant tart and blood orange flavors, with details of licorice, thyme and leather echoing into the smooth, tobacco-tinged finish. The better of two bottles tasted. Cabernet Sauvignon, Carignan and Cinsault. Drink now through 2029. 16,700 cases made, 1,800 cases imported. — GS
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Wijnbouw in Libanon is verre van een modern verschijnsel. In de Bekavallei zijn bewijzen van wijnproductie gevonden die teruggaan tot het Bronzen Tijdperk, waarbij de Feniciërs tot de eersten behoorden die wijngaarden cultiveerden. De beroemde Bacchustempel in Baalbek getuigt ook van de betrokkenheid van de Romeinen bij de wijnbouw in de regio.
Château Musar: een erfenis van wijnbouw in Libanon
De Bekavallei is een ideale locatie voor druiventeelt. Het dal is ongeveer acht kilometer breed en ligt tussen twee bergketens op een hoogte van ongeveer 1.000 meter. Deze hoge ligging zorgt voor een uniek microklimaat, waarbij de intense hitte overdag wordt gecompenseerd door koele nachten, waardoor de druiven hun fruitige aroma's behouden. Daarnaast zorgt smeltwater uit de bergen voor een betrouwbare watervoorziening, terwijl de bodem, bestaande uit leem, keien en grijze kalksteen, een gezonde omgeving biedt voor de wijnstokken.
Ondanks het voortdurende conflict in de regio is de wijnproductie doorgegaan. De enige uitzonderingen waren in de jaren 1976 en 1984, toen de oorlog de wijnproductie onmogelijk maakte. Druiven moesten bijna 100 kilometer door conflictgebieden worden vervoerd naar de wijnmakerij, gelegen net ten noorden van Beiroet.
De heropleving van de Libanese wijnbouw door Château Musar
Na een lange onderbreking door islamitische heerschappij, die een verbod op alcoholproductie oplegde gedurende meer dan duizend jaar, werd de wijnbouw in Libanon in 1857 nieuw leven ingeblazen door Jezuïetenpriesters. In 1930 richtte Gaston Hochar Château Musar op tijdens de Franse mandaatperiode. Hij haalde zijn druiven uit de Bekavallei en bouwde een wijnmakerij en kelder aan de westelijke flanken van de bergen van Libanon, in Ghazir, net ten noorden van Beiroet. Franse professoren gaven hem advies bij het opzetten van zijn wijnhuis.
De invloed van Serge Hochar
Serge Hochar, de zoon van Gaston, speelde een cruciale rol in het wereldwijd bekendmaken van Château Musar. Na een opleiding bij Château Langoa-Barton in Bordeaux ontwikkelde Serge zijn eigen filosofie rond wijnmaken. Hij koos voor een unieke blend waarbij de stevige structuur van Cabernet Sauvignon werd gecombineerd met het fruitige karakter van Rhône-druiven zoals Carignan en Cinsault, een combinatie die elders zelden voorkomt.
Serge Hochar zette zich in voor natuurlijke wijnbouwtechnieken, waarbij hij wilde gisten gebruikte, klaring en filtering vermeed en zijn wijnen beroemd omschreef als "wijnen zonder make-up". De rode wijnen van Château Musar rijpen gemiddeld 12 maanden in Franse eiken vaten die niet getoast zijn, gevolgd door meerdere jaren kelderrijping. De uiteindelijke blend wordt puur op smaak bepaald, waarbij elke jaargang unieke kenmerken vertoont.
De unieke stijl van Château Musar wijnen
De rode Château Musar is een uitzonderlijke, traditionele wijn die vaak als ouderwets wordt beschouwd qua stijl. De kleur is nooit echt donker, maar vertoont meestal een bruine tint, met tonen van specerijen en een subtiele kruidigheid in zowel geur als smaak. Deze wijnen hebben een opmerkelijk rijpingspotentieel, waarbij Serge Hochar aanbeveelt ze op hun hoogtepunt na 15 jaar te drinken. Elke jaargang heeft zijn eigen persoonlijkheid en de wijnen staan bekend om hun onderscheidende karakter en vermogen om prachtig te ouderen.
Château Musar wordt wereldwijd nog steeds gewaardeerd om zijn toewijding aan traditie en zijn unieke benadering van wijnmaken.
EN PRIMEUR - LEVERING BEGIN SEPTEMBER 2025 - Library Stock Chateau Musar - Exclusief aanbod van oudere jaren Chateau Musar Red. Uniek en zeer beperkt. Uit de kelders van Chateau Musar.
Het zal duidelijk zijn dat er een zeker fanatisme voor nodig is om onder zulke moeilijke omstandigheden als in Libanon steeds maar door te gaan met wijn maken. Dat fanatisme is bij de familie Hochar in ruime mate aanwezig. Chateau Musar werd in 1930 door Gaston Hochar gecreëerd in het historische familiekasteel, dat dateert uit de 18e eeuw. Dit leende zich perfect voor het maken en opslaan van de wijnen. Op dit moment liggen in de kelders ongeveer een miljoen flessen te rijpen, te wachten op het meest optimale moment om ze aan wijnliefhebbers van over de gehele wereld te presenteren. Gedurende de burgeroorlog is het wijn maken hier onverminderd doorgegaan. Alleen in de jaren ’76 en ’84 is er vanwege de oorlogshandelingen geen wijn gemaakt. De druiven moesten dwars door de vuurlinie over een afstand van 100 kilometer worden vervoerd naar de wijnmakerij even ten noorden van Beirut.
Grondlegger Gaston Hochar werd in 1959 opgevolgd door zijn zoon Serge, die speciaal oenologie had gestudeerd in Bordeaux en stage had gelopen op Chateau Léoville-Barton. Op het domein wordt hij bijgestaan door zijn jongere broer Ronald en tegenwoordig ook door zijn kinderen, Gaston en Karine. Vanwege de achtergrond van Serge, met zijn studie in Bordeaux, is het zeer verklaarbaar dat de rode wijn in veel jaren een duidelijk Bordeaux-achtige uitstraling heeft, met een krachtig en rijp karakter, ondersteund door fraai hout. Sinds enige jaren wordt er ook een witte wijn geproduceerd, die eveneens een uitgesproken krachtig en aromatisch karakter heeft. Het maakt Chateau Musar tot een grote naam in de wereld van de wijn.
Bij Grandcruwijnen voeren we al meer dan 12 jaar de wijnen van Musar en vanwege deze lange relatie met het Wijnhuis en de Importeur mogen we altijd wat bijzondere pareltjes laten meeliften van geweldige oude jaargangen welke men maar zeer mondjesmaar vrijgeeft. Men heeft bij Musar namelijk van al hun wijnen vanaf jaargang 1935 wijnen liggen in hun inmense indrukwekkende kelders.
2009 was echt een gedenkwaardig jaar in de Bekaa-vallei en een oogstjaar van twee helften namelijk voor en na de regen! Deze vintage zal de geschiedenis ingaan als het jaar van de tweedaagse zondvloed van september dit is ongekend sinds het begin van het bijhouden van het weer in 1870. De omstandigheden tot half september waren zeer goed, de eerste drie maanden van het jaar viel er geen regen of sneeuw
maar verrassend genoeg kwamen de regen en sneeuw eind maart terug en gaven de bloeiende wijnstokken een broodnodige vochtboost. De bodems hadden dit vocht ook hard nodig na een paar maanden droogte. Lage luchtvochtigheid in Mei, juni en juli bevorderden een uitstekende gezondheid van de wijnstokken en het onkruid dat ook onder deze omstandigheden gedijde, werd handmatig verwijderd. De zwoele omstandigheden aan het einde van de zomer zorgde voor een snelle ontwikkeling en de rode druiven begonnen te arriveren op 2 september, Cabernet Sauvignon gevolgd door Carignan met Cinsault laatste op de 7e en 8e. Met een lage PH en een hoge zuurgraad en suiker waren de druiven buitengewoon veelbelovend. Na
de regenval van september werden de resterende druiven geoogst en deze waren dan ook sappiger dan normaal, met een volle structuur en een zeer geurige neus.
Vooral de Cabernet Sauvignon floreerde dit jaar, van de bloei tot het domineren van de uiteindelijke structuur en smaak van de wijn, deze vintage heeft een diepe scharlaken kleur en een neus van bramen, thee, donkere chocolade en bessen. In de mond geeft de 2009 rijk zwart en rood fruit, vooral zwarte bessen, kersen, pruimen en vijgen met warme kaneeltoon en een vleugje munt. Deze vintage wordt ook gekenmerkt door een rokerige aardsheid. De tannines zijn goed geïntegreerd, met een goede zuurgraad en een lange, droge afdronk.
Beschikbaar per | 1 sep. 2025 |
---|---|
Wijnsoort | Rood |
Land | Libanon |
Regio | Bekaa-vallei |
Wijnhuis | Chateau Musar |
Druif | Cabernet Sauvignon |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2009 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2036 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | En Primeur, Nu in de aanbieding |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard |
Wine Spectator
CHATEAU MUSAR
Bekaa Valley 2009
Score: 91
Release Price: $60
Region: Lebanon / Bekaa Valley
Issue: Nov 15, 2018
Tasting Note
This has a good energy, featuring an integrated arrangement of cherry paste, currant tart and blood orange flavors, with details of licorice, thyme and leather echoing into the smooth, tobacco-tinged finish. The better of two bottles tasted. Cabernet Sauvignon, Carignan and Cinsault. Drink now through 2029. 16,700 cases made, 1,800 cases imported. — GS
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnbouw in Libanon is verre van een modern verschijnsel. In de Bekavallei zijn bewijzen van wijnproductie gevonden die teruggaan tot het Bronzen Tijdperk, waarbij de Feniciërs tot de eersten behoorden die wijngaarden cultiveerden. De beroemde Bacchustempel in Baalbek getuigt ook van de betrokkenheid van de Romeinen bij de wijnbouw in de regio.
Château Musar: een erfenis van wijnbouw in Libanon
De Bekavallei is een ideale locatie voor druiventeelt. Het dal is ongeveer acht kilometer breed en ligt tussen twee bergketens op een hoogte van ongeveer 1.000 meter. Deze hoge ligging zorgt voor een uniek microklimaat, waarbij de intense hitte overdag wordt gecompenseerd door koele nachten, waardoor de druiven hun fruitige aroma's behouden. Daarnaast zorgt smeltwater uit de bergen voor een betrouwbare watervoorziening, terwijl de bodem, bestaande uit leem, keien en grijze kalksteen, een gezonde omgeving biedt voor de wijnstokken.
Ondanks het voortdurende conflict in de regio is de wijnproductie doorgegaan. De enige uitzonderingen waren in de jaren 1976 en 1984, toen de oorlog de wijnproductie onmogelijk maakte. Druiven moesten bijna 100 kilometer door conflictgebieden worden vervoerd naar de wijnmakerij, gelegen net ten noorden van Beiroet.
De heropleving van de Libanese wijnbouw door Château Musar
Na een lange onderbreking door islamitische heerschappij, die een verbod op alcoholproductie oplegde gedurende meer dan duizend jaar, werd de wijnbouw in Libanon in 1857 nieuw leven ingeblazen door Jezuïetenpriesters. In 1930 richtte Gaston Hochar Château Musar op tijdens de Franse mandaatperiode. Hij haalde zijn druiven uit de Bekavallei en bouwde een wijnmakerij en kelder aan de westelijke flanken van de bergen van Libanon, in Ghazir, net ten noorden van Beiroet. Franse professoren gaven hem advies bij het opzetten van zijn wijnhuis.
De invloed van Serge Hochar
Serge Hochar, de zoon van Gaston, speelde een cruciale rol in het wereldwijd bekendmaken van Château Musar. Na een opleiding bij Château Langoa-Barton in Bordeaux ontwikkelde Serge zijn eigen filosofie rond wijnmaken. Hij koos voor een unieke blend waarbij de stevige structuur van Cabernet Sauvignon werd gecombineerd met het fruitige karakter van Rhône-druiven zoals Carignan en Cinsault, een combinatie die elders zelden voorkomt.
Serge Hochar zette zich in voor natuurlijke wijnbouwtechnieken, waarbij hij wilde gisten gebruikte, klaring en filtering vermeed en zijn wijnen beroemd omschreef als "wijnen zonder make-up". De rode wijnen van Château Musar rijpen gemiddeld 12 maanden in Franse eiken vaten die niet getoast zijn, gevolgd door meerdere jaren kelderrijping. De uiteindelijke blend wordt puur op smaak bepaald, waarbij elke jaargang unieke kenmerken vertoont.
De unieke stijl van Château Musar wijnen
De rode Château Musar is een uitzonderlijke, traditionele wijn die vaak als ouderwets wordt beschouwd qua stijl. De kleur is nooit echt donker, maar vertoont meestal een bruine tint, met tonen van specerijen en een subtiele kruidigheid in zowel geur als smaak. Deze wijnen hebben een opmerkelijk rijpingspotentieel, waarbij Serge Hochar aanbeveelt ze op hun hoogtepunt na 15 jaar te drinken. Elke jaargang heeft zijn eigen persoonlijkheid en de wijnen staan bekend om hun onderscheidende karakter en vermogen om prachtig te ouderen.
Château Musar wordt wereldwijd nog steeds gewaardeerd om zijn toewijding aan traditie en zijn unieke benadering van wijnmaken.