2022 Vina Carmen Carmenere Gran Reserva
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2028 |
Omschrijving
De Carmen Gran reserva is een blend Carmenère 95%/Cabernet Sauvignon 5%. De wijn heeft een krachtige expressie van het warme terroir van Apalta, vol, intens, rijk met een fluwelen afdronk, peperig en romig tegelijk. In de neus hebben we zo typerenend voorde Carmenère druif een mix van kruidigheid, chocola, tabak en mooi fruit, aangenaam vanille, zoete pruimen en kersen.
Ook bij het maken van de Carmenère Gran Reserva heeft Carmen gekozen voor één wijngaard, met een ideaal terroir voor deze druif. Het gaat om Apalta, in het hart van de Colchagua Valley. Apalta was een van de eerste terroirs die door pioniers als Aurelio Montes werd gezien als de ideale plek voor wijnbouw van grote klasse. Voor het eerst werd hier gekozen voor de aanplant van wijngaarden op hellingen in plaats van in het vlakke dal. De druiven worden langzamer en beter rijp, zodat de wijnen een fluwelig en prachtig diep karakter krijgen. De “Peñasco”-wijngaard van Carmen ligt in het hoogste deel van Apalta. Door de arme grond wordt de bladgroei van de stokken afgeremd en de rijping van de druiven gestimuleerd. Tegelijk zijn de temperaturen hier hoog genoeg voor een perfecte rijping van de Carmenère. Voor de kleur en het bewaren van het primaire fruit werd een koude inweking van een week toegepast op 4-5 ºC. Bij de gisting op de schillen is gekozen voor een iets hogere temperatuur dan bij de andere druiven, zo tegen de 29 ºC, om extra veel smaakstof uit de druiven te halen. Deze gisting duurde maar liefst tegen de zes weken. Vervolgens heeft de wijn 10 maanden gerijpt op vaten van Frans eiken. Een klein beetje Cabernet zorgt voor nog wat extra pit en stevigheid in deze bijzondere rode wijn.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Chili |
Regio | Colchagua Valley |
Wijnhuis | Vina Carmen |
Druif | Cabernet Sauvignon, Carmenere |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2028 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Donker fruit, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard |
Wijnhuis
Carmen is de oudste van de nu nog in de Chileense wijnbouw actieve bodega’s. Het huis is in 1850 opgericht door Chistian Lanz, die de wijnmakerij heeft benoemd naar zijn geliefde vrouw Carmen. Tot 1987 leidde het een vrij onopvallend bestaan. Toen werd het echter overgenomen door de Claro familie, als mede-eigenaar ook betrokken bij bedrijven als Santa Rita en Los Vascos. Er kon flink worden geïnvesteerd, en men maakte van de gelegenheid gebruik om een van de modernste wijnbedrijven van Chili neer te zetten. In 1994 is de druivensoort carménère herontdekt in de wijngaarden van Carmen. Lang werd gedacht dat deze druivensoort was uitgestorven, vanwege de druifluis, maar onderzoek wees uit dat de druif nog wel degelijk stond aangeplant in de Alta Maipo Valley wijngaarden van Carmen. Sinds de herontdekking is de carménère druif uitgegroeid tot de kenmerkende soort voor de Chileense wijnbouw. Door de bouw aan de voet van het Andesgebergte konden de nieuwe kelders vanuit het wijnhuis zo worden geconstrueerd dat alle bewegingen met de wijn slechts onder invloed van de zwaartekracht plaatsvinden. Het gebruik van pompen, die de wijn op de een of andere manier toch ‘beschadigen’, minder van kwaliteit maken, wordt op deze manier volledig vermeden.
De basis van het succes van Carmen ligt echter niet eens in de hypermoderne installaties, maar in de wijngaard. Ook het professionele team van oenologen, onder leiding van María del Pilar González, speelt uiteraard een belangrijke rol bij het tot stand komen van de kwaliteitswijnen. Met de komst, begin jaren ’90, werd het accent gelegd op de kwaliteit van de druiven door de jonge wijnmaker Alvaro Espinoza. Nu wijnmaakster Emily Faulconer het premium assortiment van Carmen heeft overgenomen, ligt de nadruk op het maken van wijnen met een eigen identiteit en het redden van de waarde van het terroir waar ze vandaan komen. Wijnmaakster Emily Faulconer studeerde landbouwingenieur aan de Universidad Católica de Chile. Ze werkte in wijnhuizen in de Verenigde Staten (Cakebread Cellars), Nieuw-Zeeland (Trinity Hill Winery) en Frankrijk (Chateau Canon). Faulconer heeft ook eerder als hoofd wijnmaker gewerkt in Viña Arboleda, waar zij de wijnbouw- en wijnbouwgebieden leidde, en de nadruk legde op de productie van goede wijnen met een gevoel van oorsprong.