2022 Boscarelli Vino Nobile di Montepulciano

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2024 - 2032 |
- Koop 6 voor 24,95 20,62 en bespaar 7%
Op voorraad
6 items beschikbaar
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
De Vino Nobile is het visitekaartje van het bedrijf. Hier worden de meeste flessen van geproduceerd. De wijn wordt al sinds 1968 door het huis gemaakt, en er is sindsdien weinig veranderd in de druivensamenstelling en de rijpingsmethode en -duur. De wijn representeert alles waar het huis voor staat: frisheid, elegantie, complexiteit en een groot rijpingspotentieel.
De wijn wordt gemaakt van 85% Sangiovese Prugnolo Gentile, aangevuld met kleine percentages Colorino, Canaiolo and Mammolo. De druiven groeien in wijngaarden met alluviale- en zandbodems die rijk zijn aan kalk, klei, slib en stenen. De wijnranken zijn minimaal 10 jaar oud.
Na de handmatige oogst vergist de wijn spontaan op grote eikenhouten vaten. Dit zorgt voor een mooie integratie van het hout in de wijn. Na de vergisting wordt de wijn overgedaan in 500 liter Allier vaten en in grote vaten van Slavonisch eiken, waar hij gedurende 18 tot 24 maanden rijpt. De verschillende wijnen worden met zorg geblend tot deze elegante Vino Nobile. In de neus uitnodigende aroma’s van rijpekersen en pruimen, kruidigheid en subtiel hout. Zacht van smaak met elegante tonen van sappig kersenfruit, aangevuld met ronde tannines en mooie zuren.
De meeste wijngaarden in Cervognano zijn aangeplant op alluviale en zandige kalkbodems met een goed percentage slib, klei en steenachtige structuur die tussen de lagen variëren afhankelijk van de hoogte. De gemiddelde dichtheid ligt rond de 6.500 planten per hectare. Vino Nobile wordt geproduceerd met geselecteerde druiven van wijngaarden die minimaal 10 jaar oud zijn voornamelijk geplant op rode, zanderige en minerale bodems om de wijn veel karakter en veroudering te geven.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Boscarelli |
Druif | Blend Rood, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$40
Drink Date:
2022 - 2032
The Boscarelli 2019 Vino Nobile di Montepulciano opens immediately to red and purple fruits, but the wine also has an ethereal side with cola, licorice and grilled herb. The tannins are firm and chalky, and the wine concludes with bright acidity. The blend is 85% Sangiovese with smaller parts of Canaiolo, Colorino and Mammolo. Final production is 50,000 bottles.
Luca De Ferrari and the team at Boscarelli make some of the most beautiful wines in the appellation.
Published: Dec 07, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Boscarelli
Vino Nobile di Montepulciano 2021 | $42
This red delivers purity, boasting aromas and flavors of cherry, pomegranate, earth and iron, while also staying lively, supported by a dense matrix of tannins. Balanced, with a finish of bitter almond, this needs a few years to integrate. Best from 2027 through 2042. 4,500 cases made.
Published on October 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2025 - 2032
From: Vino Nobile di Montepulciano: An Unstoppable Force (Feb 2025)
The 2021 Vino Nobile di Montepulciano is a total pleasure to the senses, with a perfumed bouquet of wilted violet and lavender tones, a dusting of spices and dried strawberry scents. This is cool-toned and fresh, with pretty wild berry fruits and crunchy mineral notes elevated by a tinge of sour citrus. Giving yet long and gently tannic, this finishes with a resonance of blackberry and hints of spice. The 2021 is delicate yet impactful.
- By Eric Guido on February 2025
My hat is off to Luca De Ferrari and Boscarelli; these are some of the most successful wines of the 2020 vintage. The Vino Nobile di Montepulciano of Boscarelli typically requires more time to come around in bottle, but also offers the balance for a long and steady evolution. In 2020, while the wines have the same lift and elegant feel that I associate with the vintage, they still possess harmonious structures. The mix is quite compelling. With that said, I’m eagerly looking forward to the 2021s, especially after tasting the flagship Vino Nobile. Lastly, as of 2021, the Costa Grande will carry the Pieve Cervognano designation. Boscarelli remains a benchmark of the region.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Paola en zonen Luca en Nicolò richtten wijngaarden en kelders met zorg in om een maximale terroirexpressie in hun wijnen te krijgen.
Egidio Conradi groeit op in een oude Poliziana familie in de Montepulciano-regio, maar vertrekt na zijn studie naar Genua. Hier werkt hij lange tijd als internationaal handelaar. Maar zijn passie voor wijn en de liefde voor Montepulciano zijn zo sterk, dat hij begin jaren ‘60 besluit terug te keren naar zijn geboortegrond. Hij koopt twee oude, verlate boerderijen met oude wijngaarden in Cervignano di Montepulciano, in het hart van de Montepulciano. Volgens Egidio de ideale plek om zijn droom te verwezenlijken: het maken van wijnen van topkwaliteit, authentiek voor dit gebied en met een mooie elegantie.
Samen met dochter Paola en haar man Ippolito De Ferrari richt Edigio in 1962 wijnhuis Poderi Boscarelli op. Ze realiseren zich dat ze met de wijngaarden in het hart van de Montepulciano goud in handen hebben. Samen planten ze wijngaarden opnieuw aan en renoveren en verbouwen ze de oude gebouwen tot een moderne wijnmakerij en kelders. Een groot deel van de wijngaarden ligt op de hellingen ten noordoosten van Montepulciano, in de Chiana vallei. De vallei heeft een bijzonder microklimaat, waarbij een constante luchtstroom zorgt voor ventilatie en verkoeling in de wijngaarden. Hierdoor kunnen de druiven langzaam rijpen en hebben ze minder last van rot en schimmels. De alluviale bodem is rijk aan textuur en zand en heeft een goede waterdoorlatendheid, en geeft de wijnen hun karakteristieke elegante, minerale karakter. Ieder stukje grond heeft zijn eigen karakter, dat de familie zoveel mogelijk probeert terug te laten komen in de wijnen. Daarbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van de wijnstokken, de bodemsamenstelling en de optimale rijpheid van de druiven. Op deze manier maakt het huis ieder jaar zo’n 30 verschillende, unieke cuvées, die afzonderlijk van elkaar vergisten en rijpen en daarna met zorg worden geblend.
Inmiddels zijn beide zonen van Paola, Luca en Nicolò, toegetreden tot het bedrijf. Luca start na zijn middelbare school in de eerste instantie met een opleiding tot diplomaat in Genua, maar besluit in 1988 terug te gaan naar zijn roots om zijn moeder en Dr. Maurizio Castelli, de wijnmaker van het huis, te assisteren. In 1997 sluit ook Nicolò aan. Hij houdt zich bezig met het aanplanten en verzorgen van de wijngaarden. 80 % van de wijngaarden is aangeplant met Sangiovese. Op de overige 20% staan verschillende inheemse druivenrassen als Mammolo, Canaiolo en Colorino en de internationale druivenrassen Merlot en Cabernet Sauvignon. Om de diversiteit in de wijngaarden te vergroten, en daarmee een betere weergave van de terroir te kunnen geven, wordt in verschillende wijngaarden gewerkt volgens de Sélection Massale-methode. Hierbij wordt bij de aanplant van wijngaarden gebruik gemaakt van oude, geselecteerde wijnranken van dezelfde wijngaard of de directe omgeving. Hierdoor ontstaat een mix van verschillende klonen van hetzelfde druivenras, die samen zorgen voor een goede weergave van de terroir.
In de kelders wordt minimaal ingegrepen bij het maken van de wijnen. Alle wijnen vergisten spontaan met behulp van natuurlijke gisten. Hout wordt zeer gedoseerd ingezet bij de vergisting en rijping van de wijnen. De wijnen zijn puur, elegant en hebben ieder een duidelijk herkenbaar karakter. Wijnen uit deze regio kunnen soms behoorlijk rijp en geconcentreerd zijn, maar het relatief koele klimaat in de Chiana vallei en de zeer zorgvuldige manier van werken geven de wijnen van Boscarelli een elegant, toegankelijk karakter.
De Vino Nobile is het visitekaartje van het bedrijf. Hier worden de meeste flessen van geproduceerd. De wijn wordt al sinds 1968 door het huis gemaakt, en er is sindsdien weinig veranderd in de druivensamenstelling en de rijpingsmethode en -duur. De wijn representeert alles waar het huis voor staat: frisheid, elegantie, complexiteit en een groot rijpingspotentieel.
De wijn wordt gemaakt van 85% Sangiovese Prugnolo Gentile, aangevuld met kleine percentages Colorino, Canaiolo and Mammolo. De druiven groeien in wijngaarden met alluviale- en zandbodems die rijk zijn aan kalk, klei, slib en stenen. De wijnranken zijn minimaal 10 jaar oud.
Na de handmatige oogst vergist de wijn spontaan op grote eikenhouten vaten. Dit zorgt voor een mooie integratie van het hout in de wijn. Na de vergisting wordt de wijn overgedaan in 500 liter Allier vaten en in grote vaten van Slavonisch eiken, waar hij gedurende 18 tot 24 maanden rijpt. De verschillende wijnen worden met zorg geblend tot deze elegante Vino Nobile. In de neus uitnodigende aroma’s van rijpekersen en pruimen, kruidigheid en subtiel hout. Zacht van smaak met elegante tonen van sappig kersenfruit, aangevuld met ronde tannines en mooie zuren.
De meeste wijngaarden in Cervognano zijn aangeplant op alluviale en zandige kalkbodems met een goed percentage slib, klei en steenachtige structuur die tussen de lagen variëren afhankelijk van de hoogte. De gemiddelde dichtheid ligt rond de 6.500 planten per hectare. Vino Nobile wordt geproduceerd met geselecteerde druiven van wijngaarden die minimaal 10 jaar oud zijn voornamelijk geplant op rode, zanderige en minerale bodems om de wijn veel karakter en veroudering te geven.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Italië |
Regio | Toscane |
Appellatie | Toscana |
Wijnhuis | Boscarelli |
Druif | Blend Rood, Sangiovese |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 92 |
Vinous rating | 92 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Mineraal, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Lekker luxe, Met vrienden |
Parker
The Wine Advocate
RP 92
Reviewed by:
Monica Larner
Release Price:
$40
Drink Date:
2022 - 2032
The Boscarelli 2019 Vino Nobile di Montepulciano opens immediately to red and purple fruits, but the wine also has an ethereal side with cola, licorice and grilled herb. The tannins are firm and chalky, and the wine concludes with bright acidity. The blend is 85% Sangiovese with smaller parts of Canaiolo, Colorino and Mammolo. Final production is 50,000 bottles.
Luca De Ferrari and the team at Boscarelli make some of the most beautiful wines in the appellation.
Published: Dec 07, 2023
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Boscarelli
Vino Nobile di Montepulciano 2021 | $42
This red delivers purity, boasting aromas and flavors of cherry, pomegranate, earth and iron, while also staying lively, supported by a dense matrix of tannins. Balanced, with a finish of bitter almond, this needs a few years to integrate. Best from 2027 through 2042. 4,500 cases made.
Published on October 31, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
92
Drinking Window
2025 - 2032
From: Vino Nobile di Montepulciano: An Unstoppable Force (Feb 2025)
The 2021 Vino Nobile di Montepulciano is a total pleasure to the senses, with a perfumed bouquet of wilted violet and lavender tones, a dusting of spices and dried strawberry scents. This is cool-toned and fresh, with pretty wild berry fruits and crunchy mineral notes elevated by a tinge of sour citrus. Giving yet long and gently tannic, this finishes with a resonance of blackberry and hints of spice. The 2021 is delicate yet impactful.
- By Eric Guido on February 2025
My hat is off to Luca De Ferrari and Boscarelli; these are some of the most successful wines of the 2020 vintage. The Vino Nobile di Montepulciano of Boscarelli typically requires more time to come around in bottle, but also offers the balance for a long and steady evolution. In 2020, while the wines have the same lift and elegant feel that I associate with the vintage, they still possess harmonious structures. The mix is quite compelling. With that said, I’m eagerly looking forward to the 2021s, especially after tasting the flagship Vino Nobile. Lastly, as of 2021, the Costa Grande will carry the Pieve Cervognano designation. Boscarelli remains a benchmark of the region.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Paola en zonen Luca en Nicolò richtten wijngaarden en kelders met zorg in om een maximale terroirexpressie in hun wijnen te krijgen.
Egidio Conradi groeit op in een oude Poliziana familie in de Montepulciano-regio, maar vertrekt na zijn studie naar Genua. Hier werkt hij lange tijd als internationaal handelaar. Maar zijn passie voor wijn en de liefde voor Montepulciano zijn zo sterk, dat hij begin jaren ‘60 besluit terug te keren naar zijn geboortegrond. Hij koopt twee oude, verlate boerderijen met oude wijngaarden in Cervignano di Montepulciano, in het hart van de Montepulciano. Volgens Egidio de ideale plek om zijn droom te verwezenlijken: het maken van wijnen van topkwaliteit, authentiek voor dit gebied en met een mooie elegantie.
Samen met dochter Paola en haar man Ippolito De Ferrari richt Edigio in 1962 wijnhuis Poderi Boscarelli op. Ze realiseren zich dat ze met de wijngaarden in het hart van de Montepulciano goud in handen hebben. Samen planten ze wijngaarden opnieuw aan en renoveren en verbouwen ze de oude gebouwen tot een moderne wijnmakerij en kelders. Een groot deel van de wijngaarden ligt op de hellingen ten noordoosten van Montepulciano, in de Chiana vallei. De vallei heeft een bijzonder microklimaat, waarbij een constante luchtstroom zorgt voor ventilatie en verkoeling in de wijngaarden. Hierdoor kunnen de druiven langzaam rijpen en hebben ze minder last van rot en schimmels. De alluviale bodem is rijk aan textuur en zand en heeft een goede waterdoorlatendheid, en geeft de wijnen hun karakteristieke elegante, minerale karakter. Ieder stukje grond heeft zijn eigen karakter, dat de familie zoveel mogelijk probeert terug te laten komen in de wijnen. Daarbij wordt rekening gehouden met de leeftijd van de wijnstokken, de bodemsamenstelling en de optimale rijpheid van de druiven. Op deze manier maakt het huis ieder jaar zo’n 30 verschillende, unieke cuvées, die afzonderlijk van elkaar vergisten en rijpen en daarna met zorg worden geblend.
Inmiddels zijn beide zonen van Paola, Luca en Nicolò, toegetreden tot het bedrijf. Luca start na zijn middelbare school in de eerste instantie met een opleiding tot diplomaat in Genua, maar besluit in 1988 terug te gaan naar zijn roots om zijn moeder en Dr. Maurizio Castelli, de wijnmaker van het huis, te assisteren. In 1997 sluit ook Nicolò aan. Hij houdt zich bezig met het aanplanten en verzorgen van de wijngaarden. 80 % van de wijngaarden is aangeplant met Sangiovese. Op de overige 20% staan verschillende inheemse druivenrassen als Mammolo, Canaiolo en Colorino en de internationale druivenrassen Merlot en Cabernet Sauvignon. Om de diversiteit in de wijngaarden te vergroten, en daarmee een betere weergave van de terroir te kunnen geven, wordt in verschillende wijngaarden gewerkt volgens de Sélection Massale-methode. Hierbij wordt bij de aanplant van wijngaarden gebruik gemaakt van oude, geselecteerde wijnranken van dezelfde wijngaard of de directe omgeving. Hierdoor ontstaat een mix van verschillende klonen van hetzelfde druivenras, die samen zorgen voor een goede weergave van de terroir.
In de kelders wordt minimaal ingegrepen bij het maken van de wijnen. Alle wijnen vergisten spontaan met behulp van natuurlijke gisten. Hout wordt zeer gedoseerd ingezet bij de vergisting en rijping van de wijnen. De wijnen zijn puur, elegant en hebben ieder een duidelijk herkenbaar karakter. Wijnen uit deze regio kunnen soms behoorlijk rijp en geconcentreerd zijn, maar het relatief koele klimaat in de Chiana vallei en de zeer zorgvuldige manier van werken geven de wijnen van Boscarelli een elegant, toegankelijk karakter.