2018 Weingut Pfeffingen Gewurztraminer Spätlese Ungstein

17,35 14,34
Wijnsoort Wit
Land Duitsland
Regio Pfalz
Wijnhuis Pfeffingen
Jaar 2018
Druif Gewurztraminer
Inhoud (Alc) 0.75 ltr (11.5%)
Drink venster 2019 - 2026
Bekijk alle kenmerken Ontdek meer over deze wijn

Weingut Pfeffingen Fuhrmann-Eymael, zoals het bedrijf voluit heet, is gelegen in de buurt van Bad Dürkheim, in het hart van de Pfalz. Het oord Pfeffingen kent een zeer rijke wijnhistorie dat teruggaat naar 500-600 v. Chr. Het wijnhuis Pfeffingen werd opgericht in 1622. Daterend uit die tijd is het oorspronkelijke familiewapen dat tot op de dag van vandaag nog steeds het wijnetiket siert.

De Gewurztraminer Spätlese Ungstein van Weingut Pfeffingen is een geweldige wijn voor de liefhebber van de aromatische druif de Gewurztraminer en van wijnen die off dry en half zoet zijn.

De wijn is goudgeel in het glas. In de neus is de wijn aromatische met een pikante, kruidig karakter. Wat meteen opvalt is de zuiverheid en diepgang. Milddroge, elegante smaak, mooie kruidigheid, aangevuld met mineralen. Een citrusbetoonde, ragfijne zuurgraad geeft de wijn elegantie en de afdronk een enorme lengte. Deze wijn is met schroefdop gebotteld.

Deze wijn is zowel als aperitief of gastronomisch inzetbaar: gerookte, lichte vissoorten, kruidige kazen, en natuurlijk perfect bij de (spicy) Aziatische keuken.

Vineyard for 2018 Weingut Pfeffingen Gewurztraminer Spätlese Ungstein

Weingut Pfeffingen Fuhrmann-Eymael, zoals het bedrijf voluit heet, is gelegen in de buurt van Bad Dürkheim, in het hart van de Pfalz. Het oord Pfeffingen kent een zeer rijke wijnhistorie dat teruggaat naar 500-600 v. Chr. Het wijnhuis Pfeffingen werd opgericht in 1622. Daterend uit die tijd is het oorspronkelijke familiewapen dat tot op de dag van vandaag nog steeds het wijnetiket siert. Het bedrijf kwam vanaf 1952 in handen van Karl Fuhrmann, die het bedrijf overnam van zijn schoonvader. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot de beste wijngoederen uit de Pfalz. Vanaf 1991 leidt dochter Doris Eymael samen met haar zoon, Jan Eymael, het wijnhuis.

Specialiteit Scheurebe

Het belangrijkste druivenras is onverminderd de Riesling, die ruim de helft van de aanplant voor zijn rekening neemt. Overige witte druivenrassen zijn de: Weißburgunder, Gewürztraminer en Chardonnay. Naast witte wijn worden er ook krachtige rode wijnen geproduceerd van de Spätburgunder. De trots van het wijnhuis zijn de prachtige, zuivere edelzoete wijnen op basis van de witte druif Scheurebe. Deze worden onmiskenbaar tot de beste edelzoete wijnen uit Duitsland gerekend.

Ligging wijngaarden

De wijngaarden liggen aan de westkant van het wijnhuis. Het overige wijngaardbezit ligt rondom het wijnhuis in een warmer, vlakker deel. In totaal beslaat het 13 hectare. Tot de topwijngaarden behoren de Ungsteiner Herrenberg en de Ungsteiner Weilberg, waar de bodem bestaat uit kalk, mergel en löss.

Grand Cru wijngaard

De Ungsteiner Weilberg wordt in de volksmond ook wel “Rot Erde”/Terra Rossa/rode kleiaarde genoemd vanwege de opvallend rode kleur. Deze wijngaard stamt nog uit de Romeinse tijd. Het is geclassificeerd als “Grosses Gewächs” (Grand Cru wijngaard) en levert weelderige, duurzame wijnen op met een pikante smaak. In warmere jaren neigend naar tropisch fruit.

De Ungsteiner Herrenberg draag eveneens de classificatie "Grosses Gewächs" (Grand Cru). De hiervan afkomstige wijnen bezitten een hoog mineralengehalte en zijn zeer elegant.

Grosses Gewächs criteria

De voorwaarden om voor de classificatie Grosses Gewächs in aanmerking te komen zijn:

De wijngaard moet opgenomen zijn in de classificatie die destijds in 1828 is vastgelegd bij koninklijk besluit;
Uitsluitend handpluk en een rendement van maximaal 48 hectoliter per hectare zijn vereist;
Minimaal een suikergehalte van 90 graden Oechsle;
De oogst ondergaat een strenge kwaliteitscontrole, zowel vlak na de oogst als later in de kelder;
Alle wijnen worden analytisch en proeftechnisch gekeurd zowel voor als na de botteling door een onafhankelijke wijncommissie.
Kortom het valt niet mee om Grosses Gewächs te mogen voeren!

Lid VDP

Weingut Pfeffingen is lid van de VDP (Vereinigung Deutsche Prädikatsweingüter). Uitsluitend de beste Duitse wijnproducenten komen voor een lidmaatschap in aanmerking. Het ledenaantal bestaat uit circa 200 leden.

Kenmerken
Wijnsoort Wit
Land Duitsland
Regio Pfalz
Wijnhuis Pfeffingen
Druif Gewurztraminer
Biologisch Ja
Vegan Nee
Jaar 2018
Drinken vanaf 2019
Drinken tot 2026
Alcohol % 11.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Nee
Dessert wijn Nee
Afsluiting Schroefdop
Smaakprofiel Aromatisch, Fruitig, Kruidig, Mineraal, Rijk, Rond, Vol, Wit fruit, Zoet
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Summer party, Terras, Voor alledag
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:2018 Weingut Pfeffingen Gewurztraminer Spätlese Ungstein
Uw waardering

Grandcruwijnen

Welke gerechten passen perfect bij deze wijn?

Onze online smart sommelier helpt je!

Laatste review

04.12.2022

Domaine Allimant-Laugner Cremant d'Alsace Rose

"Prima alternatief voor cChampagne. Kan als aperitif maar ook zeker goed..." LBRA

Bekijk product recensie