2018 Domaine Allimant-Laugner Gewurztraminer Grand Cru Praelatenberg
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (13.5%) |
Drink venster | 2023 - 2038 |
Beschikbaar per | 23 mrt. 2023 |
Omschrijving
De geboorteplaats van de Traminer ligt in het Italiaanse Tirol (Duitstalig Italië) maar toen hebben selecties geleid tot een meer pittige druivensoort, "Gewurzt" in het Duits en de plek waar de mooiste Gewurztaminers vandaan komen is zonder twijfel de Elzas (Alsace) om deze druivensoort zich van zijn beste kan laat zien op de granietbodems, waardoor het zijn intense aromatische palet benadrukt. Natuurlijk worden ze ook verbouwd in andere gebieden en landen maar dan wordt de stijl vaak te zoet en mist het de finesse en zuren die zo typerend zijn.
De Allimant-Laugner Gewurztraminer Grand Cru Praelatenberg is het topmodel en komt van de Praelatenberg grandcru wijngaard. Al sinds begin van de 9e eeuw worden hier door de benedictijnen in wijnstokken werd gecultiveerd, vandaar de naam "heuvel van de prelaten", hoewel de oorsprong misschien ouder is, zoals blijkt uit de aanwezigheid van Romeinse monumenten. De reden dat deze wijngaard een grandcru status heeft komt door het unieke terroir. De Gneissic bodem (gneis) bestaat uit graniet rijk aan ijzerhoudende elementen (kwarts, mica en veldspaat) en het perceel van Allimant-Laugner is gelegen op het noordelijke deel van de heuvel, pal naar het oosten gericht, op een glooiende helling die een prachtig huwelijk biedt van ferritische granietelementen en klei, waardoor de wijnstok wordt gespaard van zomerse droogtes en daardoor de perfecte balans krijgt tussen de zuren en het zoet Deze cuvée is handmatig geoogst op 4 oktober met gezonde, rijke en geconcentreerde kleine druiven perfect bedoeld om de charmante en genereuze kant van Gewurztraminer te onthullen. Dit wordt weerspiegeld in een zijdezachte zachtheid in de mond en een mooie dans van kruidige en bloemige aroma's. De Gewurztraminer Grand Cru Praelatenberg is helder goudgeel van kleur. In de neus zeer expressieve aroma's van exotisch fruit, kweepeer, gedroogde rozenblaadjes en kamperfoelie. Een afdronk die vol, krachtig en zeer complex is en die begeleid wordt door nerveus frisse zuren.
Dit is een wijn voor de liefhebber van een complexe wijn met zoete tonen en is dus een zeer smaakopwekkend aperitief en is natuurlijk de perfecte begeleider bij pittige Aziatische gerechten en bij sterke kazen zoals bijvoorbeeld een blauw aderige-kaas of lang gerijpte oude kaas. Lekker koel serveren.
OVER DOMAINE ALLIMANT-LAUGNER
De oorsprong van Domaine Allimant-Laugner begint met 2 families die de wijngaarden sinds de 17e eeuw verbouwen, de Laugners in het dorp Dieffenthal en de Allimants in Saint-Hippolyte. In 1816 en na deelname aan alle campagnes van Napoleon, koopt kapitein François-Antoine Allimant meer wijnstokken op de heuvels van Haut-Koenigsbourg en een prachtige boerderij uit 1664 in het dorp Orschwiller, het huidige eigendom van het domein. Zoals de meeste families leefden de Allimants nog steeds van het verbouwen van meerde gewassen maar kozen ervoor om zich meer op wijn te concentreren met Charles Allimant, die zijn wijn begon te bottelen in 1949 en hun distributie ontwikkelde met zijn dochter Mariette en haar man René Laugner. Hun oudste zoon Hubert nam het in 1984 over, gaf het domein de echte faam tesamen met zijn vrouw Françoise, en sinds 2013 met hun zoon Nicolas. De familie beheert Domaine Allimant-Laugner als een prachtige erfgoed van meer dan 10 generaties.
Het voorrecht om een product van dit unieke authentieke terroir geeft ook een verantwoordelijk en dus wordt er door Domaine Allimant-Laugner op natuurlijke wijze gewerkt met het grootste respect voor het milieu. Alle taken worden (platen snoeien, plukken, onderhoud) en ook omdat door het nauw contact met de wijnstokken beter wordt begrepen wat de behoefte zijn. Om de kracht van de wijnstokken goed te beheersen en het ecosysteem te behouden, werkt men voornamelijk met afwisselend geploegde en grasrijke rijen. Ook in de kelder moeten moderniteit en traditie goed in evenwicht zijn om nauwkeurige en fijne wijnen te produceren, maar met een minimale menselijke en ecologische afdruk. Men werkt met een gloednieuwe pneumatische pers en roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling en fermentatie vindt alleen plaats met natuurlijke gisten. De basis wordt gelegd in de unieke wijngaarden welke al 10 generaties lang wordt beheerd door de familie. Met respect en moderniteit worden door Domaine Allimant-Laugner geweldige wijnen gemaakt.
WEETJE: Lees meer onder de tab Wijnhuis - hier vindt u ook nog wat foto's en een video van dit prachtige domein.
Specificaties
Beschikbaar per | 23 mrt. 2023 |
---|---|
Wijnsoort | Wit |
Land | Frankrijk |
Regio | Alsace |
Wijnhuis | Domaine Allimant-Laugner |
Druif | Gewurztraminer |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2038 |
Alcohol % | 13.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Nee |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Complex, Droog, Fris, Fruitig, Mineraal, Strak, Wit fruit |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe |
Wijnhuis
De oorsprong van Domaine Allimant-Laugner begint met 2 families die de wijngaarden sinds de 17e eeuw verbouwen, de Laugners in het dorp Dieffenthal en de Allimants in Saint-Hippolyte. In 1816 en na deelname aan alle campagnes van Napoleon, koopt kapitein François-Antoine Allimant meer wijnstokken op de heuvels van Haut-Koenigsbourg en een prachtige boerderij uit 1664 in het dorp Orschwiller, het huidige eigendom van het domein.
Zoals de meeste families leefden de Allimants nog steeds van het verbouwen van meerde gewassen maar kozen ervoor om zich meer op wijn te concentreren met Charles Allimant, die zijn wijn begon te bottelen in 1949 en hun distributie ontwikkelde met zijn dochter Mariette en haar man René Laugner. Hun oudste zoon Hubert nam het in 1984 over, gaf het domein de echte faam tesamen met zijn vrouw Françoise, en sinds 2013 met hun zoon Nicolas. De familie beheert Domaine Allimant-Laugner als een prachtig erfgoed van meer dan 10 generaties.
De 7 variëteiten uit de Elzas (Alsace) worden geteeld op een totaal van 12 hectare aan wijnstokken, wat neerkomt op 40 afzonderlijke percelen met verschillende oriëntaties, leeftijden en terroirs. Deze percelenverdeling is essentieel om de rassen op de juiste gronden goed tot uiting te laten komen. Ten zuiden van het dorp, tussen Orschwiller en Saint-Hippolyte, zijn de zware klei- en kalksteenbodems bijzonder geschikt voor de Pinots. Ten noorden van het dorp tot aan Châtenois zijn er granieten bodems die het mogelijk maken om meer aromatische Riesling en Gewurztraminer te produceren. Boven Orschwiller worden de graniet- en schist heuvels van de Praelatenberg sinds de 9e eeuw tot wijnstokken verbouwd. Dit terroir maakt de productie van precieze en zeer typische wijnen mogelijk, die van nature geclassificeerd zijn als Grand Cru d'Alsace. De percelen hebben een dichtheid van meer dan 5500 wijnstokken per hectare, wat de concurrentie en diepere beworteling bevordert, voor een betere typiciteit. Des te meer concurrentie des te harder een druif moet werken en des te dieper deze moet wortelen. Slecht voor hoge volumes maar perfect voor kwaliteit en dat is waar dit huis voor staat.
De vraag naar mousserende wijn groeit ook in de regio en de Crémants Blanc en Rosé, geproduceerd op de traditionele methode met onze lokale variëteiten, vertegenwoordigen de helft van de productie van Domaine Allimant-Laugner en hebben het huis zeker nog veel meer internationale bekendheid gegeven zeker nadat de wijnen stuk voor stuk zeer hoge beoordelingen hebben gekregen van de internationale wijnpers.
Het voorrecht van een product van dit unieke authentieke terroir geeft ook een verantwoordelijkheid en dus wordt er door Domaine Allimant-Laugner op natuurlijke wijze gewerkt met het grootste respect voor het milieu. Alle taken (planten snoeien, plukken, onderhoud) worden op natuurlijke wijze gedaan, ook omdat door het nauw contact met de wijnstokken beter wordt begrepen wat de behoeften zijn. Om de kracht van de wijnstokken goed te beheersen en het ecosysteem te behouden, werkt men voornamelijk met afwisselend geploegde en grasrijke rijen. Ook in de kelder moeten moderniteit en traditie goed in evenwicht zijn om nauwkeurige en verfijnde wijnen te produceren, maar met een minimale menselijke en ecologische afdruk. Men werkt met een gloednieuwe pneumatische pers en roestvrijstalen tanks met temperatuurregeling en fermentatie vindt alleen plaats met natuurlijke gisten. De basis wordt gelegd in de unieke wijngaarden welke al 10 generaties lang worden beheerd door de familie. Met respect en moderniteit worden door Domaine Allimant-Laugner geweldige wijnen gemaakt.