2018 Egon Müller Scharzhofberger Auslese

Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | Saar |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (7.5%) |
Drink venster | 2020 - 2075 |
Lage voorraad
Nog maar 2 over
Omschrijving
De wijnen van Egon Müller zijn wereldwijd een begrip. De legendarische reputatie van dit wijngoed is vooral gebaseerd op zijn edelzoete wijnen. Deze bezitten een ongekend bewaarpotentieel en overtreffen menig rode wijn. Legendarische wijnen met wereldfaam, zijn die uit: 1997 en 1999. De wijnen van Egon Müller-Scharzhof zijn zo gewild dat deze jaarlijks op de wijnveiling in Trier recordprijzen opbrengen en de rating van Parker en Suckling liggen vaak heel dicht tegen de maximale 100-punten grens aan.
Het totale wijngaardbezit omvat 8 hectare, waarvan 7 hectare bezittingen in Scharzhof. De beroemde wijngaard, Wiltinger Braune Kupp is geheel in handen van Egon Müller. De hiervan afkomstige wijnen dragen de naam `Le Gallais.`
Vanaf 2000 vond er een wisseling van de wacht plaats. Stefan Fabian nam het roer als keldermeester over van Horst Frank. Het wijnmaken op Scharzhof is erg traditioneel en minimalistisch, d.w.z. dat de kwaliteit voor 100% ontstaat in de wijngaard. In de kelder wordt er dan ook minimaal ingegrepen, zodat het terroir tot volle expressie kan komen. De filosofie van Egon Müller is nog altijd een klinkende waarheid: de kwaliteit ontstaat in de wijngaard en waardoor de fijnste wijnen worden gecreëerd.
De zonnige vintage van 2018 leverde perfecte, volledig rijpe en gedroogde druiven op om prachtige, nobele, zoete wijnen van alle kwaliteitsniveaus te produceren. De grootste uitdaging was om ondanks al het royale, bijna uitbundige fruit de spanning en een zekere frisheid te behouden. En dit is precies waar legendarische terroirs zoals de Scharzhofberg tot hun recht komen.
97/100 Punten Parker "...clear, intense and concentrated on the flinty and even rocky nose with its crunchy notes of broken slate and lemon juice. On the palate, this is a generous, highly elegant and refined, beautifully balanced and salty-crystalline Auslese..."
Specificaties
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Moezel |
Appellatie | Saar |
Iconen | Icoon Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland |
Wijnhuis | Egon Müller |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2075 |
Alcohol % | 7.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Fris, Fruitig, Mineraal, Rijk, Steenfruit, Strak, Zoet |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
RP 97
Drink Date:
2020 - 2070
The 2018 Scharzhofberger Auslese (AP #8) is coolish, clear, intense and concentrated on the flinty and even rocky nose with its crunchy notes of broken slate and lemon juice. On the palate, this is a generous, highly elegant and refined, beautifully balanced and salty-crystalline Auslese with concentrated but detailed, elegant fruit, finely grained minerals and a long, complex finish. An impressive, great vin de terroir. Tasted in June 2019.
RP 98
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
Drink Date:
2030 - 2080
Egon Müller's 2017 Scharzhofberger Auslese (AP #7) offers fascinating crunchy, perfectly ripe, almost oily Riesling and dark slate aromas with some iron and herbal notes. This nose represents perfect ripeness, and that’s what you get on the palate: a lush, crystalline and flinty, mouthwateringly salty, fresh and piquant Riesling of great class, complexity and style. Gosh, this is a beautiful and seductive Scharzhofberger of which I wish I had a fuder in my cellar. Absolutely marvelous and a must-taste (or have). Tasted in June 2019.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
EGON MÜLLER-SCHARZHOF RIESLING MOSEL SCHARZHOFBERGER AUSLESE 2017
Monday, June 25, 2018
Score
97
Although this Saar Auslese is still a bit closed, it already shows sensational refinement and elegance. With aeration, the aromas of tropical flowers and fruits slowly emerge. The wine seemingly wraps its tendrils around you and pulls you into its seductive embrace. Better from 2019, but there's no rush. There's decades of aging potential here.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Egon Müller
Riesling Auslese Mosel Scharzhofberger 2017
A monumental auslese that focuses on freshness and minerality, rather than concentration and sweetness. This glides across the palate seamlessly, showing peach tart, ginger glaze and lemon curd flavors accented by thyme and spice. Well-structured and harmonious, but also with intense acidity for now. Elegantly framed on the super long, pure-tasting finish. Give this time to integrate. Best from 2021 through 2045. 12 cases imported.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2025 - 2047
From: Saar Riesling 2018: Beating the Heat (Jul 2020)
White peach and white currant in jellied form are wreathed in thyme and mint and accompanied by a whiff of raw mushroom on an enticing nose and a glossy, faintly oily palate. Prominent sweetness is checked by an influx of fresh citrus, along with mouthwatering salinity. The vibrantly persistent finish introduces nippy aspects of green herbs as well as of botrytis spice. Like its counterpart from the Braune Kupp, this will need time to reveal its full stature.
- By David Schildknecht on August 2019
94
Drinking Window
2019 - 2050
From: The Saar’s Deliciously Diverse 2017s (Oct 2019)
While this Auslese harbors marginally less acidity than its Spätlese counterpart, there is a blazingly bright, invigorating, almost severe sense of grapefruit, pineapple and lemon concentrates, along with piquancy of zests and seeds that engenders a near-indelible palate impression. The wine’s citricity is beautifully complemented by creamy-richness of texture as well as by flavors of quince preserves, white peach syrup and white raisin. A vibrantly sustained finish is at once invigoratingly tangy and envelopingly rich.
- By David Schildknecht on September 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Egon Müller is een Duitse wijnproducent die bekend staat om het produceren van de beste Riesling's ter wereld. Het landgoed, officieel bekend als Weingut Egon Müller, ligt in het Saardal in de wijnstreek Moezel in Duitsland.
Geschiedenis van Egon Müller
Het wijndomein Egon Müller heeft een lange en legendarische geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 18e eeuw. De familie Müller is al generaties lang betrokken bij de wijnbereiding. Egon Müller staat vooral bekend om zijn productie van Riesling, een druivensoort die gedijt in het koele klimaat en de steile wijngaarden van de Moezelstreek. Het landgoed bezit en beheert enkele van de meest begeerde wijngaarden in de Saarvallei, waaronder de wijngaard Scharzhofberg. De Scharzhofberg is een van de beroemdste en meest gewaardeerde wijngaarden van Duitsland, bekend om zijn unieke microklimaat en ideale terroir voor Riesling.
Traditionele wijnbereiding
Egon Müller houdt zich aan traditionele wijnbereidingspraktijken. Ze richten zich op het maken van wijn met weinig interventie, het met de hand oogsten en het zacht persen van de druiven. Het wijnbereidingsproces benadrukt het behoud van de natuurlijke smaken en kenmerken van de Riesling. De Riesling-wijnen van Egon Müller worden gevierd vanwege hun zuiverheid, elegantie en een aparte expressie van terroir. De wijnen worden vaak gekenmerkt door levendige zuurgraad, intense fruitsmaken en een opmerkelijk rijpingspotentieel. Egon Müller produceert Rieslings in verschillende stijlen, waaronder Trocken (droog) en Feinherb (droog). Deze diversiteit komt tegemoet aan verschillende smaken en voorkeuren.
Scharzhof
De volledige naam van Egon Müller is Egon Müller-Scharzhof, wat verwijst naar de beroemde Scharzhofberg-wijngaard. Deze wijngaard vormt de kern van de reputatie van het landgoed en is waar veel van hun iconische Rieslings vandaan komen.
De toewijding van Egon Müller aan het produceren van uitzonderlijke Riesling-wijnen en hun beheer over de opmerkelijke Scharzhofberg-wijngaard hebben hun positie als een van 's werelds meest vooraanstaande Riesling-producenten verstevigd. Hun wijnen worden gevierd vanwege hun unieke karakter en het vermogen om gracieus te verouderen, waardoor ze een punt van trots zijn voor Duitse wijnliefhebbers.
De wijnen van Egon Müller zijn wereldwijd een begrip. De legendarische reputatie van dit wijngoed is vooral gebaseerd op zijn edelzoete wijnen. Deze bezitten een ongekend bewaarpotentieel en overtreffen menig rode wijn. Legendarische wijnen met wereldfaam, zijn die uit: 1997 en 1999. De wijnen van Egon Müller-Scharzhof zijn zo gewild dat deze jaarlijks op de wijnveiling in Trier recordprijzen opbrengen en de rating van Parker en Suckling liggen vaak heel dicht tegen de maximale 100-punten grens aan.
Het totale wijngaardbezit omvat 8 hectare, waarvan 7 hectare bezittingen in Scharzhof. De beroemde wijngaard, Wiltinger Braune Kupp is geheel in handen van Egon Müller. De hiervan afkomstige wijnen dragen de naam `Le Gallais.`
Vanaf 2000 vond er een wisseling van de wacht plaats. Stefan Fabian nam het roer als keldermeester over van Horst Frank. Het wijnmaken op Scharzhof is erg traditioneel en minimalistisch, d.w.z. dat de kwaliteit voor 100% ontstaat in de wijngaard. In de kelder wordt er dan ook minimaal ingegrepen, zodat het terroir tot volle expressie kan komen. De filosofie van Egon Müller is nog altijd een klinkende waarheid: de kwaliteit ontstaat in de wijngaard en waardoor de fijnste wijnen worden gecreëerd.
De zonnige vintage van 2018 leverde perfecte, volledig rijpe en gedroogde druiven op om prachtige, nobele, zoete wijnen van alle kwaliteitsniveaus te produceren. De grootste uitdaging was om ondanks al het royale, bijna uitbundige fruit de spanning en een zekere frisheid te behouden. En dit is precies waar legendarische terroirs zoals de Scharzhofberg tot hun recht komen.
97/100 Punten Parker "...clear, intense and concentrated on the flinty and even rocky nose with its crunchy notes of broken slate and lemon juice. On the palate, this is a generous, highly elegant and refined, beautifully balanced and salty-crystalline Auslese..."
Wijnsoort | Wit |
---|---|
Land | Duitsland |
Regio | Moezel |
Appellatie | Saar |
Iconen | Icoon Duitsland, Oostenrijk & Zwitserland |
Wijnhuis | Egon Müller |
Druif | Riesling |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2020 |
Drinken tot | 2075 |
Alcohol % | 7.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 97 |
James Suckling rating | 97 |
Vinous rating | 93 |
Smaakprofiel | Aromatisch, Bloemig, Complex, Fris, Fruitig, Mineraal, Rijk, Steenfruit, Strak, Zoet |
Drink momenten | Cadeau!, Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Parker
RP 97
Drink Date:
2020 - 2070
The 2018 Scharzhofberger Auslese (AP #8) is coolish, clear, intense and concentrated on the flinty and even rocky nose with its crunchy notes of broken slate and lemon juice. On the palate, this is a generous, highly elegant and refined, beautifully balanced and salty-crystalline Auslese with concentrated but detailed, elegant fruit, finely grained minerals and a long, complex finish. An impressive, great vin de terroir. Tasted in June 2019.
RP 98
Reviewed by:
Stephan Reinhardt
Drink Date:
2030 - 2080
Egon Müller's 2017 Scharzhofberger Auslese (AP #7) offers fascinating crunchy, perfectly ripe, almost oily Riesling and dark slate aromas with some iron and herbal notes. This nose represents perfect ripeness, and that’s what you get on the palate: a lush, crystalline and flinty, mouthwateringly salty, fresh and piquant Riesling of great class, complexity and style. Gosh, this is a beautiful and seductive Scharzhofberger of which I wish I had a fuder in my cellar. Absolutely marvelous and a must-taste (or have). Tasted in June 2019.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
EGON MÜLLER-SCHARZHOF RIESLING MOSEL SCHARZHOFBERGER AUSLESE 2017
Monday, June 25, 2018
Score
97
Although this Saar Auslese is still a bit closed, it already shows sensational refinement and elegance. With aeration, the aromas of tropical flowers and fruits slowly emerge. The wine seemingly wraps its tendrils around you and pulls you into its seductive embrace. Better from 2019, but there's no rush. There's decades of aging potential here.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Wine Spectator
Egon Müller
Riesling Auslese Mosel Scharzhofberger 2017
A monumental auslese that focuses on freshness and minerality, rather than concentration and sweetness. This glides across the palate seamlessly, showing peach tart, ginger glaze and lemon curd flavors accented by thyme and spice. Well-structured and harmonious, but also with intense acidity for now. Elegantly framed on the super long, pure-tasting finish. Give this time to integrate. Best from 2021 through 2045. 12 cases imported.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Vinous
93
Drinking Window
2025 - 2047
From: Saar Riesling 2018: Beating the Heat (Jul 2020)
White peach and white currant in jellied form are wreathed in thyme and mint and accompanied by a whiff of raw mushroom on an enticing nose and a glossy, faintly oily palate. Prominent sweetness is checked by an influx of fresh citrus, along with mouthwatering salinity. The vibrantly persistent finish introduces nippy aspects of green herbs as well as of botrytis spice. Like its counterpart from the Braune Kupp, this will need time to reveal its full stature.
- By David Schildknecht on August 2019
94
Drinking Window
2019 - 2050
From: The Saar’s Deliciously Diverse 2017s (Oct 2019)
While this Auslese harbors marginally less acidity than its Spätlese counterpart, there is a blazingly bright, invigorating, almost severe sense of grapefruit, pineapple and lemon concentrates, along with piquancy of zests and seeds that engenders a near-indelible palate impression. The wine’s citricity is beautifully complemented by creamy-richness of texture as well as by flavors of quince preserves, white peach syrup and white raisin. A vibrantly sustained finish is at once invigoratingly tangy and envelopingly rich.
- By David Schildknecht on September 2018
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Egon Müller is een Duitse wijnproducent die bekend staat om het produceren van de beste Riesling's ter wereld. Het landgoed, officieel bekend als Weingut Egon Müller, ligt in het Saardal in de wijnstreek Moezel in Duitsland.
Geschiedenis van Egon Müller
Het wijndomein Egon Müller heeft een lange en legendarische geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 18e eeuw. De familie Müller is al generaties lang betrokken bij de wijnbereiding. Egon Müller staat vooral bekend om zijn productie van Riesling, een druivensoort die gedijt in het koele klimaat en de steile wijngaarden van de Moezelstreek. Het landgoed bezit en beheert enkele van de meest begeerde wijngaarden in de Saarvallei, waaronder de wijngaard Scharzhofberg. De Scharzhofberg is een van de beroemdste en meest gewaardeerde wijngaarden van Duitsland, bekend om zijn unieke microklimaat en ideale terroir voor Riesling.
Traditionele wijnbereiding
Egon Müller houdt zich aan traditionele wijnbereidingspraktijken. Ze richten zich op het maken van wijn met weinig interventie, het met de hand oogsten en het zacht persen van de druiven. Het wijnbereidingsproces benadrukt het behoud van de natuurlijke smaken en kenmerken van de Riesling. De Riesling-wijnen van Egon Müller worden gevierd vanwege hun zuiverheid, elegantie en een aparte expressie van terroir. De wijnen worden vaak gekenmerkt door levendige zuurgraad, intense fruitsmaken en een opmerkelijk rijpingspotentieel. Egon Müller produceert Rieslings in verschillende stijlen, waaronder Trocken (droog) en Feinherb (droog). Deze diversiteit komt tegemoet aan verschillende smaken en voorkeuren.
Scharzhof
De volledige naam van Egon Müller is Egon Müller-Scharzhof, wat verwijst naar de beroemde Scharzhofberg-wijngaard. Deze wijngaard vormt de kern van de reputatie van het landgoed en is waar veel van hun iconische Rieslings vandaan komen.
De toewijding van Egon Müller aan het produceren van uitzonderlijke Riesling-wijnen en hun beheer over de opmerkelijke Scharzhofberg-wijngaard hebben hun positie als een van 's werelds meest vooraanstaande Riesling-producenten verstevigd. Hun wijnen worden gevierd vanwege hun unieke karakter en het vermogen om gracieus te verouderen, waardoor ze een punt van trots zijn voor Duitse wijnliefhebbers.