Filteren

Vinos de Madrid (Appellatie)

Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

Van laag naar hoog sorteren
per pagina

De wijngebieden ten zuidwesten en ten zuidoosten van de stad kregen in 1990 volgde de volledige D.O. status. De veranderingen op de internationale wijnmarkt, zijn ook in Madrid niet uitgebleven. De nieuwe generatie wijnconsumenten is internationaal georiënteerd en wilde een beter product dan de simpele, landelijke wijnen van vroeger. Bovendien kent Madrid, net zoals andere grote Europese steden, een bloeiende yuppie-cultuur, in de betere wijken, die aandacht heeft getrokken van veel wijnproducenten. Er wordt hard gewerkt in Madrids wijngebieden om te profiteren van de nieuwe status van de stad als een wereldcentrum op artistieke en gastronomische gebied. Vinos de Madrid wijnstreek

Gastronomie

In Madrid kan men, zoals in de meeste Europese hoofdsteden, allerlei gerechten van haast elk denkbare cultuur eten, Spaanse regionale gerechten inbegrepen. Door het ad hoc ontstaan van de stad, is er niet echt een lokale keuken. Callos a la Madrileña is zo ongeveer het enige gerecht dat de naam van de hoofdstad draagt. Het is een pikant gekruide schotel van pens, die nu overal in Spanje te krijgen is.

De wijngaarden van Madrid bieden een heel scala aan kwaliteit. Er zijn wijnen die de vereisten van een kwaliteitswijn niet halen maar er zijn ook enkele excellente wijnen, vooral uit de subzone Arganda, die door hun trotse producenten ijverig gepromoot worden. De nabijheid van Madrid met haar florerende markt en als maar stijgende welvaart, zou voldoende moeten stimuleren om op lange termijn het beste te halen uit de wijnboeren en -producenten. Als zij die belofte waar maken, dan loont het zeker de moeite om dit gebied in het oog te houden.

Geografie en geologie

De D.O. Vinos de Madrid bestaat uit drie subzones: Subzona San Martín de Valdeiglesias, 3.821 ha wijngaard ten oosten van Madrid in het zuiden grenzend aan Méntrida. De bodem bestaat uit bruine aarde op graniet, licht zurig en met weinig humus. Subzona Navalcarnero, 2.107 ha wijngaard ten oosten en zuidoosten van Madrid en ook grenzend aan Méntrida in het zuiden. De bodem is hier armer, zonder carbonaten, met weinig voedingsstoffen; de ondergrond is grof zand en klei die het water goed vasthoudt.

Subzona Arganda, 5.830 ha wijngaard in het zuidwesten van Madrid en grenzend aan La Mancha in het zuiden. De bodem in Arganda is veel beter, met vooral terrassen van klei/mergel op graniet en op sommige plaatsen een goede hoeveelheid kalksteen. Dit komt natuurlijk de wijn ten goede.

De totaal gecultiveerde oppervlakte bedraagt 23.957 ha waarvan minder dan een derde onder de D.O. valt (dat is de som van de drie bovengenoemde subzones). De wijngaarden liggen op een hoogte van 522 tot 800 m (vergeet niet dat Madrid, op 646 m, de hoogstgelegen hoofdstad van Europa is).

Klimaat

Madrid heeft een bij uitstek continentaal klimaat. Nergens op het Iberische Schiereiland ben je immers zo ver van de zee verwijderd als in Madrid. In de zomer loopt de temperatuur op tot 40,7ºC, in de winter kan het vriezen tot -8,2ºC. De gemiddelde temperatuur bedraagt 13,7ºC en de zon schijnt zo”n 2.800 uur per jaar. De neerslag varieert naargelang de subzone: in Arganda valt 461 mm regen per jaar, in Navalcarnero 529 mm en in San Martín 658 mm.

Druiven en wijnbereiding

Blauw: Arganda-tinto fino; Navalcarnero-garnacha; San Martín-garnacha. Wit: Arganda - malvar; Navalcarnero-malvar; San Martín-albillo. Secundair wit: Arganda-airén.

Het areaal van deze variëteiten is als volgt: garnacha- 8238 ha (28%); malvar-6423 ha (21%); airén-3898 ha (13%); tinto fino-1434 ha (5%). Een interessant gegeven is dat de variëteit Tinto de Madrid, ondanks de naam, in Méntrida verbouwd wordt en niet in D.O. Vinos de Madrid. De maximum opbrengsten zijn als volgt: airén en malvar - 8.000 k/ha en alle andere 5.000 k/ha. De opbrengst is 70 l/100 k. Maar de Consejo Regulador is erg gebrand op kwaliteit, en in de praktijk keurt ze slechts een klein deel van de wijn goed. Sommige oogstjaren krijgt maar 10% van de geproduceerde wijn de D.O. status

Vinos de Madrid (Appellatie)

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!