Er zijn maar weinig termen in de wijnwereld die ervoor zorgen dat je snel een nerd wordt genoemd dan Carbonic Maceration oftewel vertaald in het Nederlands 'koolzuurmaceratie'. Ondanks zijn high-tech naam, is carbonic maceratie, of gewoon "carbonic" (carbo als je Frans bent, of cab mac als je Australisch bent), een belangrijke wijnbereidingstechniek. Het is de moeite waard om erover te leren, omdat de methode meer wijdverbreid is dan ooit dankzij een groeiende trend naar lichtere, frissere rode wijn i.p.v. de zwaar(dere) eiken gerijpte blockbusters.
2022 Comando G La Bruja de Rozas

Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
Omschrijving
Drie jonge maar al zeer fameuze wijnmakers-Fernando Garcia (Bodegas Marañones), Daniel Gómez Jimenez Landi (Bodegas Jimenez Landi) en Marc Isart (Bodegas Bernaveleva) - zijn verantwoordelijk voor de Command G. met als bedoeling om de Madrid Regio de Grenache druif verder te ontwikkelen. Alle drie de wijnmakers maken onder hun individuele label Top grenaches die kunnen wedijveren met de beroemde Chateaneuf wijnen zeker als je prijs in ogenschouw neemt. Het gebied is ideaal voor de Grenache (hoog, warm overdag met flinke afkoeling, flinke kalk-bodem).
Zoals alle wijnen van Comando G worden deze zonder kunstgrepen biologisch geproduceerd. Lage rendementen van hoofdzakelijk granietterroirs in de Sierra de Gredos. Maceratie en gisting zonder ontristen. Opvoeding in vaten en foeders, nooit nieuw. De elegantie van de Grenache moet prefeleren en niet het eiken hout. De Comando G La Bruja de Rozas heeft een mooie helderrode kleur. Lichte nuances. In de neus veel rood fruit type kers – kriek en discrete kruidigheid, zelfs wat groene kruiden en Aziatische specerijen. In de mond fijn maar toch stevig, niet op extract maar eerder een infuuswijn met een mooie complexiteit en mineralige accenten. Sappige doordrinkwijn voor gevorderden. Een uitstekend en beter betaalbaar alternatief voor liefhebber van zuidelijk-(top)rhône wijnen. Vol, niet te tanninerijk, soepel en lekker kruidig. Een wijn met charme.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Vinos de Madrid |
Appellatie | Vinos de Madrid (Appellatie) |
Wijnhuis | Comando G |
Druif | Grenache |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Parker rating | 94 |
James Suckling rating | 95 |
Smaakprofiel | Boers, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rond, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Drie jonge maar al zeer fameuze wijnmakers-Fernando Garcia (Bodegas Marañones), Daniel Gómez Jimenez Landi (BodegasJimenez Landi) en Marc Isart (Bodegas Bernaveleva) - zijn verantwoordelijk voor de Command G. met als bedoeling om de Madrid Regio de Grenache druif verder te ontwikkelen. Alle drie de wijnmakers maken onder hun individuele label Top grenaches die kunnen wedijveren met de beroemde Chateaneuf wijnen zeker als je prijs in ogenschouw neemt. Het gebied is ideaal voor de Grenache (hoog, warm overdag met flinke afkoeling, flinke kalk-bodem). Hun wijnstokken zijn geworteld in voornamelijk graniet bodem wijngaarden op een hoogte van ten minste 800 meter en zijn tussen de 50 en 80 jaar oud. Comando G was de naam
in Spanje voor een van die Japanse tekenfilmserie van de jaren '80. Daniel Landi en zijn vrienden hebben dit gebruikt en Comando G staat voor Comado Grenache waar het hun missie is om de bete Grenache ter wereld te maken. Dit is een van de meest opwindende nieuwe projecten in Spanje!