Filteren

Descendientes de J. Palacios

De DO Bierzo behoort geo-politiek tot Castilla y León, maar fysiek is het de poort tot Galicia. De Castilliaanse hoogvlakte wordt hier een bergachtig landschap dat overgaat in een groene oase en een meer gematigd klimaat: minder extreem dan in Castilla en minder regen dan in Galicia. Bierzo is het koninkrijk van de Mencía-druif, voor velen een nobele onbekende, maar één van Spanjes meest onderschatte druiven met een indrukwekkend potentieel. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 450 en 1.100 meter, dit in een aanzienlijk hoogteverschil, waardoor er vele microklimaten en terroirs zijn. De belangrijkste steden zijn Ponferrada en Villafrance del Bierzo. De bodems zijn zanderig of klei)rotsachtig in de vallei langs de rivier Sil, of bestaan uit kalksteen en vooral leisteen in de bergen.

De grote impuls aan dit wijngebied werd vooral gegeven door dit project. Eén van de eerste biodynamische domeinen in Spanje. Het was Alvaro Palacios die het potentieel van dit gebied onderkende om werkelijk grote terroir-wijnen te maken. Na zijn odyssee in Priorat, is hij samen met zijn jonge neefjes Ricardo aan dit schitterende verhaal begonnen. Zij hebben de moeilijkst gelegen wijngaarden uitgezocht van het hele gebied: het hoogst, moeilijkst toegankelijk en met de minste rendementen (want vieilles vignes): dit waren nu net die wijngaarden waar de dorpelingen het minst in geïnteresseerd waren want die brachten het minst op. Het ambitieuze project werd volledig gestoeld op de Bourgognefilosofie: alle wijnen van één druivensoort (Mencía), met als basiswijn een eerlijke en fruitgedreven wijn waarvoor de druiven deels worden aangekocht van wijngaarden onder supervisie van Ricardo, en deels in eigendom. Vervolgens een topwijn, enkel met druiven van eigen wijngaarden van het dorp Corullón. Tenslotte unieke perceelwijnen of Grand Crus: vaak de beste of meest unieke wijngaarden op steile hellingen. Deze wijnen behoren tot het allerbeste wat we vandaag in Spanje kunnen proeven: diepgang, complexiteit en elegantie in één fles verenigd !

Ricardo Perez Palacios is een van de grote architecten van een stille revolutie die plaatsvindt in de, tot nu toe zeer rustige Bierzo regio. Hij is de zoon van Chelo Palacios, van de dynastie bekende Palacios (Remondo) van La Rioja, en in dit avontuur geholpen door zijn beroemde oom, Alvaro Palacios, bekend om zijn wijnen van Priorat. Ricardo heeft een lange ervaring in Frankrijk, Chili en de Verenigde Staten. Bodega Descendientes de Jose Palacios is momenteel de absolute trendsetter van de relatief ombekende maar ozo fraaie Bierzo. De Petalos en Corullon zijn wijnen die jaar in en jaar uit zeer hoge beoordelingen krijgt.

Ricardo Pérez Palacios woont op een biologisch-dynamische boerderij in Corullón, op slechts een steenworp afstand van enkele van zijn wijngaarden. Hij doet het uit overtuiging, niet om imago- of marketingredenen, wat helaas vaker wel dan niet het geval is. Hij kwam op 23-jarige leeftijd aan in Bierzo en werkt er nu al bijna 20 jaar. Dus hoewel hij nog steeds een man uit Alfaro in Rioja is, heeft hij Bierzo zo lang geleefd en geademd dat er een zekere hoeveelheid Bierzo-bloed door zijn aderen stroomt.

Sinds het begin van deze onderneming, tijdens de oogst van 1999, worden in zijn wijngaarden biodynamische principes toegepast. Toen in 2001 een groep Portugese wijnmakers uit de Douro op bezoek was, was het concept van biodynamica een baanbrekende landbouwfilosofie geleid door de sterren, terwijl tegelijkertijd biologische principes volgen die het milieu en het leven in de wijngaard respecteren, en slechts een handvol telers in de wereld pasten het toe. Ondanks dat Ricardo bijna een dag door de wijngaarden heeft gelopen, het landschap bewonderde en de wijnen proefde, had Ricardo het niet één keer over biodynamica aan zijn gasten. Toen hem later werd gevraagd: "Waarom heb je ze niets over biodynamica verteld?" Hij antwoordde: "Ze hebben me niet gevraagd." Iedereen zou de kans hebben aangegrepen om trots te laten zien wat hij aan het doen was, maar Ricardo niet. Hij doet wat hij doet uit principe en volgt. Hij heeft ook het boek van Nicolas Joly over biodynamica vertaald en gepubliceerd (in het Spaans).

Zijn huis in het dorp Corullón is ook een boerderijschool, Granja Escuela Cando, waar ze verschillende activiteiten uitvoeren die verband houden met het plattelandsleven, evenals cursussen en workshops organiseren, een jaarlijks congres over wijnbouw dat wordt bijgewoond door wijnboeren uit heel Spanje en enkele uit Portugal, leert omgaan met dieren en biodynamica, zuurdesembrood maken, kaas maken, cursussen pottenbakken, wilde planten, thuis wijn maken ... Zijn huis is altijd dicht bij de boerderijdieren geweest, en hij is van plan om zijn eigen geiten te krijgen. Op dit moment koopt hij de melk voor het maken van kaas, bakt zijn eigen brood, distilleert zijn eigen wijngaard-aangewezen geesten, verbouwt zijn eigen groenten, maakt en verkoopt vruchtensappen, slacht zijn eigen varkens en maakt chorizos en botillos (typische charcuterie uit León ). Het is duidelijk dat hij het leven in een duurzaam ecosysteem voor zelfvoorziening zeer serieus neemt - het is zijn levensstijl. En bovendien maakt hij enkele van de beste wijnen in de regio en heel Spanje.

De wijnen uit zijn gehele gamma worden unaniem geloofd met stuk voor stuk hoge beoordelingen. De wijn worden gemaakt de Ricardo Pérez Palacios & Alvaro Palacios

Grandcruwijnen is sinds 2010 uw online-speciaalzaak voor wijn van serieuze kwaliteit. In ons assortiment vindt u ruim 2500 verschillende wijnen en wij leveren aan consument, horeca en retail. Wij importeren rechtstreeks van wijnhuizen in landen als Frankrijk, Spanje en Italië. Hierdoor kunnen wij onze producten tegen de scherpste prijs aanbieden. Naast de klassiekers uit de Oude Wereld hebben wij de topwijnen uit de Nieuwe Wereld!

We tonen van al onze wijnen onze voorraad-positie en alles voor 16:00 uur besteld op werkdagen wordt dezelfde dag nog verstuurd.

Wilt u de wijnen zelf zien of inspiratie opdoen? Komt dan gerust langs! In onze showroom te Dordrecht kunt al onze wijnen en delicatessen met eigen ogen aanschouwen. Nergens vindt u zo'n groot aanbod aan kwaliteitswijnen. Bij ophalen van de wijnen onvangt u ook nog een mooie korting!

Wijn online kopen — Grandcruwijnen

Kwaliteit wijnen koopt u natuurlijk online bij Grandcruwijnen, de wijn- en delicatessen handel met één van de grootste wijncollecties in Nederland en België, waar u zowel bijzondere wijnen-voor-ieder-budget kunt bestellen. Kwaliteitsproducten, snelle levering en betrouwbare service — dat is Grandcruwijnen!