2022 Descendientes de José Palacios Villa de Corullón Bierzo

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | Descendientes de J. Palacios |
Jaar | 2022 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2024 - 2030 |
- Koop 6 voor 41,95 34,67 en bespaar 7%
Lage voorraad
Nog maar 3 over
Omschrijving
Dit heeft het niveau van een echte Grandcru uit de Bourgogne met een vergelijkbaar bewaartpontentieel maar kost alleen een fractie van de honderden euro's kostende Top Bourgognes. Deze topwijn wordt hoofdzakelijk gemaakt van Mencia-druiven van de eigen wijngaarden uit het dorp Corullón tot op 850 meter hoogte geproduceerd en krijgt gemiddeld 17 maanden opvoeding op eiken. Deze Corullan heeft een geurintensiteit van rijp fruit, licht zoete specerijen vlezig en een complex maar fris boeket van bloemen en bessen. In de smaak hebben we meteen de krokante zuren perfect ondersteund door een mondvullend middenrif met mineralige droge fruitige finale. De tannines zijn heel mooi aanwezig en dit in optimale conditie, sappig en toch met beet. Mooi ingepakt met uitgebalanceerde vatrijping. 96/100 Parker.
Dit gebied behoort geo-politiek tot Castilla y León, maar fysiek is het de poort tot Galicia. De Castilliaanse hoogvlakte wordt hier een bergachtig landschap dat overgaat in een groene oase en een meer gematigd klimaat: minder extreem dan in Castilla en minder regen dan in Galicia. Bierzo is het koninkrijk van de Mencía-druif, voor velen een nobele onbekende, maar één van Spanjes meest onderschatte druiven met een indrukwekkend potentieel. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 450 en 1.100 meter, dit in een aanzienlijk hoogteverschil, waardoor er vele microklimaten en terroirs zijn. De belangrijkste steden zijn Ponferrada en Villafrance del Bierzo. De bodems zijn zanderig of klei)rotsachtig in de vallei langs de rivier Sil, of bestaan uit kalksteen en vooral leisteen in de bergen.
De grote impuls aan dit wijngebied werd vooral gegeven door dit project. Eén van de eerste biodynamische domeinen in Spanje. Het was Alvaro Palacios die het potentieel van dit gebied onderkende om werkelijk grote terroir-wijnen te maken. Na zijn odyssee in Priorat, is hij samen met zijn jonge neefjes Ricardo aan dit schitterende verhaal begonnen. Zij hebben de moeilijkst gelegen wijngaarden uitgezocht van het hele gebied: het hoogst, moeilijkst toegankelijk en met de minste rendementen (want vieilles vignes): dit waren nu net die wijngaarden waar de dorpelingen het minst in geïnteresseerd waren want die brachten het minst op.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Bierzo |
Wijnhuis | Descendientes de J. Palacios |
Druif | Mencia |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Professionele Recensies
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$60
Drink Date:
2024 - 2034
The bottled village red 2022 Corullón was produced with grapes from around 90 different plots and had a short élevage of eight months in barrel. It is 93% Mencía, 4% Jerez (Palomino), 2.5% Alicante Bouschet and 0.5% Gran Negro bottled at 13.5% alcohol. It's floral and aromatic, but compared with the more-austere 2023, it comes through as more generous, riper and a little gentler, with more fruit but with elegance and freshness that nobody expected during the torrid summer and harvest. It keeps the freshness and poise, with fine-grained tannins. 25,392 bottles and some smaller and larger formats produced. It was bottled in August and November 2023, as they had to stop for the harvest.
I tasted the bottled 2022s and barrel samples from 2023 from Descendientes de José Palacios in Bierzo. 2022 was a very challenging year, but surprisingly, the wines are more balanced and better than what they expected. The alcohol is lower than anticipated. It was a very warm and dry summer, and the vines got blocked—or, at least, the alcohol didn't go that high. But the acidity started dropping. Yields were high, and the white grapes were very good; they used a lot of white grapes, almost the maximum allowed, 10% to 12%, when they normally use between 6% and 8% to co-ferment with the reds. The wines are a little rounder and more generous than the 2023s (or 2021s), very approachable and juicy.
2023 looked like a very good and cool year early on but with a massive mildew attack, even more in lower parts of Bierzo on the valley floor than in the higher-altitude zones like the slopes of Corullón. It was a very variable season with a warm summer, but not as warm as in other parts of Spain. And 35 liters of constant drizzle during the first two weeks of the harvest gave them a lot of work, and they harvested La Faraona six different times! In 2023, they will bottle another tiny plot separately, Al Chelo.
Is it a coincidence (or could it be destiny?) that the alternative name of Valdafoz in some documents was Al Chelo? Because Chelo was the name of Ricardo's mother, who died from COVID-19. So, the wine was destined to be. It's from a very steep plot, the steepest they have, up to 70% in some parts. 2023 was an even more generous crop than 2022 (the effect of the fertilization with the compost), and they had to green harvest; the wines have better balance, and it doesn't feel like a warm year. It's a vintage that has a tendency toward reduction, not as much as 2020, but still reductive. But it's an elegant, stony reduction. The 2023s could very well be the finest, most elegant and aromatic vintage they have produced to date. More news about them next year. The prices for the 2023s have not yet been set.
Published: Jun 20, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Descendientes de J. Palacios Bierzo Villa de Corullón 2022
Monday, October 7, 2024
CountrySpain
RegionCastilla y León
Vintage2022
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
94
A difficult vintage has delivered more tannins to the wine, but it is nevertheless fresh and nervy, with grilled grapefruit, white pepper and hibiscus. Structured in terms of the firmness and the quantity of the tannins. It’s very different from the 2021 vintage, which shows nimbleness and agility. Vertical but still quite bright. It needs two more years to come around. Drink from 2026.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Dit heeft het niveau van een echte Grandcru uit de Bourgogne met een vergelijkbaar bewaartpontentieel maar kost alleen een fractie van de honderden euro's kostende Top Bourgognes. Deze topwijn wordt hoofdzakelijk gemaakt van Mencia-druiven van de eigen wijngaarden uit het dorp Corullón tot op 850 meter hoogte geproduceerd en krijgt gemiddeld 17 maanden opvoeding op eiken. Deze Corullan heeft een geurintensiteit van rijp fruit, licht zoete specerijen vlezig en een complex maar fris boeket van bloemen en bessen. In de smaak hebben we meteen de krokante zuren perfect ondersteund door een mondvullend middenrif met mineralige droge fruitige finale. De tannines zijn heel mooi aanwezig en dit in optimale conditie, sappig en toch met beet. Mooi ingepakt met uitgebalanceerde vatrijping. 96/100 Parker.
Dit gebied behoort geo-politiek tot Castilla y León, maar fysiek is het de poort tot Galicia. De Castilliaanse hoogvlakte wordt hier een bergachtig landschap dat overgaat in een groene oase en een meer gematigd klimaat: minder extreem dan in Castilla en minder regen dan in Galicia. Bierzo is het koninkrijk van de Mencía-druif, voor velen een nobele onbekende, maar één van Spanjes meest onderschatte druiven met een indrukwekkend potentieel. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 450 en 1.100 meter, dit in een aanzienlijk hoogteverschil, waardoor er vele microklimaten en terroirs zijn. De belangrijkste steden zijn Ponferrada en Villafrance del Bierzo. De bodems zijn zanderig of klei)rotsachtig in de vallei langs de rivier Sil, of bestaan uit kalksteen en vooral leisteen in de bergen.
De grote impuls aan dit wijngebied werd vooral gegeven door dit project. Eén van de eerste biodynamische domeinen in Spanje. Het was Alvaro Palacios die het potentieel van dit gebied onderkende om werkelijk grote terroir-wijnen te maken. Na zijn odyssee in Priorat, is hij samen met zijn jonge neefjes Ricardo aan dit schitterende verhaal begonnen. Zij hebben de moeilijkst gelegen wijngaarden uitgezocht van het hele gebied: het hoogst, moeilijkst toegankelijk en met de minste rendementen (want vieilles vignes): dit waren nu net die wijngaarden waar de dorpelingen het minst in geïnteresseerd waren want die brachten het minst op.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Castilla y Leon |
Appellatie | Bierzo |
Wijnhuis | Descendientes de J. Palacios |
Druif | Mencia |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2024 |
Drinken tot | 2030 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 96 |
James Suckling rating | 94 |
Smaakprofiel | Aards, Boers, Complex, Donker fruit, Droog, Tannines, Vol |
Drink momenten | Barbecue, Cadeau!, Lekker luxe, Met vrienden, Open haard, Romantisch |
Parker
The Wine Advocate
RP 96
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$60
Drink Date:
2024 - 2034
The bottled village red 2022 Corullón was produced with grapes from around 90 different plots and had a short élevage of eight months in barrel. It is 93% Mencía, 4% Jerez (Palomino), 2.5% Alicante Bouschet and 0.5% Gran Negro bottled at 13.5% alcohol. It's floral and aromatic, but compared with the more-austere 2023, it comes through as more generous, riper and a little gentler, with more fruit but with elegance and freshness that nobody expected during the torrid summer and harvest. It keeps the freshness and poise, with fine-grained tannins. 25,392 bottles and some smaller and larger formats produced. It was bottled in August and November 2023, as they had to stop for the harvest.
I tasted the bottled 2022s and barrel samples from 2023 from Descendientes de José Palacios in Bierzo. 2022 was a very challenging year, but surprisingly, the wines are more balanced and better than what they expected. The alcohol is lower than anticipated. It was a very warm and dry summer, and the vines got blocked—or, at least, the alcohol didn't go that high. But the acidity started dropping. Yields were high, and the white grapes were very good; they used a lot of white grapes, almost the maximum allowed, 10% to 12%, when they normally use between 6% and 8% to co-ferment with the reds. The wines are a little rounder and more generous than the 2023s (or 2021s), very approachable and juicy.
2023 looked like a very good and cool year early on but with a massive mildew attack, even more in lower parts of Bierzo on the valley floor than in the higher-altitude zones like the slopes of Corullón. It was a very variable season with a warm summer, but not as warm as in other parts of Spain. And 35 liters of constant drizzle during the first two weeks of the harvest gave them a lot of work, and they harvested La Faraona six different times! In 2023, they will bottle another tiny plot separately, Al Chelo.
Is it a coincidence (or could it be destiny?) that the alternative name of Valdafoz in some documents was Al Chelo? Because Chelo was the name of Ricardo's mother, who died from COVID-19. So, the wine was destined to be. It's from a very steep plot, the steepest they have, up to 70% in some parts. 2023 was an even more generous crop than 2022 (the effect of the fertilization with the compost), and they had to green harvest; the wines have better balance, and it doesn't feel like a warm year. It's a vintage that has a tendency toward reduction, not as much as 2020, but still reductive. But it's an elegant, stony reduction. The 2023s could very well be the finest, most elegant and aromatic vintage they have produced to date. More news about them next year. The prices for the 2023s have not yet been set.
Published: Jun 20, 2024
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
James Suckling
Descendientes de J. Palacios Bierzo Villa de Corullón 2022
Monday, October 7, 2024
CountrySpain
RegionCastilla y León
Vintage2022
CHECK PRICE
DOWNLOAD SHELFTALKER
Score
94
A difficult vintage has delivered more tannins to the wine, but it is nevertheless fresh and nervy, with grilled grapefruit, white pepper and hibiscus. Structured in terms of the firmness and the quantity of the tannins. It’s very different from the 2021 vintage, which shows nimbleness and agility. Vertical but still quite bright. It needs two more years to come around. Drink from 2026.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen