2023 Nani Rizzi Valdobbiadene Prosecco Superiore Millesimato Dry

rotation
  • Koop 6 voor 14,25 11,78 en bespaar 5%

Op voorraad

7 items beschikbaar

🚚 Bestel vandaag en je bestelling wordt maandag verzonden

Omschrijving

chevron-down

Deze overheerlijke Prosecco Superiore Cru Millesimato Dry DOCG is gemaakt van 85% Glera, 10% Bianchetta (ook bekend als Arneis) en 5% Perera druiven. Het Italiaanse wijnhuis Nani Rizzi maakt deze Prosecco door het combineren van traditionele methoden met nieuwe innovatieve technieken. De prachtige wijngaarden in de Conegliano Valdobbiadene regio zijn gelegen op een hoogte van 250-300 meter. De vinificatie van de druiven wordt, nadat ze uitsluitend en zeer zorgvuldig met de hand zijn geoogst, uitgevoerd met een lichte koude maceratie om een kwalitatief hoogwaardig product te verkrijgen. Nani Rizzi selecteert voor deze Prosecco de beste druiven van het jaar.

De Prosecco Superiore Cru Millesimato Brut, met zijn mooie bleke stro-gele kleur, heeft een intense en verfijnde smaak met mooie fruitige tonen van rijpe appel en geelvlezige perzik met een heerlijk licht bloemenaroma van acacia bloemen en rozenblaadjes. Dit alles maakt deze Prosecco uitermate geschikt als aperitief en ook heerlijk bij voorgerechten met vis. Deze prosecco heeft een fraaie perlage met verfijnde bubbels en is lekker mineralig droog met slechts 8 gr rest-suiker. Naast de geweldige inhoud is de uitmonstering van deze Prosecco Superiore Cru Millesimato Brut op zich ook al een pronkstuk.

Wijnhuis Nani Rizzi

Nani Rizzi is een fameus en authentiek wijnhuis gelegen in de Conegliano Valdobbiadene regio en staat internationaal bekend om zijn uitstekende Prosecco wijnen welke met veel passie worden gemaakt. Nanio Rizzi is een van de weinige wijnhuizen die het predikaat Prosecco Superiore mag voeren. Je hebt namelijk Prosecco en Prosecco Superiore en dat maakt een wereld van verschil. Om Prosecco Superiore DOCG te mogen voeren moet er aan strenge regels worden voldaan:

  1. De druiven moeten uit de Conegliano Valdobbiadene regio en hier moet ook de vinificatie plaatsvinden. De volgende gemeentes vallen binnen deze regio: Conegliano, San Vendemiano, Colle Umberto, Vittorio Veneto, Tarzo, Cison di Valmarino, San Pietro di Feletto, Refrontolo, Susegana, Pieve di Soligo, Farra di Soligo, Follina, Miane, Vidor en Valdobbiadene.
  2. De minimale hoeveelheid Glera (de officiële benaming van de prosecco-druif) in de wijn moet minstens 85% zijn.
  3. De maximale opbrengst per hectare is 135 hectoliter per hectare. Dit is bij de reguliere Prosecco's substantieel hoger.
  4. De maximale hoeveelheid sap ten opzichte van het geplukte fruit is 70%. Dus van 100 kilo druiven mag maximaal 70 liter sap geperst worden.
  5. Botteling moet plaatsvinden in de provincie Treviso.

Alleen flessen die worden geproduceerd volgens de genoemde regels mogen dit label op de fles dragen, wat meestal aan de achterkant van de capsule is geplakt. Ook op het etiket wordt vaak 'DOCG' genoemd of volledig uitgeschreven: Denominazione de Origine Controllata et Garantita. Ook de term 'Prosecco Superiore' en 'Valdobbiadene' en 'Conegliano' mogen alleen gebruikt worden bij DOCG-prosecco’s. Genoeg manier dus om te zien of de prosecco die je voor je hebt aan de strenge DOCG-eisen voldoet! 

WEETJE: In de tab ‘Bijlagen’ vindt u de officiële factsheet van deze fraaie wijn. Wij sturen u deze automatisch toe bij een bestelling van deze wijn. De wijn ligt in ons geconditioneerde Wine Warehouse en als u de wijn komt afhalen ontvangt u vaak ook nog een mooie korting. U ziet uw korting direct wanneer u kiest voor ‘Afhalen’ op de afrekenpagina. We zitten in Dordrecht gelegen bijna naast de A16 met volop parkeergelegenheid. Klik hier voor ons adres.

Advies nodig bij het vinden van de ideale wijn bij uw gerecht. Klik hier voor onze exclusieve Sommelier. Gratis voor klanten van Grandcruwijnen. 

1. Verse sushi met zalm en avocado

De zachte vetstructuur van de zalm en de romigheid van avocado worden mooi in balans gebracht door de frisse zuren en het lichte zoetje van de prosecco. De bubbel verfrist het gehemelte tussen de happen en ondersteunt de umami van de vis.

2. Krokante geitenkaassalade met appel en walnoten

De lichtzoete tonen van de prosecco harmoniëren met de friszure appel, terwijl het koolzuur het romige karakter van de geitenkaas doorsnijdt. De nootachtige component zorgt voor extra diepgang in de combinatie.

3. Garnalen in tempura met limoenmayonaise

De fijne mousse en lichtzoete stijl van de wijn combineren prachtig met het knapperige beslag. De limoen in de saus haalt de citrusaccenten in de wijn naar boven, waardoor het geheel fris en levendig blijft.

4. Vitello tonnato met kappertjes

Het romige tonijnsausje en de subtiel gekruide kalfssneden vormen een elegante combinatie met de fruitige frisheid van de prosecco. De wijn accentueert het zilte van de kappertjes en geeft het gerecht luchtigheid.

5. Ravioli met kreeft en mascarpone in een lichte botersaus

De weelderige vulling van kreeft wordt verzacht door de fijne mousse van de prosecco. De zachte zoetheid sluit naadloos aan op de delicate schaaldiersmaken en laat ruimte voor de zachtheid van de saus.

6. Tarte tatin van sjalot met tijm en geitenkaas

De gekarameliseerde sjalotten zorgen voor een subtiele zoetheid die aansluit bij het droge maar fruitige karakter van de prosecco. De tijm en geitenkaas geven het gerecht een aardse, kruidige onderlaag die contrasteert met de frisse bubbels.

Specificaties

chevron-down
Wijnsoort Wit
Land Italië
Regio Veneto
Appellatie Prosecco Conegliano-Valdobbiadene
Wijnhuis Nani Rizzi
Druif Arneis, Glera, Perera
Biologisch gecertificeerd Nee
Natural wijn Nee
Vegan Nee
Jaar 2023
Drinken vanaf 2024
Drinken tot 2028
Alcohol % 11.5
Alcoholvrij/arm Nee
Inhoud 0.75 ltr
Houtrijping Nee
Bubbels Ja
Dessert wijn Nee
Afsluiting Kurk
Aanbieding Laatste flessen, Nu in de aanbieding, Staffelkorting
Smaakprofiel Fris, Fruitig, Licht zoet, Strak, Wit fruit
Drink momenten Borrelen, Cadeau!, Iets te vieren, Met vrienden, Romantisch, Summer party

Wijnhuis

chevron-down

Nani Rizzi is een prachtig familiebedrijf uit Valdobbiadene, gelegen in de Italiaanse provincie Treviso. Wijnhuis Nani Rizzi teelt en produceert al meer dan 100 jaar hoge kwaliteit Prosecco, met druiven uit de schitterende heuvels van Guia. Alle wijnen van Nani Rizzi vinden hun oorsprong in de waardevolle Glera druif, afkomstig van de beroemde en schilderachtige heuvels van Valdobbiadene. De Glera druif is van zeer hoogstaande kwaliteit en vertegenwoordigt bovendien de diepgewortelde en sterke roots van de geschiedenis, de familie en het terroir van wijnhuis Nani Rizzi. Door het gebruik van de traditionele methoden te combineren met nieuwe innovatieve technieken worden de druiven getransformeerd naar excellente, hoog gekwalificeerde producten. Nani Rizzi heeft hierdoor een breed scala aan mousserende wijn, die de uitstekende kwaliteit van het terroir meer dan vertegenwoordigt. Er is een onderverdeling van 3 verschillende productsoorten: Cru Nani Rizzi, Docg Nani Rizzi en Doc Nani Rizzi.

Het wijnhuis werd opgericht door Giovanni die de bijnaam “Nani Rizzi” had. Later werd het wijnhuis sterk uitgebreid door zijn zoon Ergi, waarna het weer overgenomen werd door kleinzoon Denis Spagnol. Denis verbouwt en produceert nog altijd volgens de aloude tradities van zijn vader en opa met een evenzo grote liefde en zorg voor de wijnstokken en het gebied.

Nanio Rizzi een van de weinige wijnhuizen die het predikaat Prosecco Superiore mogen voeren. Je hebt namelijk Prosecco en Prosecco Superiore en dat maakt een wereld van verschil. Om Prosecco Superiore DOCG te mogen voeren moet er aan strenge regels worden voldaan:

- De druiven moeten uit de Conegliano Valdobbiadene regio en hier moet ook de vinificatie plaatsvinden. De volgende gemeentes vallen binnen deze regio: Conegliano, San Vendemiano, Colle Umberto, Vittorio Veneto, Tarzo, Cison di Valmarino, San Pietro di Feletto, Refrontolo, Susegana, Pieve di Soligo, Farra di Soligo, Follina, Miane, Vidor en Valdobbiadene.

- De minimale hoeveelheid Glera (de officiële benaming van de prosecco-druif) in de wijn moet minstens 85% zijn.

- De maximale opbrengst per hectare is 135 hectoliter per hectare. Dit is bij de reguliere Prosecco's substantieel hoger

- De maximale hoeveelheid sap ten opzichte van het geplukte fruit is 70%. Dus van 100 kilo druiven mag maximaal 70 liter sap geperst worden.

- Botteling moet plaatsvinden in de provincie Treviso.

Alleen flessen die worden geproduceerd volgens de genoemde regels mogen dit label op de fles dragen, wat meestal aan de achterkant van de capsule is geplakt. Ook op het etiket wordt vaak 'DOCG' genoemd of volledig uitgeschreven: Denominazione de Origine Controllata et Garantita. Ook de term 'Prosecco Superiore' en 'Valdobbiadene' en 'Conegliano' mogen alleen gebruikt worden bij DOCG prosecco's. Genoeg manier dus om te zien of de prosecco die je voor je hebt aan de strenge DOCG eisen voldoet! 

Bijlagen

chevron-down