2022 Telmo Rodriguez LZ BIO

Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2022 |
Druif | , , |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14%) |
Drink venster | 2023 - 2026 |
- Koop 6 voor 13,40 11,07 en bespaar 6%
Niet op voorraad
Momenteel niet beschikbaar
Nabestelling Informatie
Het is mogelijk dit artikel in nabestelling/backorder te bestellen. Dit is mogelijk met artikelen welke wij over het algemeen in 3-5 werkdagen weer voldoende op voorraad kunnen hebben. U kunt deze dus gewoon bestellen maar wel belangrijk te vermelden dat wij pas de order versturen als deze in zijn geheel gereed is.
Omschrijving
Telmo Rodríguez is een veelzijdige wijnmaker die door heel Spanje wijngaarden bezit die geschiedenis, topterroir en kwaliteit combineren. Fruit, relatief weinig houtinvloed en enorme drinkbaarheid kenmerken de wijnen van Telmo.
De LZ is een eerbetoon aan de dorpsdruiventelers uit de jaren twintig. De wijn wordt gefermenteerd in kleine betonnen tanks met geselecteerde druiven uit onze biologische wijngaarden in het dorp Lanziego. Het resultaat is een wijn die vooral opvalt door zijn zachte, verfijnde en fruitige karakter. Zwoel en zacht in de neus, met veel zwart fruit en een kruidige hint. Op de achtergrond een vleugje sinaasappelschil, gekonfijte kers, peper en koffie. Het is een diep jeugdig rood van kleur.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Wijnhuis | Telmo Rodriguez |
Druif | Garnacha, Mazuelo, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Professionele Recensies
Parker
2022 Telmo Rodríguez LZ
RP 92
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$35
Drink Date:
2023 - 2028
The 2022 LZ is primary, fruit-driven, young and fresh, bottled unoaked with moderate ripeness and alcohol. It's juicy and tender, with fine tannins, very nice balance and chalky minerality, transcending the concept of a young unoaked wine. 64,000 bottles produced. It was bottled in June 2023.
Rating
91
Release Price
$20
Drink Date
2022 - 2026
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
14th Jul 2022
Source
July 2022 Week 2, The Wine Advocate
The young and unoaked 2021 LZ from Rioja comes from a year with low yields in Lanciego and wines with lots of color and high acidity. It fermented in concrete with indigenous yeasts, where it matured for six to seven months before bottling. This is their Marcel Lapierre Morgon wannabe, juicy, fleshy, super drinkable, with a velvety texture. 65,017 bottles produced. It was bottled in April 2022.
I tasted the wines from Telmo Rodríguez with the rest of his portfolio. I include the Rioja wines here for context and completeness of the article.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnhuis
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Wij spraken weer eens uitgebreid met Telmo Rodriguez. Dat is altijd een genot. Als je met hem om de tafel gaat zitten leer je altijd iets of geeft hij stof tot nadenken. Wat maakt dit ‘geweten van de Spaanse wijnwereld’ zo bijzonder? Toen Telmo zijn studies afrondde in Bordeaux en vervolgens stages had gelopen bij mensen als Chave (Hermitage), Clape (Cornas) en Dürrbach (Trévallon) kwam hij terug in Spanje. Daar zag hij dat andere Spanjaarden die in Frankrijk hadden gestudeerd Franse druivenrassen en gewoontes naar Spanje brachten. Zo kwam er steeds meer draadgeleiding terwijl het Spaanse systeem altijd vrijstaande stokken waren geweest. Telmo trok de conclusie dat hij zich wilde richten op de oude kwaliteiten van Spanje als vrijstaande stokken, inheemse druivenrassen en ‘field blends’. Daarnaast was hij de eerste in Spanje die moderne etiketten introduceerde en zet hij zich af tegen de rigide Spaanse wijnwetten.
Vrijstaande stokken
Spanje was vroeger een land van bush vines: de stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konden komen. Zet je stokken bij draadgeleding ver uit elkaar, dan gaat de stok ver groeien en veel te groot worden. Bij draadgeleding heb je dus veel meer stokken per hectare nodig. Probleem is echter dat daar niet voldoende water voor is en je dus moet gaan irrigeren, in gebieden die vaak toch al met een tekort aan water kampen. Bovendien hangen de druiven bij vrijstaande stokken meer in de schaduw wat minder kans geeft op ‘verbranding’ en tot minder gestoofd fruit en frissere zuren leidt. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat er meer handwerk komt kijken bij het wijngaardbeheer en de oogst. Telmo werkt vrijwel uitsluitend met bush vines.
Inheemse druivenrassen
Voor Telmo was duidelijk dat er in Spanje zoveel goede inheemse rassen zijn dat import uit Frankrijk van ‘the big five’ (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet en Syrah) helemaal niet nodig is. Hij was één van de eerste die goede Rueda produceerde van Verdejo en Viura, hij omarmde Mencia en Godello in Valdeorras, Monastrell in Alicante, Moscatel in Malaga, Garnacha in Cebreros…. Midden jaren negentig werd hij nog voor gek verklaard met deze filosofie maar nu loopt iedereen hem achterna.
Field blends
Vroeger bestonden er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen, ook wel ‘field blends’ genoemd. Tegen field blends wordt vaak ingebracht dat de rassen (die gezamenlijk worden geplukt) niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn. Ervoor spreekt dat de diversiteit en ziektebestendigheid toeneemt en dat het de complexiteit bevordert. Telmo heeft inmiddels twee wijngaarden met field blends in productie. Hij maakt er in Rioja Las Beatas van (genoemd naar de wijngaard, eerste jaargang beloond met 97 punten door Parker) en in Valdeorras Las Caborcas. Prachtige, originele wijnen!
Spaanse wijnwetten
Telmo was de eerste die in 1995 het woord Reserva van een Rioja afhaalde. In zijn woorden: ‘I ask my wines how long they want to stay in the wood’. Het ene jaar kunnen druiven moeiteloos een rijping van 12 maanden in hout aan, in een ander jaar echter niet. Over Las Beatas was consternatie: het Consecho wilde aanvankelijk de met een field blend gemaakte wijn niet goedkeuren als Rioja… terwijl er een tijd was dat alle Rioja zo gemaakt werd! Dit is door het Consecho niet op de spits gedreven en uiteindelijk voor hen gelukkig, gezien die enorm hoge internationale waardering.
Telmo Rodríguez is een veelzijdige wijnmaker die door heel Spanje wijngaarden bezit die geschiedenis, topterroir en kwaliteit combineren. Fruit, relatief weinig houtinvloed en enorme drinkbaarheid kenmerken de wijnen van Telmo.
De LZ is een eerbetoon aan de dorpsdruiventelers uit de jaren twintig. De wijn wordt gefermenteerd in kleine betonnen tanks met geselecteerde druiven uit onze biologische wijngaarden in het dorp Lanziego. Het resultaat is een wijn die vooral opvalt door zijn zachte, verfijnde en fruitige karakter. Zwoel en zacht in de neus, met veel zwart fruit en een kruidige hint. Op de achtergrond een vleugje sinaasappelschil, gekonfijte kers, peper en koffie. Het is een diep jeugdig rood van kleur.
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Wijnhuis | Telmo Rodriguez |
Druif | Garnacha, Mazuelo, Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Ja |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2022 |
Drinken vanaf | 2023 |
Drinken tot | 2026 |
Alcohol % | 14 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
Parker rating | 92 |
Smaakprofiel | Droog, Fruitig, Rood fruit, Soepel |
Drink momenten | Barbecue, Borrelen, Cadeau!, Met vrienden, Open haard, Voor alledag |
Parker
2022 Telmo Rodríguez LZ
RP 92
Reviewed by:
Luis Gutiérrez
Release Price:
$35
Drink Date:
2023 - 2028
The 2022 LZ is primary, fruit-driven, young and fresh, bottled unoaked with moderate ripeness and alcohol. It's juicy and tender, with fine tannins, very nice balance and chalky minerality, transcending the concept of a young unoaked wine. 64,000 bottles produced. It was bottled in June 2023.
Rating
91
Release Price
$20
Drink Date
2022 - 2026
Reviewed by
Luis Gutiérrez
Issue Date
14th Jul 2022
Source
July 2022 Week 2, The Wine Advocate
The young and unoaked 2021 LZ from Rioja comes from a year with low yields in Lanciego and wines with lots of color and high acidity. It fermented in concrete with indigenous yeasts, where it matured for six to seven months before bottling. This is their Marcel Lapierre Morgon wannabe, juicy, fleshy, super drinkable, with a velvety texture. 65,017 bottles produced. It was bottled in April 2022.
I tasted the wines from Telmo Rodríguez with the rest of his portfolio. I include the Rioja wines here for context and completeness of the article.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua...
Exclusieve Inhoud
Log in om professionele wijnrecensies van wereldberoemde critici te ontgrendelen
Wijnmaker Telmo Rodriguez wordt bestempeld als één van de jonge leeuwen van de Spaanse wijnindustrie. Hij studeerde aan de universiteit van Bordeaux en later in de Rhône bij de beroemde August Clape. Hij was de wijnmaker van La Granja Senora De Remelluri, de bodega van zijn vader in Rioja. Hij is daar vertrokken om, wat sommigen zouden noemen, flying winemaker te worden . Telmo geeft er echter de voorkeur aan om zichzelf 'driving winemaker' te noemen. hij woont in Madrid en rijdt met de auto naar de gebieden waar hij wijn maakt. In korte tijd hebben zijn wijnen een plaats op het internationale speelveld gevonden. Eén voorbeeld: in het Wine Report 2008 van Tom Stevenson is Telmo opgenomen bij de beste 10 producenten uit Spanje. Wij spraken weer eens uitgebreid met Telmo Rodriguez. Dat is altijd een genot. Als je met hem om de tafel gaat zitten leer je altijd iets of geeft hij stof tot nadenken. Wat maakt dit ‘geweten van de Spaanse wijnwereld’ zo bijzonder? Toen Telmo zijn studies afrondde in Bordeaux en vervolgens stages had gelopen bij mensen als Chave (Hermitage), Clape (Cornas) en Dürrbach (Trévallon) kwam hij terug in Spanje. Daar zag hij dat andere Spanjaarden die in Frankrijk hadden gestudeerd Franse druivenrassen en gewoontes naar Spanje brachten. Zo kwam er steeds meer draadgeleiding terwijl het Spaanse systeem altijd vrijstaande stokken waren geweest. Telmo trok de conclusie dat hij zich wilde richten op de oude kwaliteiten van Spanje als vrijstaande stokken, inheemse druivenrassen en ‘field blends’. Daarnaast was hij de eerste in Spanje die moderne etiketten introduceerde en zet hij zich af tegen de rigide Spaanse wijnwetten.
Vrijstaande stokken
Spanje was vroeger een land van bush vines: de stokken stonden per gebied en per wijngaard zover uit elkaar dat ze ieder aan voldoende water konden komen. Zet je stokken bij draadgeleding ver uit elkaar, dan gaat de stok ver groeien en veel te groot worden. Bij draadgeleding heb je dus veel meer stokken per hectare nodig. Probleem is echter dat daar niet voldoende water voor is en je dus moet gaan irrigeren, in gebieden die vaak toch al met een tekort aan water kampen. Bovendien hangen de druiven bij vrijstaande stokken meer in de schaduw wat minder kans geeft op ‘verbranding’ en tot minder gestoofd fruit en frissere zuren leidt. Het enige nadeel van vrijstaande stokken is dat er meer handwerk komt kijken bij het wijngaardbeheer en de oogst. Telmo werkt vrijwel uitsluitend met bush vines.
Inheemse druivenrassen
Voor Telmo was duidelijk dat er in Spanje zoveel goede inheemse rassen zijn dat import uit Frankrijk van ‘the big five’ (Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet en Syrah) helemaal niet nodig is. Hij was één van de eerste die goede Rueda produceerde van Verdejo en Viura, hij omarmde Mencia en Godello in Valdeorras, Monastrell in Alicante, Moscatel in Malaga, Garnacha in Cebreros…. Midden jaren negentig werd hij nog voor gek verklaard met deze filosofie maar nu loopt iedereen hem achterna.
Field blends
Vroeger bestonden er in Spanje veel wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen, ook wel ‘field blends’ genoemd. Tegen field blends wordt vaak ingebracht dat de rassen (die gezamenlijk worden geplukt) niet allemaal op hetzelfde moment rijp zijn. Ervoor spreekt dat de diversiteit en ziektebestendigheid toeneemt en dat het de complexiteit bevordert. Telmo heeft inmiddels twee wijngaarden met field blends in productie. Hij maakt er in Rioja Las Beatas van (genoemd naar de wijngaard, eerste jaargang beloond met 97 punten door Parker) en in Valdeorras Las Caborcas. Prachtige, originele wijnen!
Spaanse wijnwetten
Telmo was de eerste die in 1995 het woord Reserva van een Rioja afhaalde. In zijn woorden: ‘I ask my wines how long they want to stay in the wood’. Het ene jaar kunnen druiven moeiteloos een rijping van 12 maanden in hout aan, in een ander jaar echter niet. Over Las Beatas was consternatie: het Consecho wilde aanvankelijk de met een field blend gemaakte wijn niet goedkeuren als Rioja… terwijl er een tijd was dat alle Rioja zo gemaakt werd! Dit is door het Consecho niet op de spits gedreven en uiteindelijk voor hen gelukkig, gezien die enorm hoge internationale waardering.