2018 Paganos El Puntido
Wijnsoort | |
---|---|
Land | |
Regio | |
Appellatie | |
Wijnhuis | |
Jaar | 2018 |
Druif | |
Inhoud (Alc) | 0.75 ltr (14.5%) |
Drink venster | 2022 - 2032 |
Omschrijving
De Puntido wijngaard zijn in het bezit van de familie Eguren en de Puntido komt van slechts 1 wijngaard waar alleen de Tempranillo druif wordt verbouwd. De wijngaard is al meer dan 45 jaar oud en bevind zich vrij hoog Een stevige wel gebalanceerde rode wijn. Kan gedronken maar zal naarmate de jaren verstrijken beter en beter worden en kan zeker tot 2030 opgelegd worden. De wijn wordt 16-18 maanden opgevoed op Frans eiken en krijgt dan nog een aantal jaren fles-opvoeding voordat de wijn op de markt komt. De Puntido wijngaard is 25 Has. (61,74 acres) gelegen op een hoogte van 600 op een bodems met een kalkhoudende kleisamenstelling met een diepe zanderige rotsachtige ondergrond. De wijngaard is aangeplant in 1975 met een hoge dichtheid zodat de wijnstokken moeten werken en diep moet wortelen a.g.v. de concurrentie. Biologische bemesting om de 2 jaar. De uiteindelijke opbrengst is zeer laag en slechts de helft van wat is toegestaan met slechts 18,2 hl/ha. De productie is volledig ecologisch met respect voor de omgeving volgens het bioritme van de plant. Uitgebreide handmatige selectie en oogst in kratten met perfect gezonde, rijpe druiven.
De tempranillo druiven worden eind september manueel ge-oogst met pre-fermentatieve maceratie gedurende 3 dagen bij 6 ° C met inheemse gist geselecteerd uit de eigen wijngaarden, met zeer lichte pompbewegingen en een lichte beluchting om zo volledige extractie te krijgen. De alcoholische gisting duurt ca 10 dagen. en is temperatuur geregeld tussen 28 en 30 granden celcius en een na-fermentatieve maceratie van ca. 8 dagen. Hierna wordt de wijn overbracht naar nieuwe Franse eiken barriques vaten gebracht waar de malolactische gisting zal plaatsvinden en mag de wijn rond de 16 maanden inhet nieuwe franse eiiken en daarna nog 6 maanden in RVS-tank en daarna krijgt de wijn nog een jaar flesrijping voordat deze beschikbaar komt (dus ca. 3.5 jaar na de oogst).
De Puntido heeft een donkere granaatrode kleur. In de neus is veelheid aan geuren en lagen zoals minerale tonen, rijp fruit, likeur en chocolade en een achtergrond van witte bloemen en beetje leder. Verder ruiken we naarmate de wijnen 'open gaat' nog gegrild brood, zwarte kersen en bessen. In de mond is hij krachtig, met een goede balans tussen rijp fruit en eikenhout, met ronde tannines. De wijn is full bodied en schreeuwt om geroosterd, gegrild of gebakken (verfijnd) vlees. Een gastronomische geweldenaar is deze pracht-wijn.
Het Spaanse wijnhuis Viñedos de Paganos is een exclusieve wijnmakerij en is een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren.
Specificaties
Wijnsoort | Rood |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Rioja |
Appellatie | Rioja Alavesa |
Wijnhuis | Paganos |
Druif | Tempranillo |
Biologisch gecertificeerd | Nee |
Natural wijn | Nee |
Vegan | Nee |
Jaar | 2018 |
Drinken vanaf | 2022 |
Drinken tot | 2032 |
Alcohol % | 14.5 |
Alcoholvrij/arm | Nee |
Inhoud | 0.75 ltr |
Houtrijping | Ja |
Bubbels | Nee |
Dessert wijn | Nee |
Afsluiting | Kurk |
Aanbieding | Staffelkorting |
James Suckling rating | 92 |
Vinous rating | 96 |
Smaakprofiel | Aards, Complex, Droog, Houtgerijpt, Krachtig, Kruidig, Rood fruit, Tannines, Vol |
Drink momenten | Indruk maken, Lekker luxe, Open haard, Romantisch |
Wijnhuis
Het Spaanse wijnhuis Viñedos de Paganos is een exclusieve wijnmakerij in het middeleeuwse dorp Laguardia en is een van de prachtwijnhuizen van Hermanos Eguren. Het wijnhuis is gelegen in de subregio Rioja Alavesa aan de voet van de Sierra de Cantabria op ongeveer 600 meter hoogte. De omgeving wordt omringd door hunebedden, archeologische vindplaatsen, kapellen en oude middeleeuwse kerken.
Wijnhuis Paganos heeft een ondergrondse kelder, gelegen onder de wijngaarden, uitgehouwen in de rotsen.
Het gebied heeft een Atlantisch klimaat met continentale nuances, en wordt beschut tegen de koude wind uit het noorden door de Sierra de Cantabria bergen. De bodems van dit landgoed, kalkhoudende leem of klei-leem met in de textuur een hoge mineraliteit, geven de wijngaard, en dus de wijn, een uniek mineraal karakter met uitzonderlijke persoonlijkheid. Onder deze grond kan men een zandsteenondergrond vinden waar de wortels perfect geïntegreerd zijn.
Wijnhuis Paganos werd opgericht in 1998 door Marcos en Miguel Eguren, met als doel om geweldige wijnen te produceren met geweldige intrinsieke kenmerken en persoonlijkheid. Door de mooie combinatie van klimaat, bodem en wijnstok rassen is deze missie volledig geslaagd